kleine bbq op een balkon

Wil je het liefst van alle mogelijke zonuren genieten op jouw balkon? Of doe je er nog een schepje bovenop en organiseer je graag een winterse balkonborrel? Tijd om jouw balkon tiptop in orde te maken! In dit artikel lees je alles over een van onze favoriete balkon items: de balkonbar. Dé perfecte hangout om te genieten van een ontbijtje in de zon of om lekker aan te borrelen in de namiddag of tijdens zwoele zomeravonden. Waarom de balkonbar dé musthave voor elk balkon is, hoe je ‘m stylet én hoe je zelf een balkonbar kunt maken? Je leest het hier!

3x voordelen van een balkonbar

Ontdek hieronder 3 voordelen van een balkonbar.

1. Een balkonbar neemt weinig ruimte in beslag 

Op een balkon moet je meestal slim omgaan met een relatief klein oppervlak. Er is dan ook bijna nooit genoeg ruimte beschikbaar voor een degelijke eettafel waar je lekker aan kunt ontbijten, dineren of borrelen. Een balkonbar daarentegen is juist een perfecte optie om zitplekken (of staplekken) te creëren. Het neemt namelijk weinig ruimte in beslag, aangezien de balkonbar aan de reling van je balkon wordt bevestigd.

2. Een balkonbar staat stijlvol

Daarnaast maak je je balkon een stuk stijlvoller. Buiten het feit dat het erg gezellig staat, kan een balkonbar ook nog eens lelijke gebreken verdoezelen.

3. Het is dé ultieme borrelplek

Op verjaardagen en borrels zie je het ook al: gezelligheidsdieren kiezen het liefst voor statafels in plaats van stoelen of banken. Borrelen is nou eenmaal veel gezelliger als je samen aan een tafel kunt hangen. Een balkonbar werkt eigenlijk hetzelfde, je kunt er namelijk niet alleen aan zitten op een hoge kruk, maar je kunt er ook aan staan. Het is dus dé ideale hangout om lekker bij te gaan borrelen, waarbij je zitten en staan met elkaar kunt afwisselen. Zeker nadat jullie heerlijk hebben genoten van de BBQ op je balkon.

DIY: zelf een balkonbar maken

Je kunt er natuurlijk gewoon een kopen, maar zelf een balkonbar maken is nou eenmaal veel leuker! Check wel eerst even of jouw reling stevig genoeg is voor het houden van de bar.

Het ontwerp van een balkonbar zit eigenlijk heel simpel in elkaar. Het bestaat meestal alleen uit een horizontaal tafelblad met aan de achterkant en/of zijkanten opstaande randjes om te voorkomen dat er spullen vanaf rollen, waaien of vallen. Aan de onderzijde van het houten blad zitten vier lange bouten waarmee je de balkonbar aan je balkonreling vast kunt zetten. That’s it!

Voorbereiding

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat is het handig om eerst even te inventariseren wat je al in huis hebt en hoe je het gaat aanpakken. Begin daarom ten eerste met het opmeten van de breedte van de balkonreling en bedenk de gewenste lengte van de balkonbar. In deze werkbeschrijving gaan we even uit van een balkonbar van 80 cm lang en 30 cm breed/diep met alleen aan de achterzijde een opstaande rand. Maar wees vrij om hiermee te variëren!

Benodigdheden:

 • 2 planken van 12 cm breed en 80 cm lang
 • 1 plank van 30 cm breed en 80 cm lang
 • 2 Z-vormige wandhouders
 • 4 lange houtdraadbouten (langer dan de hoogte van de balkonreling)
 • Schroevendraaier of schroefmachine
 • Schroeven
 • 4 moeren
 • 4 vleugelmoeren
 • Rubberen plakstrips

Een balkonbar maken in 6 stappen

Stap 1: bevestig de Z-vormige wandhouders

We beginnen met het bevestigen van de Z-vormige wandhouders op een van de twee smalle planken. Dit wordt uiteindelijk de verticale plank aan de onder/voorzijde van de balkonbar. Bevestig beide wandhouders door deze ongeveer 20 cm van de zijkanten waterpas op de plank te schroeven.

Stap 2: steek de houtdraadbouten in de middelste gaatjes

Vervolgens steek je de houtdraadbouten alvast in de middelste gaatjes van de lange zijde van de wandhouders. Draai hier vervolgens de moertjes op, zodat de bouten stevig vast zitten. Zorg dat de afstand tussen de twee bouten even breed is als de reling van je balkon is.

Stap 3: bevestig het tafelblad

Nu gaan we het tafelblad bevestigen op de lange zijde van de Z-vormige wandhouders. Voordat je gaat boren is het handig om de gaatjes eerst te markeren en voor te boren. Op die manier wordt het geheel een stuk stabieler en steviger. Boor de wandhouder vervolgens vast met platte schroeven.

Stap 4: bevestig de verticale plank aan de wandhouders

Nu hebben we het tafelblad en de onderste verticale plank aan elkaar bevestigd en hoeven we alleen nog maar de achterste verticale plank te bevestigen aan de wandhouders. Het beste kun je deze niet al te dicht op het tafelblad zetten. Om voor wat speling te zorgen kun je de rubberen strip dubbelvouwen en tussen de twee delen zetten terwijl je de achterste plank vastschroeft aan de houders.

Stap 5: bevestig de rubberen strips

Haal de rubberen strip er weer tussenuit en knip hier twee stukken vanaf, die even groot zijn als de ruimte tussen de twee lange bouten. Plak ze daar vervolgens op om te voorkomen dat de reling beschadigt.

Stap 6: bevestig de balkonbar

All set? Mooi, dan kunnen we de balkonbar nu eindelijk bevestigen aan je balkon. Leg de balkonbar voorzichtig op de balkonreling, zodat er aan de voorzijde van de reling twee bouten zitten en aan de achterzijde ook twee bouten zitten. Draai vervolgens op elke bout een vleugelmoertje en draai deze goed strak zodat de bar stevig vast zit. Voilà! Je balkonbar zit vast en is ready to borrel!

5x stijlen voor jouw balkon met balkonbar

Nu kun je eigenlijk de hele dag doorbrengen op jouw balkon! Vanaf je ontbijt tot aan de late avondborrel, je hoeft je hangout in principe alleen maar te verlaten om nieuwe drankjes en hapjes te pakken. Maar hoe kleed je jouw balkon nou aan in de stijl die bij jou past en hoe zorg je ervoor dat de balkonbar het centrum van jouw kleine buitenruimte wordt?

5x stijlen:

 1. Modern: een modern balkon is gebaat bij eenvoud, strakke vormen en een minimalistische look. Hier vind je geen poespas of tierelantijnen. Een strakke balkonbar in zwart of wit is hier ideaal. We raden voor deze stijl aan om voor weinig accessoires en decoratieve items te kiezen.
 2. Boho: een balkon in boho stijl draait om natuurlijke materialen en neutrale kleuren. Riet, bamboe en hout zien we hier veel. Ook spelen sfeermakers zoals lichtslingers en zachte stoffen hier een rol. Veel groene balkonplanten zijn hier onmisbaar. De balkonbar van hout of bamboe past hier perfect.
 3. Industrieel: een industriële stijl voor je balkon kun je neerzetten door voor een stoere balkonbar van steigerhout te kiezen. Balkonmeubels van hout, accenten van metaal; ze passen perfect bij de industriële look.
 4. Romantisch: bij een balkon in romantische stijl kun je denken aan de Franse balkonnetjes. Ook als je geen Frans balkon hebt, kun je je laten inspireren door deze look. Sierlijke vormen, kleurrijke bloemen, schattige vaasjes; het draagt allemaal bij aan de romantische stijl. Een houten balkonbar overgoten door klimplanten of rozen maakt het plaatje af.
 5. Tropisch: voor een balkon in tropische sferen ga je lekker los met kleur. Tropische planten, vrolijke slingers of lichtslingers en bloempotten van kleurrijk aardewerk passen perfect bij dit balkon. Vul jouw grote bar met cocktails, glazen en tropisch fruit en jouw cocktailparty op je balkon kan beginnen!

Enthousiast geraakt om aan de slag te gaan met je balkon? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw buitenruimte in te richten!