Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
bqq op balkon

Als de zomermaanden aanbreken en het ’s avonds weer warm genoeg is om lekker op het balkon te zitten, zijn er ook veel mensen die spontaan zin krijgen in een barbecue. Voor mensen met een tuin is dat allemaal niet zo ingewikkeld: je zet de BBQ in de ene hoek en je tafel met stoelen in de andere, zodat je geen last hebt van de rook. Maar een balkon is meestal een stuk kleiner dan een tuin, dus hoe pak je het dan aan? En hoe zit het eigenlijk met het risico op brand en rookoverlast voor je buren? We zijn op onderzoek uitgegaan en leggen hier uit waar je rekening mee moet houden en hoe je de allerfijnste BBQ op je balkon organiseert.

Is een BBQ op je balkon brandgevaarlijk?

Laten we met het meest serieuze onderwerp beginnen: een BBQ is natuurlijk wel een open vuur, hoe gevaarlijk is dat op een balkon? De eerste stress kunnen we alvast wegnemen: het is volgens de Nederlandse wet niet verboden om te barbecueën op je balkon. Dat betekent helaas niet dat het in alle gevallen een goed idee is om het wel te doen. Je kunt het barbecueën op een paar manieren een stuk veiliger maken. We hebben een lijstje voor je gemaakt.

1. Zorg voor een stabiele ondergrond

De gevaarlijkste situaties ontstaan als je BBQ op het balkon omvalt. Zeker wanneer de kolen al goed heet zijn, kan dat leiden tot veel brandgevaarlijke situaties. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er daarom altijd voor dat je barbecue op een rechte en stabiele ondergrond staat. Heb je houten planken op je balkon liggen? Zorg dan dat de pootjes daar niet in vast komen te zitten.

2. Gebruik een BBQ met deksel

Iedere BBQ-chef kent het wel: vlam in de pan! Misschien liep er net even wat vet uit je karbonaadje, precies op het vuur. Meestal is het ook helemaal niet erg om wat vlammen te zien. Zie je te veel vlammen of vertrouw je de boel niet? Een barbecue met deksel is dan ideaal. Je dooft de vlammen zonder problemen.

3. Gebruik nooit vloeibare brandstoffen

Steek je BBQ nooit aan met vloeibare brandstoffen. Dat is niet alleen ongezond, het kan ook uit de hand lopen. Aanmaakblokjes zijn het allerbeste. Tip: ga voor aanmaakblokjes zonder parafine en petroleum, die stinken veel minder.

4. Let goed op kinderen of huisdieren

Stel je voor, je BBQ staat op een stevige ondergrond maar valt om door enthousiaste kinderen of huisdieren die ook op het balkon spelen. Levensgevaarlijk! Zorg er daarom altijd voor dat de BBQ op een veilige en rustige plaats staat, om ongelukken te voorkomen. We hebben ook 3 ideeën voor je om je balkon katveilig te maken.

5. Heb vooral veel geduld

Het aanmaken van de BBQ duurt lang, maar dat is juist onderdeel van de pret! Neem een lekker drankje of bereid alvast wat bijgerechten voor in de tijd dat de kolen op temperatuur komen. Haastige spoed is zelden goed!

Overlast van rook

In tegenstelling tot in een tuin kan de rook van een BBQ op je balkon minder goed ontsnappen. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar misschien ook wel voor je buren. Om grote overlast te voorkomen kun je altijd even je directe buren vragen of ze nog was buiten hebben hangen, of een raam dicht willen doen. Om je balkon BBQ helemaal een succes te maken, kun je ze natuurlijk ook gezellig uitnodigen!

Een andere manier om rookoverlast tegen te gaan, is een andere BBQ voor op je balkon nemen dan je gewend bent. Je kunt namelijk ook voor een elektrische BBQ of een BBQ op gas gaan, zonder kolen! Dit scheelt veel in rookontwikkeling. Van zo’n rookvrije BBQ worden je buren heel blij, maar je hebt er zelf natuurlijk ook minder last van. 

Lekker eten met een balkon BBQ

Een BBQ op je balkon is natuurlijk niet alleen maar gevaarlijk en opletten geblazen, het is ook gewoon heel gezellig en vooral lekker! Dus hoe pak je dat nou het beste aan? Door het tuingevoel lekker naar je balkon te halen!

Met allerlei leuke planten op je balkon is het een stuk groener en veel minder grauw. Je maakt van jouw balkon gewoon een soort alternatieve tuin, maar dan boven de grond! Veel groen ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook goed voor je. Mensen worden namelijk blij van de natuur. En zeg nou zelf, het is toch leuker om te barbecueën op een gezellig en groen balkon, dan op een kaal balkon? Daarvoor hebben we een outdoorgids met balkonplanten voor een bloeiende buitenruimte. Zo weet je precies welke planten je nodig hebt voor het perfecte balkon.

De inrichting van je balkon heeft net zo veel invloed op de sfeer als het plaatsen van veel planten. Maar het inrichten van een klein balkon is nog niet zo makkelijk. Gelukkig hebben we daar ook allerlei tips voor. Of heb je een Frans balkon? Misschien gaat het dan niet lukken om te barbecueën, maar we willen je wel helpen met inrichten.

Wat voor BBQ wil jij voor op je balkon?

We hebben het hierboven al even gehad over de verschillende BBQ’s die wel of niet rookvrij zijn, maar er is nog een belangrijke reden om een BBQ te kopen: het uiterlijk!

Van gehele buitenkeukens tot een simpele kolenbarbecue, ze zijn er in alle soorten of maten. En waarom zou je niet een beetje op de stijl van je balkon letten bij het aanschaffen van een nieuwe barbecue? Veel barbecues hebben een stoere kleur, zoals zwart of antraciet. Maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een barbecue in een kleur die goed past bij de rest van je balkon. Zo staat een BBQ met een mooie donkergroene kleur helemaal niet verkeerd tussen wat mooie planten. Een BBQ op je balkon heeft nogal een invloed op de uitstraling, dus je mag best kritisch zijn. Er zijn zoveel verschillende modellen dat er altijd wel eentje tussen zit die het beste past bij jouw wensen.

Etentjes geven voor gevorderden

Het belangrijkste aan een succesvolle BBQ op je balkon is natuurlijk niet de BBQ of de planten die je hebt. Het eten en de gezelligheid zijn het allerbelangrijkst! Door van tevoren goed te letten op de veiligheid kun je lekker ontspannen barbecueën en genieten van de sfeer. Met een heerlijke maaltijd en bijpassende drankjes wordt die zwoele zomeravond een groot succes. Ben je nog op zoek naar zitmeubels voor op je balkon, zodat je gasten lekker kunnen zitten? Hier hebben we allerlei leuke meubels voor op je balkon op een rijtje gezet.

Enthousiast geraakt om aan de slag te gaan met je balkon? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw balkon in te richten!