balkontuin

Balkonplanten zijn perfect geschikt om een kleine oase van rust te creëren. En dat ongeacht of je in de grote stad of op het platteland woont. Als de lente nadert, is het tijd om te planten! Met een balkon in bloei wordt het nog aantrekkelijker om naar buiten te gaan. We hebben een buitenplantengids voor je samengesteld. Hierin staat welke balkonplanten geschikt zijn voor je huis en waar je rekening mee moet houden als het gaat om winterharde balkonplanten. Lees alles over balkonplanten en –bloemen en zet je buitenboel in bloei!

Tips voor het kopen van balkonplanten en -bloemen

De lente staat voor de deur. Tijd om het balkon aan te pakken! Met diverse bloemen en planten maak je van je balkon een zomerse plek.

3x tips voor het kopen

We hebben drie handige tips voor het kopen van balkonplanten:

 1. De bloeitijd van de planten

  Voordat je begint met het selecteren van planten voor je balkon, moet je eerst weten wanneer je ze kunt planten en wanneer ze bloeien. Wanneer je planten pas gaan bloeien in oktober, heb je er in de zomer weinig aan. Maak een mix van balkonplanten met verschillende bloeiperiodes zodat je het hele jaar door kunt genieten van een balkon in bloei.

 2. Zijn de balkonplanten gezond?

  Beoordeel in het tuincentrum of de bloemen en planten die je wilt kopen gezond zijn en er goed uitzien. Het beste is om onder de bladeren te kijken om er zeker van te zijn dat er geen luizen of soortgelijk ongedierte aanwezig is! Als de bladeren geel zijn of de wortels zijn uitgedroogd, kan je ze beter niet kopen. Dit duidt op slecht onderhoud in het tuincentrum.

 3. Het seizoen

  Wanneer je in de zomer planten op het balkon plant, hoef je je geen zorgen te maken over de buitentemperatuur. Maar wanneer je in de late herfst, winter of vroege lente plant, kan je te maken hebben met nachtvorst. Niet elke bloem kan tegen kou, vorst en sneeuw. Gelukkig zijn er winterharde balkonplanten die het hele jaar buiten kunnen staan! Let hierop bij de aankoop en laat gevoelige planten overwinteren op een warmere plek.

Op zoek naar nog meer dakterras inspiratie, hoe je balkonplanten in je balkon tuin laat groeien, inspiratie voor het inrichten van een klein balkon, of een Frans balkon, de mooiste balkon decoratie, of de laatste balkontrends van 2021? Je leest het allemaal bij Westwing.

Welke balkonplanten zijn geschikt voor welk balkon?

Elke balkonplant heeft verschillende omstandigheden nodig – zon, schaduw, half schaduw etc. – om te kunnen bloeien. Dit verschilt natuurlijk van plant tot plant. Gelukkig zijn er mooie planten voor elk balkon – zelfs wanneer je op het noorden woont. Om balkonplanten succesvol te laten bloeien, is het belangrijk om van tevoren te checken op welke plek ze neergezet moeten worden.

Plaats ze daarom alleen daar waar ze het beste gedijen. Sommige bloemen houden van een schaduwrijke, koele plek, andere staan graag in halfschaduw en sommige balkonplanten geven de voorkeur aan een zonnige plek. Natuurlijk speelt de ligging van je balkon een belangrijke rol. Vraag daarom om advies in het tuincentrum. Dit bespaart je stress en teleurstelling als de verwachte bloemenpracht op je balkon uitblijft. Wij geven je een paar basistips voor balkonplanten.

Balkonplanten voor zonnige balkons op het zuiden

Een balkon op het zuiden is een ware droom voor alle planten die licht nodig hebben, want de zon schijnt hier bijna de hele dag door. Maar niet elke plant houdt van te veel zonlicht. Om de juiste balkonplanten voor een balkon op het zuiden te vinden, hebben we een paar mooie bloemensuggesties die de voorkeur geven aan een zonnige locatie:

 • Geraniums
 • Petunia’s
 • Blauwe madeliefjes

Tip: om ervoor te zorgen dat de balkonplanten ook de zomerse hitte overleven, is het belangrijk om de balkonplanten voldoende water te geven. Bovendien moeten ze regelmatig van meststoffen worden voorzien.

Balkonplanten voor schaduwrijke balkons op het noorden

Een noordelijk balkon is een extreem contrast met een balkon op het zuiden, omdat hier de zon niet te zien is. Dit maakt het planten van balkonplanten een uitdaging. Maar ondanks de ontbrekende zon kunnen ook op het noordelijke balkon mooie balkonplanten bloeien. We hebben een paar suggesties van mooie balkonplanten voor een balkon op het noorden, die zich zeer comfortabel voelen op schaduwrijke en koele plekken. Deze planten bloeien ook zonder directe en sterke zon:

 • Fuchsia’s
 • Hortensia
 • Varens

Balkonplanten voor gedeeltelijk zonnige balkons op het oosten

Balkons op het oosten nodigen uit om ‘s morgens in de zon te ontbijten en bieden ‘s middags een aangename plek in de schaduw. De ligging van een balkon op het oosten is ideaal voor veel balkonplanten. Hier schijnt de zon enkele uren, maar in de hete middaguren is er een aangename schaduw. Daarom kan je voor een balkon op het oosten zowel voor zon- als schaduwvragende planten kiezen, zoals:

 • Begonia’s
 • Dahlia’s
 • Clematissen

Talrijke kruiden zoals dille, bieslook, munt, peterselie of salie voelen zich ook erg thuis op een oostelijk balkon. Deze kruiden zijn een heerlijke toevoeging aan zomergerechten en salades

Balkonplanten voor deels zonnige balkons op het westen

Meestal voelen planten die goed groeien op een oostelijk gelegen balkon zich ook thuis op het westelijke balkon. De reden hiervoor is de straling van de zon. In plaats van de ochtendzon, genieten je van de avondzon en een aangename schaduw tijdens de hete middaguren.

Tip: geef balkonplanten op een westelijk gelegen balkon ‘s morgens water, als de zon nog niet schijnt. Prachtige planten voor een balkon op het westen zijn bijvoorbeeld:

 • Verbena
 • Madeliefjes
 • Sneeuwklokjes
 • Petunia’s

Winterharde balkonplanten: deze planten trotseren het koude weer…

Natuurlijk wil je dat het balkon niet alleen in de zomer in bloei staat, maar ook in de lente, herfst en winter. Want ook als je in het koude seizoen niet veel tijd buiten doorbrengt, wil je wel wat op het balkon hebben om naar te kijken. Winterharde planten zijn de oplossing. Hiermee geef je kleur aan het sombere najaar. Balkonplanten zijn planten die meestal op het balkon staan en in potten worden geplant. Maar dat betekent niet dat ze niet in de tuin of op het terras kunnen staan. Winterharde balkonplanten:

 • Kerstrozen
 • Mispel
 • Heide
 • Kokardebloem

Zelfs winterharde planten moeten worden beschermd tegen de kou, zodat de wortels niet bevriezen. We hebben een paar tips over hoe je je balkonplanten het beste door het koude seizoen heen kunt helpen.

5x tips voor het beschermen van de planten in de winter

 • Potplanten moeten worden geïsoleerd met bubbeltjesfolie om te voorkomen dat ze bevriezen.
 • Als alternatief kan een houten kist gevuld met bladeren of stro worden gebruikt om de winterharde planten te beschermen tegen hevige kou.
 • Potplanten kunnen worden beschermd tegen de koude van de grond door houten of polystyreen panelen onder de potten te leggen.
 • Kies een beschutte en droge locatie voor de winterharde planten – bij voorkeur dicht bij de muur van het huis (hier komt warmte doorheen).
 • Geef de planten geen water tijdens de koude maanden.

Prachtige accessoires voor balkonplanten

Met bloeiende balkonplanten in prachtige plantenpotten staat niets een warm voorjaar en zomerseizoen in de weg. Zo geniet je extra van je buitenruimte. Winterharde planten zetten je balkon het hele jaar door in bloei. Kies de perfecte planten voor je balkon of terras.

Enthousiast geraakt om direct aan de slag te gaan met je balkon? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je balkon in te richten!