Feng Shui

Inrichten volgens Feng Shui: helemaal in balans

Thuis is jouw plek. In huis kun jij jezelf zijn in een omgeving en sfeer die bij jou past. Voel jij je goed thuis? Of ook wel eens onrustig en niet in balans? Neem je interieur dan eens onder de loep door de oosterse Feng Shui leer toe te passen. Met Feng Shui kun je van je huis een fijne plek maken vol positieve energie! Kortom, ontdek hier hoe je jouw woning volgens Feng Shui kan inrichten.

Wat is Feng Shui?

Oorspronkelijk komt Feng Shui uit China. De leer is wel 3000 jaar oud. Een van de belangrijkste principes is dat de natuur in harmonie moet zijn met de mens. Feng Shui zorgt voor goede energie in en rond het huis. Negatieve energie wordt omgezet in positieve, waardoor balans en rust ontstaat.

Door kleine aanpassingen kan de Chi (levensenergie) goed stromen en kan je huis een goede invloed op jou als bewoner hebben. Feng Shui ziet je huis namelijk als een weerspiegeling van jezelf. Bij Feng Shui draait alles om de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout. Deze elementen dienen in balans te zijn om voor een goede sfeer te zorgen.
Algemene regels voor een Feng Shui woning

Chi – Chi (de levensenergie) moet goed door de woning kunnen stromen. Zorg ervoor dat deuren en gangen vrij blijven zodat Chi goed kan stromen
Yin en Yang – Twee vaste waarden binnen Feng Shui zijn Yin en Yang. Deze tegenovergestelde krachten vullen elkaar aan. Denk aan warm en koud, man en vrouw. Ze moeten in harmonie zijn.
5 elementen – De vijf elementen vuur, water, aarde, metaal en hout moeten zo gecombineerd zijn dat ze elkaar versterken.

Verschillende ruimtes in huis

In elke ruimte kunnen de Feng Shui regels toegepast worden. Van de entree tot de badkamer. Hier vind je een korte introductie voor het aanpakken van verschillende ruimtes in huis. In de aparte artikelen over Feng Shui in deze ruimtes lees je meer!

De entree

Een van de allerbelangrijkst plekken in huis is de entree. Zeker binnen de leer van Feng Shui. Hier komt nieuwe energie je huis binnen. De voordeur is dan het eerste dat onder handen moet worden genomen. Deze is namelijk het eerste dat wordt gezien bij binnenkomst. Hoe ziet de deur eruit? Kraakt de deur? Gaat hij eenvoudig open? Repareer, vernieuw en verfris. Zorg ervoor dat de energie (Chi) gemakkelijk kan stromen.

De hal

Na binnenkomst is de hal een belangrijke ruimte. Hiermee kan indruk worden gemaakt. Zorg ervoor dat de ruimte netjes is en aantrekkelijk. Het is fijn als mensen die binnenkomen zich meteen welkom voelen. Hang bijvoorbeeld niet de kapstok helemaal vol en laat geen schoenen slingeren.
De keuken
De keuken draait om gezondheid van binnenuit. Idealiter is deze dus gevuld met gezonde ingrediënten. De kasten en koelkast moeten netjes geordend ingericht zijn zodat je eenvoudig kan vinden wat je nodig hebt.

Zorg er verder voor dat een wasbak zich niet naast het gasfornuis bevindt (dat zorgt voor botsen van de elementen vuur en water). Als dat toch het geval is, plaats je iets tussen het gasfornuis en de wasbak is (een plant, houten snijplank of verse kruiden) zodat dit botsen wordt voorkomen.

De woonkamer

Ook de woonkamer moet opgeruimd zijn. Zorg voor veel bergruimte en werk kabels en lelijke items netjes weg. De bank met de rug naar de muur zetten is slim, dit geeft een veilig gevoel en zo heb je overzicht over de ruimte. Er dient hier voldoende lege ruimte te zijn zodat energie vrij kan stromen.

De slaapkamer

De slaapkamer mag allereerst niet te vol worden gezet. In een rustige, opgeruimde kamer slaap je beter. Bovendien kun je het beste geen spullen onder het bed plaatsen zodat de Chi ook hier goed kan stromen.

De kinderkamer

Ook in de kinderkamer is een beetje Feng Shui een goed idee. Zo zorg je voor een goede balans tussen spelen en slapen of studeren en slapen.
Het kantoor
In een kantoor dat is ingericht volgens de Feng Shui regels kun je je beter concentreren en vind je de inspiratie die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je overzicht hebt vanaf je bureaustoel en houd de ruimte netjes.

De badkamer

Wist je dat Chi via de afvoerputjes in de badkamer je huis kan verlaten? Het is verstandig om in de badkamer het toiletdeksel altijd te sluiten en de badkamerdeur dicht te houden. Een spiegel aan de badkamerdeur zorgt ervoor dat de levensenergie binnen blijft.

Kies waar jij van houdt

De belangrijkste eerste stap, is ervoor te zorgen dat je je omringd met dingen waar je echt van houdt én die je ook daadwerkelijk gebruikt. Zonder constant bezig te zijn met trends. Als je je blind staart op de regels van Feng Shui, dan wordt jouw huis onpersoonlijk en juist die persoonlijke, warme sfeer is nodig om je hier helemaal zen te voelen. Hier vind je nog een paar tips voor een huis dat bij jou past!

Kies voor zachte oppervlakken om voor comfort te zorgen.

  • Gebruik rustige natuurlijke kleuren om een rustig beeld te creëren.
  • Gebruik warm licht dat voor een ontspannen sfeer zorgt.
  • Ga voor natuurlijke materialen.
  • Voeg planten toe. Deze kunnen wonderen doen voor de frisse lucht in de ruimte, maar ook voor je interieur!
  • Hang kunst of foto’s aan de muur die je huis persoonlijk maken, maar ook zorgen voor positieve herinneringen.
  • Voeg spiegels toe om optisch meer ruimte te creëren.
  • Begin met een grote schoonmaak zodat je beter kunt ontspannen in huis.
  • Kies voor ontspannende geuren als sandelhout, lavendel en rozen.
    Vermijd veel elektrische apparaten of zorg dat ze onzichtbaar zijn.

Wil jij graag je woning wat meer in balans brengen zodat je hier nog beter kunt ontspannen en jezelf kunt zijn? Lees dan onze artikelen over Feng Shui in huis. Ook je tuin kun je inrichten volgens de Feng Shui principes zodat deze buitenruimte een stijlvolle én rustgevende plek wordt.