White stairs

Een mens verzamelt heel wat spullen in zijn leven. En voor al die spullen moet natuurlijk wel een opbergplek zijn. Wie slim is benut elk hoekje van het huis optimaal. Ook de kast onder de trap. Deze is vaak diep waardoor je er heel veel spullen in kwijt kunt. Onze experts geven je tips over hoe je deze praktische opbergruimte slim inricht.

Een kast onder de trap: wat kan je ermee doen?

Zeker in jaren dertig woningen zie je vaak een kast onder de trap. Deze opbergruimte komt goed van pas in de welkomsthal van je huis. Schoenen, schoonmaakspullen, sporttassen en winterse accessoires zoals sjaals en handschoenen laten de welkomsthal snel rommelig ogen. Wanneer je deze spullen achter een gesloten deur kunt opbergen, hou je het overzichtelijk en geef je je gasten een warm welkom. De trapkast kan je op verschillende manieren inrichten. Wij geven een paar suggesties.

Schoonmaakkast

Schoonmaakazijn, een voorraadje allesreinigers, een stapel handdoeken, emmers, een dweil en natuurlijk de stofzuiger. Om het huis schoon te houden heb je veel schoonmaakspullen nodig. Maar deze wil je natuurlijk het liefst zo ver mogelijk wegstoppen wanneer je ze niet gebruikt.

De kast onder de trap is een ideale plek voor schoonmaakspullen. Deze kast is namelijk over het algemeen hoog en diep zodat je er veel spullen in kwijt kunt. Óók die onhandige stofzuiger: deurtje open en je rijdt ‘m er zo in. Het grote voordeel is dat de schoonmaakspullen niet in de weg staan en het bespaart kastruimte in de woonkamer.

Voorraadkast

Een andere manier om de kast onder de trap optimaal te benutten, is door er een voorraadkast van te maken. Ideaal om conserveren, snacks, frisdranken en wijn in op te slaan. Voor het inrichten van de voorraadkast heb je in elk geval de volgende dingen nodig:

  • Plastic bakken: hierin kan je bijvoorbeeld chips en nootjes in bewaren. Plak er een etiket op zodat je alles makkelijk kunt terugvinden en op de juiste plek kunt opbergen. Zo hou je het overzichtelijk voor het hele gezin.
  • Mandjes: dit kunnen gevlochten en/of plastic manden zijn. Gevlochten manden zijn handig om bijvoorbeeld aardappels, uien en knoflook in te bewaren. Dat ziet er nog leuk uit ook! In plastic manden kan je kleine blikjes, kruiden enzovoort in bewaren. Zo voorkom je dat er teveel losse spulletjes in de voorraadkast staan.
  • Flessenrek: een flessenrek is handig om een voorraad frisdrank in te bewaren, maar ook om lege flessen in op te slaan zodat je ze in een keer mee kunt nemen naar de supermarkt voor het statiegeld.
  • Wijnrek: met een wijnrek in je voorraadkast is een spontane borrel nooit ver weg. De wijn blijft ook nog een goed bewaard doordat de kast onder de trap altijd koel blijft.
  • Planken: een voorraadkast is pas echt praktisch wanneer er veel planken in zitten. Deze kan je eenvoudig zelf monteren met een railsysteem dat je bij elke bouwmarkt kunt kopen. Het handige daarvan is dat je de hoogte van de planken zelf in kunt stellen en dus af kunt stemmen op de spullen die je in de kast hebt staan.
  • Opbergpotten: net als in een keuken, kunnen opbergpotten in een voorraadkast niet ontbreken. Het liefst transparante potten zodat je kunt zien hoeveel voorraad je nog van alles hebt. Vul de potten met pasta, rijst, meel, cruesli, koffie etcetera. Op die manier heb je alles binnen handbereik!

Schoenenkast

Struikel je altijd over de schoenen bij binnenkomst? Dan is het een goed idee om de kast onder de trap als schoenenkast in te richten. Ook hiervoor kan je het railsysteem gebruiken dat je bij een bouwmarkt kunt kopen. Stem de hoogte van de planken af op jouw schoenencollectie. Van hoge laarzen tot lage sneakers – alles krijgt een eigen plek in jouw DIY-schoenenkast. Ook heel mooi: een uitschuifbare schoenenkast onder de trap. Hiervoor heb je wel twee handige handjes nodig, maar je kunt het natuurlijk ook laten doen. Een simpele variant is door een vakkenkast op een plank met wieltjes te monteren.

DIY-kast onder trap

Heb je veel ruimte in de kast onder de trap? Dan kan je er ook voor kiezen om van de onderste traptreden lades te maken. Ook hiervoor moet je wel handig zijn. In deze lades kan je de troep die je meestal óp de traptreden legt, nu ín de traplades doen. Dat ziet er een stuk netter uit!

Andere tips voor de kast onder de trap

Heb je een klein huis zonder tuin of schuur? Dan kan je de ruimte onder de trap ook gebruiken om je fiets rechtop in te parkeren. Hang daarvoor een haak aan het plafond zodat je daar het wiel aan kunt hangen. Je bespaart ook ruimte door bijvoorbeeld je werkplek onder de trap te creëren. Zodra je uitgewerkt bent, sluit je de deuren en is je bureau niet meer zichtbaar. Maar de kast onder de trap is ook als kapstok te gebruiken. Daarvoor hoef je alleen een roede op te hangen waaraan je de tassen ophangt.

Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden om de praktische opbergruimte in de kast onder de trap optimaal te benutten. Ga jij binnenkort flink opruimen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de meest praktische opbergmogelijkheden.