Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Marmere trap in historisch gebouw

Ben je net verhuisd? Of heb je zin om een frisse wind door je interieur te laten waaien? Likje verf op de muur, nieuwe schilderijtjes aan de wand. De vloer een beurt geven en je bank opleuken met nieuwe kussens. Iets waar veel mensen niet snel aan denken bij het updaten van het interieur, is een traprenovatie of het verven van de trap. De trap verven is een lastig klusje, omdat dit heel grondig moet gebeuren. Je loopt er immers dagelijks overheen. Ontdek hier welke stappen je dient te ondernemen als je aan de slag gaan met een traprenovatie.

Voorbereiding trap verven

Als je de trap gaat verven is het belangrijk om op de juiste volgorde te werk te gaan. Lees goed welke stappen je dient te nemen en waar je moet beginnen. Welke voorbereiding tref je als je de trap gaat verven?

houten trao met zilvere randen
 1. Selecteer een kleur
  Welke kleur je kiest is behoorlijk bepalend voor de sfeer in de ruimte. Kies je een lichte tint dan heeft dit een heel ander effect dan wanneer je voor donker gaat. Bovendien is het trapgat vaak een donker plekje.
 2. Kies voor geschikte verf
  Er zijn heel veel soorten verf. Zo is er muurverf, grondverf, maar ook verf die specifiek geschikt is voor vloeren of trappen. Er bestaat zelfs trapverf. Trapverf of traplak heeft vaak een anti-slip werking waardoor je minder snel uitglijdt wanneer je er met je sokken op loopt. Een andere belangrijke eigenschap van trapverf, is dat deze minder gevoelig is voor krassen en slijten. Wel zo handig wanneer je er dagelijks overheen loopt. Tot slot is dit type verf ook nog eens vrij snel droog, na ongeveer 5 uur.
 3. Leg klaar wat je nodig hebt
  Wat je in elk geval nodig hebt wanneer je de trap gaat verven is: grondverf en traplak, afplaktape, schuurvellen, ontvetter, een acrylkwast, lakrollers, verfbakjes en een stoffer.
 4. Ontvet het oppervlak
  Gebruik voor het ontvetten van het oppervlak warm water en ontvetter zoals afwasmiddel.
 5. Schuur het oppervlak.
  Na het ontvetten van de oppervlak kan er worden gestart met het licht opschuren van de trap. Hierbij kun je het beste met de nerf mee schuren.
 6. Maak het oppervlak stofvrij
  Het stofvrij maken van het oppervlak kan makkelijk worden gedaan met een stoffer en blik.
 7. Plak de randen af
  Voor er gestart kan worden met schilderen dienen de randen te worden afgeplakt met afplaktape.
houten trap met sierlijke figuren

Inspiratie voor je traprenovatie

Omdat het trapgat een vaak donker plekje is, kan het verstandig zijn om voor een lichte kleur te kiezen op je trap. Het nadeel daarvan is weer dat je op lichte kleuren vuil veel sneller ziet. Wit is prachtig, maar moet je dus goed schoonhouden. Kies je voor een vrolijke kleur dan wordt je trap een opvallend element in je huis. Voordeel is wel dat je op deze felle tint vuil minder snel ziet! Hieronder lees je meer over verschillende kleuren voor je trap.

Welke kleur kies je?

 1. Wit

  Het voordeel van een witte trap is dat het heerlijk fris en licht oogt. Prachtig in woningen in landelijke stijl of met Scandinavische invloeden. Het nadeel is, zoals eerder genoemd, dat je vuil hier snel op ziet.
 2. Zwart

  Zwart kan ook heel stijlvol zijn. Hier zie je vuil veel minder op en het heeft een stoere, elegante uitstraling. Wel kan het wat donker ogen.
 3. Roze

  Durf jij het aan? Een roze trap? Kies je voor een fellere kleur als roze dan wordt de trap echt een statement in je woning. Als je voor een roze trap kiest en de rest rustig houdt, bijvoorbeeld in wit en hout, dan werkt dit prachtig.
 4. Donkerblauw of grijs

  Donkerblauw of grijs is een stijlvol alternatief voor zwart. Door voor een donkere tint grijs of een donkerblauw te kiezen maak je een mooie mix met houttinten en wordt het geheel warm en elegant. Het is verstandig om deze kleur op een andere plek nogmaals te laten terugkomen om eenheid te creëren.
 5. Jungle groen

  Jungle groen is een goede optie voor mensen die wel een kleurtje willen, maar ook niet voor heel opvallend willen gaan. Olijfgroen of jungle groen is bijzonder stijlvol in combinatie met wit en hout, maar ook met zwart werkt het mooi samen.
houten trap met stalen palen

Trap verven

Een traprenovatie of het verven van de trap zelf is een werkje dat secuur dient te gebeuren. Volg onderstaande stappen nadat je de stappen uit het hoofdstuk voorbereiding hebt doorlopen!

 1. Schilder de randjes eerst netjes met de grondverf.
 2. Schilder het gehele oppervlak en werk van boven naar beneden.
 3. Laat (minimaal) 5 uur drogen.
 4. Schilder de randjes netjes met de traplak.
 5. Schilder het gehele oppervlak. Werk van boven naar beneden.
 6. Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je het langer laat drogen heb je kans op scheuren in de verf.
 7. Laat 5 uur drogen.
 8. Herhaal de laatste stappen eventueel om een tweede laag aan te brengen. Voor een trap is dat vaak wel nodig.

Tips & tricks voor het verven van de trap

Omdat het schilderen van een trap een specialistisch werkje is volgen hieronder nog enkele extra tips en tricks voor het beste resultaat!

 • Gebruik gele afplaktape. Deze werkt goed, zorgt voor strakke lijnen en laat geen lijmresten achter terwijl het wel goed blijft plakken.
 • Dek de meubels die in de buurt van de trap staan goed af met afdekfolie!
 • Velvetrollers zorgen voor het gladste resultaat.
 • Strijk met je kwast of rol met je roller de laatste keer altijd in één richting voor het mooiste eindresultaat.
 • Nog een slimme tip als je de trap nog moet kunnen blijven gebruiken? Verf de treden om en om!
stenen trao met houten reling

Na het verven

Na het verven van de trap is het van belang dat je de verf goed laat drogen. Voor de meeste trapverf staat 5 uur droogtijd. Zorg er daarnaast voor dat je de tape verwijdert wanneer de verf nog nat is. Anders heb je kans dat je de verf eraf trekt of dat het gaat scheuren. Wij raden wel aan wat langer te wachten met het lopen op de trap met schoenen aan. De verf moet volledig uitharden en dit kost iets meer tijd.

Shop bij Westwing

Heb je zin om je trap een nieuwe look te geven? Of heb je zin in een complete renovatie van je hal? Bij Westwing vind je alles om jouw hele huis stijlvol in te richten. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je hal compleet te maken.