witte hoekbank in woonkamer

Buitengewoon smaakvol, jaloersmakend mooi en vol verborgen stijlgeheimen: het werk van een interieurstylist lijkt bijna niet te evenaren. Bijna, want toch zijn er heel wat manieren waarop je zelf ook die gedroomde inrichting kunt realiseren. Zo vertellen we in dit artikel hoe de stylist te werk gaat, ‘denkt’, en met welke stijlgeheimen je tot de mooiste resultaten komt. Ook lees je over de voor- en nadelen van zelf inrichten versus uitbesteden. Daarnaast vertellen we hoe je een stylist vindt die bij jou past en welke kosten je kunt verwachten. 

Zelf inrichten versus een interieurstylist inhuren

Speel je met het idee om een interieurstylist in te huren? Maar ben je nog niet compleet overtuigd van wat het voor jou, en je woonruimte, kan opleveren? Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een ruimte zelf inrichten of laten inrichten verzameld. 

Zelf inrichten of toch uitbesteden: de voordelen en nadelen

Het grote voordeel van zelf inrichten is dat je zo geld bespaart. Want wanneer je met een beperkt budget werkt, is er weinig ruimte over voor ‘extra’s’, zoals het inwinnen van extern advies. Maar toch zit hier een grote maar aan. Alhoewel je op het eerste oog geld bespaart, kan er uiteindelijk ook een hoop geld verloren gaan. Denk aan aankopen of ontwerp ideeën die toch niet blijken uit te pakken zoals je had gehoopt. Miskopen dus, iets wat je niet zo snel zou hebben wanneer je samenwerkt met een interieur expert. 

Ook kan het zijn dat je inrichten zelf maar al te leuk vindt. Dat het iets is waar jij in uitblinkt en wat je daarom het liefst zelf van A tot Z wil uitvoeren. Maar dat je dit leuk vindt en er goed in bent, betekent natuurlijk niet dat even sparren dit in de weg staat. Ook kan een frisse blik helpen om jouw ontwerp en inricht ideeën naar een hoger niveau te tillen.

Tot slot kun jij wel in je hoofd hebben dat je graag dat bepaalde behang wil of die ene stoel bij die ene tafel wil hebben, maar deze meubelstukken vinden is een ander verhaal. En als je geen tijd of zin hebt om stad en land af te zoeken naar deze items, komt een stylist goed van pas. De stylist kent namelijk allerlei geweldige interieur adressen en kan dit bovendien ook voor je kopen, laten bezorgen, in elkaar zetten, neerzetten én stylen. Ideaal dus!

Hoe kies je een interieurstylist die bij je past?

3 stappen om jouw interieurstylist te vinden:

 1. Zoeken, zoeken, zoeken

  Bij je eerste Google search zal je zien dat er een enorm aanbod aan getalenteerde stylisten aanwezig is. Grote kans dat je graag met iemand of een bureau in jouw regio wil werken, maar alsnog is de keuze dan vaak nog steeds reuze. Gelukkig hebben veel stylisten ook een portfolio online staan of gedeeld op hun social media kanaal. Ook daar kun je goed zoeken en een idee krijgen van het werk.  

 2. Wat vind jij belangrijk?

  Goed. Nu je een hele lijst aan prospects hebt, is het tijd om na te gaan wat jij eigenlijk belangrijk vindt. Waar heb je precies behoefte aan? Wil je alleen even sparren of zoek je iemand die alles kan overnemen? Hoeveel budget is er beschikbaar en met wat voor persoon klik jij eigenlijk goed? Is dit iemand die uitgebreid de tijd neemt in het voorbereidingsproces of iemand die snel schakelt en knopen doorhakt? 
  Om erachter te komen of je een klik hebt met de gevonden stylisten, hoef je echt niet met iedereen contact op te nemen. De websites en social media accounts kunnen je al een goede eerste impressie geven.  

 3. Maak een selectie

  Waarschijnlijk heb je tijdens het nader bestuderen al een paar favorieten gekregen. Bijvoorbeeld die ene stylist met een aantrekkelijk prijzenpakket en een smaak die dicht bij de jouwe ligt. Kom je er alsnog niet goed uit? Maak dan eerst een top vijf en van die vijf weer een top drie. Vervolgens kun je deze drie stylisten benaderen voor een vrijblijvend (telefonisch) gesprek. 
  Belangrijk is om een kennismakingsgesprek goed voor te bereiden. Denk dus van tevoren na wat jij belangrijk vindt en wat je verwachting van de samenwerking en het eindresultaat is. 

Wat kost een interieurstylist?

Bij het uitbesteden van de inrichting kun je het zo gek maken als je zelf wil. Wil je alleen kleur- of meubeladvies? En ga je alleen voor de woonkamer, of wil je je over meerdere ruimtes in huis laten adviseren? En alleen over de inrichting? Of ook over de indeling of een lichtplan maken? Genoeg opties dus.

Er is dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel dit kost. Qua uurtarief kun je rekenen op een range van €60 tot €150, maar dit is slechts een indicatie. Daarnaast zullen veel stylisten met een projectprijs werken. Bijvoorbeeld €200 tot €500 voor advies over kleuren en inrichting, en €650 tot €1.200 wanneer hier dingen als een lichtplan voor de woonkamer en plattegrond maken bij komen. Je kunt er ook voor kiezen dat het advies door de stylist direct wordt uitgewerkt. Denk aan het inkopen van de verf, behang, meubels en decoratie, en het uitpakken, in elkaar zetten, inrichten en stylen van de ruimte(s). Hier komen uiteraard extra kosten bij. 

Mocht je dus een beperkt budget hebben, kun je beter besparen op het inkoop en uitvoering gedeelte, en investeren in een goed advies.

Zo ga je zelf te werk als een interieur expert: 8 tips

Toch zelf aan de slag? Dan tippen wij hieronder nog wat goed bewaarde interieurstyling geheimen die van jou een echte interior pro maken:

 1. Ga niet voor veilig, maar blijf tegelijkertijd dicht bij jezelf;
 2. Ga voor tijdloos, niet voor trendy;
 3. Neem de akoestiek mee in je keuzes bij een kamer inrichten;
 4. Maak van tevoren een moodboard waarin je inspirerende beelden, materialen, quotes en meer opneemt– hoe je dit doet lees je in ons artikel over moodboard maken;
 5. Dwing jezelf tot creatieve uitersten en maak tenminste vijf indelingen– die je weer terugbrengt naar een top drie en waarvan je uiteindelijk één winnaar kiest;
 6. Neem de tijd om een vloer te kiezen en neem deze ook op in je moodboard. Hulp nodig? Lees dan ons artikel over een vloer kiezen;
 7. Stel een kleurenpalet samen die de basis voor je inrichting vormt. Online vind je hier veel (gratis) tools voor;
 8. Gek op de Scandi woonstijl? Maar ook op nonchalant bohemian? Wanneer je beiden combineert, ontstaat er de stijl Scandi Boho. Naast deze mix, zijn er nog veel meer stijlen die mooi samengaan. In onze artikelen over woonstijlen en werelds wonen lees je meer over allerlei (gemixte) interieurstijlen.

Interieuradvies gekregen? En nu op zoek naar de mooiste items? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw gekregen advies tot leven te brengen.