Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
lamp met paisley print

Bij Westwing zijn we gek op het mixen en matchen van patronen. Van subtiel tot gedurfd, en monochroom tot kleurrijk. Het leuke aan het combineren van statement patronen, is dat ze elkaar mooi kunnen versterken. Tenminste, mits je dit op de ‘juiste manier’ doet (wat dit precies is, lees je in de tips verderop in dit artikel!). De variatie aan statement patronen is eindeloos, denk aan tartan, Bretonse streep, Ikat, geometrische vormen en nog veel meer. Groot favoriet is de paisley print. Deze Oosterse print combineert prachtig met andere prints en is in tal van kleuren beschikbaar. Daarom lichten we dit prachtmotief verder uit in dit artikel. 

Wat is een paisley print?   

Paisley is een patroon met vormen die lijken op druppels, bladeren of grote komma’s. Verdere opvulling in het patroon bestaat uit abstracte vormen. Waar deze print vroeger werd geborduurd in roodtinten, zie je tegenwoordig meerdere kleurvariaties terug. Ook is borduren nu niet meer de standaard, maar wordt er voor een snellere productie gekozen door weef- en/of druktechnieken te gebruiken.  

Een print met een geschiedenis 

De naam van dit motief komt uit het gelijknamige Schotse stadje ‘Paisley’. In de negentiende eeuw was deze stad een belangrijk centrum van de textielindustrie. Maar ondanks dat het dessin in deze stad zijn naam heeft gekregen, is de print verre van Schots.  

Het dessin komt namelijk oorspronkelijk uit (voormalig) Perzië. Hier werd de print al in de 3e (!) eeuw gebruikt en stond het motief bekend als ‘buteh’: een verwijzing naar de mango en de oneindigheid die het leven symboliseert. Hier werd het motief gebruikt voor kasjmieren sjaals, waarbij de productietijd makkelijk kon oplopen tot zo’n twee à drie jaar. Vanuit Perzië werd het product via het Mogolrijk naar India geëxporteerd.  

Toen Britse koloniale soldaten in de vijftiende eeuw de sjaals vanuit hun kolonie Kasjmir meenamen naar Groot-Brittannië, was het dessin al snel een hit. Al helemaal toen Queen Victoria met het motief werd gespot. Maar door de lange productietijd en hoge importkosten bleef de stof beperkt tot de handen van de hogere klassen. 

Pas toen de Schotse regio Strathclyde goedkopere replica’s ging produceren met lokaal gewonnen wol, werd het motief ook door ‘het volk’ omarmd. Door de lagere productietijd en -kosten, konden meer mensen hun handen op dit toen al populaire motief leggen. De replica’s werden vernoemd naar het gelijknamige, Schotse textielstadje: Paisley. 

Terug van weggeweest: het paisley motief 

Dat dit motief al eeuwenoud is, doet niks af aan zijn relevantie. De print is namelijk eigentijds en bovendien een huidige trend in de mode- en interieurwereld. Zo zien we het motief geweven, en soms gedrukt, terug op kleding items, accessoires, meubels, textiel, servies en nog veel meer.  

Maak een statement met paisley behang 

Voor de echte durfals: een statement behang van paisley print. En nee, dat hoeft niet zo druk te zijn als je in eerste instantie zou denken. Want wanneer je de ruimte verder rustig houdt komt dat statement behang juist prachtig uit de verf. Dit betekent overigens niet dat je direct een witte tint, zoals RAL 9010, op de muren hoeft te verven. Je kunt ook voor kleurrijk gaan, zolang dit maar in harmonie is met de kleurtonen uit het behang. Ook zorg je verder voor een minimale selectie van decoratie zodat het behang alle aandacht krijgt.  

Statement behang in de slaapkamer 

Tuurlijk, de slaapkamer is een ruimte van rust. Een plek waar je heerlijk kunt wegdommelen en in de weekenden kunt uitslapen. Maar rust betekent niet meteen kale muren. Sterker nog, met een statement behang in neutrale kleuren kun je je slaapkamer juist van een flinke dosis knusheid voorzien. Combineer bijvoorbeeld een paisley behang in aardse tinten, met een comfortabel bed waar je aan weerszijden twee minimalistisch ontworpen nachtkastjes neerzet. Nu nog een superzacht dekbed, sfeervolle sierkussens en een luxe plaid in corresponderende kleuren en je rustige–maar ook stijlvolle–slaapkamer is compleet. 

3x interieur items met paisley motief 

  1. Servies 

    Maak van je eten en drinken een feestje door het te serveren in een servies met (kleurrijke) statement print. En ook hier hoef je niet de hele set in dezelfde print uit te kiezen. Mix en match juist verschillende patronen!  
  2. Ingelijst 

    Bang dat je snel uitkijkt op een statement patroon in je interieur? Dan hebben wij de ideale tip: koop een stuk textiel bij de stoffenwinkel, of ga vintage shoppen voor zijden sjaal, en lijst deze in. Zo kun je makkelijk variëren wanneer je weer toe bent aan een nieuwe print. Ook kun je met seizoensgebonden kleuren werken, bijvoorbeeld oranje- en bruintinten in een herfst interieur.  
  3. Textiel 

    Een statement patroon is een echte eyecatcher en maakt de ruimte interessanter en bovendien een stuk origineler. Vul je bank dus met kleurrijke kussens, waarbij je effen en print met elkaar afwisselt. Naast sierkussens kun je ook prints laten terugkomen op je dekbed of sprei. 

4 tips voor het combineren van statement patronen 

Waar vroeger vooral voor maximaal één print werd gekozen in ons interieur, is dat nu wel anders. Het mixen en matchen van patronen is al langere tijd gedoogd–in zowel de mode als interieurwereld. En niet alleen gedoogd, het wordt zelfs aangemoedigd! Want wanneer je je aan onderstaande tips houdt, wordt het geen druk en rommelig geheel, maar juist een spannende combinatie waarin de ruimte net iets interessanter wordt. 

Tip 1: kies een kleurenpalet 

Als je gek bent op een eclectisch interieur waarin je allerlei stijlen en (felle) kleuren met elkaar combineert, is het mixen van statement patronen vast een makkie voor jou. Maar als je het combineren van verschillende prints nog best wel even spannend vindt, kun je ervoor kiezen om prints in dezelfde kleurintensiteit te kiezen. Dit betekent niet dat je diverse patronen in dezelfde kleur kiest, maar dat je bijvoorbeeld alleen maar pastelkleuren of verzadigde kleuren met elkaar combineert. 

Tip 2: werk met oneven aantallen 

Waar de styling in ons interieur voorheen vaak in aantallen van twee kwam, is dit de laatste jaren anders. Er is een derde item bijgekomen, een oneven aantal dus. En ook qua prints werkt het oneven aantal drie goed. Hierbij houd je de verhoudingen ook in de gaten: één groot patroon, de tweede kleiner en de derde subtiel. Zorg er ook voor dat tenminste twee van de patronen qua kleur met elkaar harmoniëren.  

Tip 3: zorg voor de juiste verhoudingen 

Met de regel van drie in je achterhoofd, ga je nu patronen kiezen in verschillende formaten. Want door grote patronen (denk: geometrische vormen) met kleinere motieven (denk: een klein bloemetjes) met elkaar te combineren, kloppen de verhoudingen. Zou je alleen maar voor groot of klein gaan, dat oogt het geheel onrustig. 
 
Qua verhoudingen neem je ook de vloer in overweging. Een vloer kiezen met een grove visgraat? Kies dan voor een subtieler patroon op de muren. Juist een subtiele Hongaarse punt? Dan kun je juist voor groter gaan op de wanden of op een vloerkleed. 

Tip 4: maak een moodboard 

Vind je het mixen en matchen met statement patronen toch nog een beetje spannend? Dan kun je ook voor interieurstylist spelen en eerst een moodboard maken. Door een plattegrond te maken van de ruimte en hier de verschillende kleuren en motieven in te verwerken, krijg je een goed overzicht. Bevalt het wat je ziet? Dan kun je werk van je moodboard gaan maken!  

Ook statement patronen in je interieur integreren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om items met ruiten, stippen, Ikat, strepen, geometrische vormen en nog veel meer in huis te halen!