Woonkamer met lichte bank en donker plafond

Bij het inrichten en stylen van het huis, wordt het plafond vaak vergeten. Logisch, want het plafond is niet het eerste wat je ziet wanneer je een ruimte binnenloopt. Toch heeft het plafond design veel invloed op de uitstraling van je interieur. Met bepaalde slimme trucs kan je een ruimte groter of juist knusser laten lijken door het plafond in een bepaalde kleur te schilderen.

Welke kleur kies je voor het plafond design?

De meeste mensen gaan voor een wit plafond. Dit is over het algemeen ook een goede keuze omdat wit de ruimte een lichte, luchtige look geeft. Daarbij: een wit plafond weerkaatst het licht waardoor de ruimte groter oogt. Toch zijn er ook interieurs waarbij er beter niét voor wit gekozen kan worden. Bijvoorbeeld in een loft.

Een loft kenmerkt zich door hoge plafonds. Wanneer je deze wit schildert, voelt de ruimte kil en niet-huiselijk aan. Om een knusse sfeer te creëren kan daarom beter gekozen worden voor een warme kleur op het plafond. Hierdoor lijkt de ruimte lager. Door lange hanglampen aan het plafond te hangen betrek je het plafond bij de rest van de ruimte en ontstaat er een harmonieus geheel.

Over het algemeen geldt: woon je op het noorden? Kies dan voor een plafond in een warme, niet te donkere kleur. Wanneer je toch liever voor wit wilt gaan, raden we aan om warmte te creëren met mooie houten hanglampen die warm licht uitstralen. Woon je op het zuiden? Dan kan je het best voor een koele tint gaan om het zonlicht wat te temperen. Denk aan lichtblauw, mintgroen of geel. Wit kan uiteraard ook!

Tip: wil je meer aandacht op je plafond vestigen? Hang er dan een groepje frisgroene plantenhangers aan!

Hoe schilder je een plafond?

Toegegeven, het plafond schilderen is niet de leukste klus in huis. Het levert namelijk gegarandeerd spierpijn op. Om onnodig leed te voorkomen hebben we een uitgebreid stappenplan voor je gemaakt met handige tips en tricks waardoor het schilderen van het plafond – bijna – een fluitje van een cent wordt:

 1. Kitten

  Begin met het kitten van de randen. Hierdoor wordt de overgang van de muur naar het plafond wat minder scherp.

 2. Restaureren

  Vul krassen, butsen en schroefgaten in het plafond op met muurvuller zodat het plafond egaal wordt. Laat dit goed drogen.

 3. Schuren

  Om de verf straks beter te laten hechten is het aan te raden om het plafond eerst licht op te schuren met fijn schuurpapier. Let op: gebruik een overall, een veiligheidsbril en een mondkapje en zorg voor voldoende ventilatie. Dit geldt ook voor de volgende stappen.

 4. Voorstrijk

  Breng voorstrijk aan met een geschikte roller op een uitschuifbare stok. Zorg ervoor dat de roller niet te nat is, anders blijven er straks druppels zichtbaar op het plafond. Laat de voorstrijk drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 5. Randen schilderen

  Schilder met een kwast de randen van het plafond, daar kom je met een roller namelijk moeilijk bij.

 6. Verven

  Wanneer de voorstrijk droog is, kan je gaan schilderen. Gebruik daarvoor een geschikte roller. Over het algemeen geldt: een gladde roller gebruik je voor gladde oppervlaktes, een harige roller gebruik je voor de wat ruwere plafonds. Bij de bouwmarkt kan je een telescopische verfstok kopen, dit maakt het schilderen van het plafond een stuk makkelijker.

 7. Schilder tips

  Schilder telkens ongeveer een vlak van 1×1 meter. Zet eerst een paar horizontale strepen en daarna een paar verticale strepen erdoorheen. Zo ontstaat er een egaal vlak. Laat de strepen doorlopen in het volgende vlak. Let op: je moet de eerste laag in één keer aanbrengen, dat wil zeggen: stop niet halverwege om de volgende dag weer verder te gaan. Dat ga je terugzien in het eindresultaat.

 8. Tweede laag

  Breng pas een tweede laag aan wanneer de eerste laag helemaal droog is, dit kan 12-24 uur duren! Bekijk bij daglicht of er nog een derde laag nodig is, maar meestal zijn 1-2 lagen voldoende.

Tip: wanneer je het plafond en de muren gaat schilderen, begin dan met het plafond! Wanneer er per ongeluk wat verf op de muren gekomen is tijdens het schilderen van het plafond, werk je dat daarna eenvoudig weg.

Ook leuk, kies een stijlvolle hoekkamer lamp die past bij het plafond. Hier onder een aantal ideeën. Voor meer inspiratie, bekijk eens de staande lampen op WestwingNow!

Hoe geef je het plafond een persoonlijke touch?

Wil je een statement maken met je plafond design? Dan hebben we een paar leuke tips voor je:

 • Schilder een grafisch patroon: is er een bepaald patroon dat vaak terugkomt in je interieur? Schilder deze na op het plafond. Gebruik hiervoor wel een rustige tint om te voorkomen dat de ruimte te druk oogt.
 • Sierornamenten: heel ouderwets en toch helemaal van nu: ornamenten voor op het plafond. Deze zijn vaak gemaakt van gips en in allerlei sierlijke vormen verkrijgbaar. Met zo’n ornament krijgt je huis een koninklijke look.
 • Oude balken: ga op zoek naar oude balken en bevestig deze aan je plafond. Dit geeft je huis direct een authentieke look.

Om van jouw plafond design iets moois te maken, vind je bij Westwing een uitgebreide selectie hanglampen, spots, plantenhangers en meer. Veel plezier met het stylen van jouw plafond!