Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Close up foto van een kleine witte keuken

Klein maar fijn! Wie zegt dat die mooie keukens groot moeten zijn? Alle eigenaren van kleine keukens weten dat je zelfs met weinig ruimte een groot verschil kan maken. Want zelfs een kleine ruimte kan je heerlijk en stijlvol inrichten, als je de nodige ideeën en inspiratie opdoet! Slimme tips over het inrichten van een kleine keuken kunnen natuurlijk nooit kwaad. We hebben nuttige stijladviezen en ideeën verzameld die jou kunnen helpen bij het opzetten van een kleine kitchenette. Start jouw volgende interieurproject!

Met deze tips, laat je jouw kleine keuken groter lijken

Kleine keukens kunnen een bijzondere charme hebben. Maar om ze er echt gezellig en uitnodigend uit te laten zien, moet je aan één voorwaarde voldoen: orde. De reden hiervoor is dat de kleine keukens snel chaotisch en verward worden, ook als maar een paar dingen niet op hun plaats zijn. Dit kan ook gebeuren als ze mooi zijn ingericht en het keukenmeubilair zo smaakvol is gekozen. Praktisch keukenmeubilair, keukenkasten en keukenhulpjes brengen orde in elke kleine keuken. Daarnaast zijn er twee gewoontes die geleerd moeten worden om de inrichting te vergemakkelijken:

Twee stappen voor het inrichten van een kleine keuken

  1. Splitsen: Om te voorkomen dat er wanorde uitbreekt, is het de moeite waard om kleine keukens inhoudelijk te organiseren. Alleen voedsel kan in de ene keukenkast geplaatst worden, alleen accessoires in de andere. Als een kast vol is, maak eerst plaats voordat je nieuwe spullen koopt.
  2. Verplaatsen: Voor bijzonder kleine keukens kan het nuttig zijn om bepaalde objecten over te brengen naar een andere plek. Zo kan je een mooie boerenkast in de gang zetten, waarin het kostbare servies, de taartroosters of de pastamachine bewaard blijven.

Klein, maar fijn: Ideeën voor kleine keukens

Om van jouw kleine keuken een stijlvolle ruimte te maken, is het belangrijk om aan elk keukenaccessoire een vaste plaats toe te wijzen. Met deze praktische elementen kan je keukens voor kleine ruimtes omtoveren tot functionele en tegelijkertijd visueel aantrekkelijke plaatsen:

  • Hoekkast: De hoekkast is heel praktisch omdat het ongebruikte ruimte in een hoek zinvol kan opvullen. Met een bijpassend uittrekelement of draaikast kunnen potten en pannen optimaal worden opgeborgen.
  • Wandplank: Kleine keukens hebben baat bij opbergelementen die ook een decoratieve functie kunnen bieden. Een wandplank kan beide combineren: plaats jouw kruiden in decoratieve bakjes of sorteer ze op basis van kleur. Zelfs een mooi koffieblikje of mortel kan decoratief worden opgeruimd in een open wandplank.
  • Hangplank: Het keukengerei met een lange handvat kan makkelijk aan een hangende plank worden bevestigd. De wandroosters zijn zeer praktisch omdat ze de opslagmogelijkheden van de muur gebruiken en verschillende opties voor het opbergen bieden.
  • Theebox, broodmandje & kruidenrek: Om alles zijn plaats te geven moeten alle spullen, die er met plezier netjes omheen staan, op orde gebracht worden. Zo horen de theezakjes in een theezakjesdoos, brood in een broodmand en kruiden in een kruidenrekje. Daarnaast zijn de spullen zoals messenblok, bestekbak en keukenrolhouder heel praktische hulpmiddelen die voor meer orde in een kleine keuken zorgen.

Must-have decoratie in elke kleine keuken!

Decoratie is essentieel bij het inrichten van de kleine keuken. Het maakt van de keuken een gezellige plek waar we onze tijd graag doorbrengen, ondanks de kleine afmetingen. Wat je niet mag missen in een woonkamer, kan ook niet in een kleine keuken ontbreken. Omdat de ruimte daar beperkt is, moet de decoratie perfect geïntegreerd worden.

Mooi meubilair is natuurlijk de eerste stap naar een prachtig ingerichte keuken omdat het vooral de woonstijl bepaalt. De grootte van de keuken is irrelevant, want zelfs een kleine inbouwkeuken of een eenvoudige kitchenette kan iedereen charmeren.

3 deco ideeën voor kleine keukens:

  1. Moderne apparaten in felle kleuren: Waarom zou je het mooie en het nuttige niet verenigen? Keukenapparatuur dient ook als een decoratiemiddel gebruikt te worden vanwege zijn modern design en bonte kleuren. De apparaten zoals de broodrooster, waterkoker en koffiemachine bieden zowel een praktische als decoratieve functie! Mooie keukentoestellen van Smeg behoren duidelijk tot onze favorieten. Welke kleur en stijl je ook kiest kunnen deze moderne apparaten goed gecombineerd worden met de rest van de keuken. Zelfs een eenvoudige stijl in neutrale tinten kan profiteren van prachtige kleuraccenten van moderne apparatuur.
  2. Decoratieve wandinrichting: Posters en foto’s kunnen de keuken een mooie look geven. Onze tip: hoogwaardige kunstdrukken benadrukken snel het uiterlijk van een kleine keuken zonder dat ze waardevolle opbergruimte in beslag nemen. Kies motieven zoals fruit, groente of kruiden en breng smaakvolle details in de ruimte.
  3. Stoffen & gordijnen: Ramen kunnen ook een decoratieve functie bieden als ze bekleed zijn met bijvoorbeeld mooie gordijnen of rolgordijnen. De stoffen blijven discreet op de achtergrond in neutrale kleuren, terwijl bonte details een blikvanger vormen. Welke stijl je ook kiest voor jouw keuken is de raambekleding belangrijk omdat het een aangename sfeer in de kleine keuken schept. Een gordijn voor de rekken kan ook voor meer openheid zorgen. Het lijkt lichter dan een kastdeur en maakt de ruimte visueel groter. Tegelijkertijd ziet het er ook vrolijker uit en kan een mooie aanvulling zijn in felle kleuren en levendige patronen. Ook ander woningtextiel zoals kussens, tafelkleden of theedoeken kunnen worden gebruikt om een kleine keuken te versieren zonder dat er te veel ruimte in beslag genomen wordt!

Ben je nog niet uitgekeken op ideeën voor het inrichten van een kleine keuken? Voor meer inspiratie en woonproducten kan je een bezoekje brengen aan WestwingNow.