Keuken kookaccessoires

Niet iedereen heeft de beschikking over een loft of landhuis waarin genoeg ruimte is voor een extra grote leefkeuken. Toch kan je ook in een appartement of knusse stadsstudio een keuken creëren die van alle gemakken is voorzien. Door de kleine keuken slim in te richten, kan jij jouw kook- en bakskills optimaal benutten. Ontdek hier handige tips voor het inrichten van jouw keuken.

Tip 1: de opstelling

Voordat je begint aan het inrichten van jouw keuken, is het goed om eerst te kijken naar de opstelling. Soms kan je door relatief kleine aanpassingen de keuken toch iets groter laten lijken. Hierbij een aantal tips:

 • Heb je een studiootje met daarin een I-vormige open keuken tegen de wand? Maak er een keuken met bar van door een aanrechtblad of mooie houten plank als schiereiland aan de keuken te bevestigen en zet er een paar barkrukken omheen. Aan deze bar kan je ook eten en werken waardoor je geen aparte eettafel of werkplek meer nodig hebt.
 • Je kunt ook kiezen voor een keuken met eiland. Het eiland dient dan als werkblad, als eettafel én als bar. Multifunctioneel! Zo’n eiland kan je gemakkelijk zelf creëren door bijvoorbeeld een oude werkbank in de keuken neer te zetten.
 • Bovenkastjes laten een mini-keuken nog kleiner lijken. Het beste is om deze weg te halen en in plaats daarvan een plank op te hangen waar je opbergpotten of servies op kunt zetten.
 • Iets ingrijpender maar wel zeer effectief om ruimte te creëren: oude huizen hebben vaak een pijpenla als keuken. Deze smalle keuken is niet altijd praktisch, zeker niet als je er met meer dan één persoon in staat. Het is aan te raden om de muur tussen de keuken en woonkamer daarom (deels) door te breken zodat er een (semi-)open keuken ontstaat. Dit zorgt voor meer ruimtelijkheid en licht.

Tip! Heb je een kleine woonkamer met open keuken? Lees hier alles over hoe je deze het best kunt inrichten.

Tip 2: kleine keuken netjes inrichten

Om een mini-keuken niet nog kleiner te laten lijken, is het belangrijk om het netjes te houden. De afwas een dag laten staan zit er dus niet in. Toch zijn er genoeg slimme oplossingen om jouw kleine keuken netjes te houden:

 • Zorg in elk geval voor zo min mogelijk spullen op het aanrecht, zet keukenapparatuur zoveel mogelijk in afgesloten kastjes.
 • Gebruik mandjes en bakjes om de lades en kastjes georganiseerd te houden.
 • Zet het servies niet in een keukenkastje, maar in een mooie servieskast in de woonkamer. Zo bespaar je kastruimte.
 • Heb je geen ruimte voor een pannenkast? Hang de pannen boven het gasfornuis aan een rek.
 • Gebruik opbergpotten om ingrediënten op te slaan. Vierkante opbergpotten passen als puzzelstukjes in elkaar zodat je alle kastruimte optimaal benut.

Nog meer opruimtips nodig voor je keuken? Je vindt ze hier.

Tip 3: optimale kastindeling

Het is belangrijk om de kastruimte optimaal te benutten. Hieronder vind je een aantal handige tips voor het indelen van de kasten:

 • Hoekkast: in een kleine hoekkeuken heb je vaak een hoekkast. Dit is ideaal omdat je veel ruimte in zo’n kast hebt. Wanneer het een draaikast is, kan je makkelijk bij al je spullen. Heb je geen draaikast? Zet dan mandjes of houten bakken in de kast om het overzichtelijk te houden.
 • Wandplank: Kleine keukens hebben baat bij opbergelementen die ook een decoratieve functie hebben. Een wandplank combineert beide. Hang een mooie boomstamplank boven het aanrecht en zet daar unikleurige opbergpotten op of leuke kruidenplantjes op. Decoratief én praktisch!
 • Rek of gaatjesbord: keukengerei zoals gardes, spatels en opscheplepels nemen veel ruimte in beslag in de lades. Tip: vaak zit er een gat aan het uiteinde van het handvat zodat je het keukengereedschap ook kunt ophangen aan een rekje boven het fornuis of aan een gaatjesbord met haken.
 • Keukentrolley: een barcart of keukentrolley is superhandig! Het zorgt niet alleen voor extra opbergruimte, je kunt het ook nog eens makkelijk verplaatsen.
 • Theebox, broodmandje & kruidenrek: geef alle spullen in de keuken een eigen plek. Thee in een theedoos, brood in een broodmand of -trommel, kruiden in een kruidenrek, bestek in een besteklade etcetera. Zo weet je alles makkelijk terug te vinden en blijft het er geordend uitzien. Pssst… Ontdek deze lifehack voor het opbergen van kruiden!

Kleine keuken inrichten met passende decoratie

Keukendecoratie is essentieel bij het inrichten. Het maakt van de keuken een gezellige plek waar je, ondanks de beperkte afmetingen, graag verblijft. Toch moet je tierelantijntjes zoveel mogelijk vermijden om te voorkomen dat het te druk oogt. Hierbij wat decotips:

 1. Design keukenapparaten: keukenapparatuur is niet alleen onmisbaar tijdens het koken en bakken, maar heeft ook een decoratieve functie. Zeker wanneer je kijkt naar de design keukenapparatuur van Smeg en Kitchenaid. Deze apparaten zijn ook nog eens in allerlei kleuren verkrijgbaar zodat je ze kunt matchen bij de rest van de keuken. Wanneer je kiest voor een neutrale witte keuken vallen de moderne apparaten nog meer op!
 2. Decoratieve verlichting: verlichting is belangrijk om iets kleins groter te laten lijken. Naast goede basisverlichting, is decoratief licht onmisbaar om sfeer te creëren in je keuken. Denk aan mooie wandspots boven het aanrecht of leuke hanglampen boven de bar of het eiland.
 3. Oude tegels: friese witjes, oudhollandse wandtegels, handgevormde wandtegels… zelfs in moderne keukens, zien we steeds vaker ouderwetse tegeltjes op de achterwand. Deze tegels bieden een mooi en zacht contrast tegen de strakheid van een moderne keuken. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook nog eens heel praktisch. Met een doekje veeg je ze zo schoon!
 4. Servies: servies is het paradepaardje van je keuken en eethoek. Stem het servies af op de rest van je interieur zodat er rust en harmonie ontstaat. Ben je trots op je servies? Laat het zien aan de buitenwereld door het achter een glazen deur te zetten, in een bordenrek of op een plank boven het aanrecht.

Ga je aan de slag met het inrichten van jouw kleine keuken? Bij Westwing vind je handige opbergoplossingen, design keukenapparatuur, keukenrekjes, serviezen en nog veel meer. Word snel lid en profiteer van hoge kortingen.