industriële keuken meteen houten tafel en witte stoel

Gaat jouw hart sneller kloppen van stoere materialen, robuuste meubels en een ruwe afwerking? Dan ligt de industriële stijl helemaal in jouw straatje. In de keuken vertaalt deze stijl zich in een open ruimte, grote meubels, grove structuren en een rauwe sfeer. Maar ook de verlichting en decoratie spelen een grote rol bij het succesvol implementeren van deze stijl. Benieuwd naar hoe jij jouw keuken rauw en stoer kunt (her)inrichten? En op zoek naar ideeën om van jouw kookruimte een industriële keuken uit je dromen te maken? Laat je dan inspireren door de tips en adviezen van onze interieur experts in dit artikel.

Wat is een industriële keuken?

De sleutelwoorden van de industriële stijl zijn robuust, rauw en stoer. Waar deze stijl van origine is geïnspireerd op de open ruimtes en hoge plafonds van fabrieksgebouwen uit de vorige eeuw, zien we deze stijl inmiddels terug in allerlei soorten ruimtes. Dus of je nu een kleine keuken hebt of juist een open keuken: deze stijl is in elk formaat keuken toe te passen.

De 3 stijlregels van deze keukenstijl

 1. Authentiek en origineel. Die typisch ruwe, geleefde sfeer creëer je natuurlijk het beste door te kiezen voor items die ook daadwerkelijk ‘geleefd’ hebben. Als je de keuze hebt tussen een spiksplinternieuw of authentiek, kies je in deze keukenstijl voor de laatste optie. Denk aan verweerde houten wandplanken of vintage fabriekslampen.
 2. Grove afwerkingen. Waar de gemiddelde moderne keuken perfect is afgewerkt, is dat in deze stijl juist het tegenovergestelde. Hierbij zorg je dat structurele elementen juist zichtbaar zijn. Denk aan een verweerde bakstenen muur, open houten of metalen balken, en zelfs buizen, draden en andere soorten mechanismen mogen in het oog springen. 
 3. Eenvoud siert. In deze interieurstijl zijn het de robuuste meubels en apparatuur die de boventoon voeren. Decoreer daarom minimaal, en zorg ervoor dat de structurele elementen, meubels en apparatuur in de spotlight staan. Minimaal betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen decoratie gebruikt. Met accessoires en decoratie maak je de ruimte bovendien persoonlijk en creëer je een huiselijke sfeer. Maar houd bij het decoreren in je achterhoofd dat je liever voor kwaliteit dan kwantiteit kunt gaan

Materialen en kleuren in een stoere keuken

Bij de materialen en kleuren in deze keukenstijl draait het om een combinatie van verschillende componenten. Samen zorgen deze componenten voor een harde en robuuste uitstraling, maar tegelijkertijd voor een stoere charme en een uitnodigende ruimte. Want hoe stoer en rauw deze keukenstijl ook mag zijn, gezellig is hij zeker ook. Tenminste, als je voor de juiste balans kiest.

7x rauwe materialen voor een industriële keuken

In deze stoere keuken komt functie boven vorm. En nee, daarbij lever je niet per se in op stijl. Want het zijn juist de functionele materialen die deze keukenstijl doen slagen. Hieronder hebben we de functionele – doch stijlvolle –materialen voor je opgesomd: 

 • Staal – staal is stoer, sterk en geeft de ruimte een ruige uitstraling. Ook fijn: je kunt dit materiaal op allerlei verschillende manieren toepassen. Denk aan zwart stalen kastdeuren, een stalen hanglamp, tafelpoten of buffetkast. Wil je de open keuken afscheiden, maar niet het ruimtelijke gevoel verliezen? Plaats dan glazen deuren ingezet in staal.
 • RVS – staal, maar dan roestvrij en zilver. Een rvs-keukeneiland of -blok is makkelijk in onderhoud en doet bovendien denken aan een professionele keuken. Ideaal dus voor ijverige thuischefs! 
 • Hout – met houten meubels, accenten en/of decoratie geef je jouw keuken wat extra knusheid. En door te kiezen voor onbehandeld hout, steigerhout of verweerd hout, oogt het geheel toch stoer en rauw.
 • Baksteen – zichtbare, rode bakstenen in je keuken geven de ruimte een urban uitstraling. Mocht je geen mogelijkheid hebben tot een originele bakstenen muur, kun je kiezen voor behang met baksteenprint of strips van baksteen die je met cementgebonden lijm op een gladde muur kunt plakken. 
 • Leer – kies voor leer in donkerbruin, beige of cognac, en je keuken voelt stoer én warm aan. En doordat leer er met de jaren alleen maar mooier op wordt, benadruk je zo het doorleefde karakter van deze keukenstijl.
 • Koper en messing – wil je een vleugje glamour, warmte en zachtheid toevoegen? Kies dan voor accenten van koper en/of messing, bijvoorbeeld een koperen kraan of achterwand keuken.
 • Beton – dit oersterke en veelzijdige materiaal geeft de ruimte een rauw randje. En of je nu kiest voor echt beton of een beton look: je kunt het materiaal op allerlei manieren toepassen. Van de vloer, muur en het plafond, tot het eetgedeelte, decoratie, keukeneiland en natuurlijk als aanrecht– hierover later meer!

Wist je dat je via de Westwing Club Sales alles voor je keuken kunt shoppen? Van decoratie, wandkasten tot keukenapparatuur in jouw favoriete stijl. Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom snel op Westwing om je keuken stijlvol én praktisch in te richten!

Industriële keuken: sobere kleuren

Geen felle kleuren, maar juist sobere, ingetogen tonen. Zo zijn alle variaties wit, grijs en zwart onvermijdelijke kleuren in deze keukenstijl. Om te voorkomen dat je in een sobere sfeer valt, is het belangrijk om de kamer te decoreren met een paar kleuraccenten. Als je besluit om ruwe materialen te combineren met hout of leer, breng je al een meer warme en huiselijke sfeer. Wil je dichtbij de stijl blijven, dan kan je spelen met tinten zwart, wit en grijs: denk aan antraciet, greige en off-white.

Wil je toch wat meer kleur toevoegen? Kies dan voor petrol, smaragdgroen, bordeaux, bruin of donkerblauw. Maar ook kleine elementen in warm oranje of levendig geel zijn een goede optie. Zorg er wel voor dat je in de basis wegblijft bij té kleurrijk, maar dit alleen bewaart voor de accenten. Zo creëer je een interessant contrast tussen de rauwe materialen, sobere kleuren en een paar warmere accenten.

Industriële musthaves voor in jouw robuuste keuken

3x industriële musthaves:

 1. Verlichting

  Kies voor stoere verlichting boven je eettafel of kookeiland. Denk aan vintage fabriekslampen, strakke spots of open lichtbollen in sets van drie.

 2. Stoere greepjes

  Op het gebied van ‘stoere handgrepen’ zijn de opties eindeloos. Denk aan donkere, metalen handgrepen, verzonken grepen of grove knopgrepen Zoek je nog naar manieren om een warm accent toe te voegen? Kies dan voor leren handgrepen. 

 3. Oud & (op)nieuw

  Mix oude en nieuwe decoratieve items en apparatuur voor een karakteristieke uitstraling en een huiselijke sfeer. Zo vormen deze items een mooi contrast met deze robuuste en minimalistische meubels en kleuren. Hang ook wat open, houten wandplanken op om decoratieve items een mooi plekje te geven.

Betonnen aanrechtblad versus betonlook aanrechtblad

Op-en-top industrieel, is een aanrechtblad van beton(look). Nog aan het twijfelen of je voor echt beton gaat of betonlook? Dan tippen wij de laatste, want met betonlook heb je wel de lusten maar niet de lasten. Zo is deze variant in veel gevallen niet van echt te onderscheiden, maar zit je niet met de hoge kosten van echt beton en het vele onderhoud.  

Meer inspiratie nodig voor je keuken? Eerder schreven we al verschillende artikelen over het inrichten van een keuken.

Wil je jouw keuken een industriële upgrade geven? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je keuken stoer en rauw in te richten!