Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Witte open keuken

In het hedendaagse interieur wordt er vaak gekozen voor een open keuken. Door geen muur tussen de keuken en woonkamer te plaatsen, voorkom je dat een ruimte hokkerig aanvoelt. Daarbij ontstaat er meer interactie tussen de ruimtes. Terwijl de een staat te koken, is de ander aan het werk en een volgende televisie aan het kijken. De woonkamer wordt zo één grote interactieve ruimte waarbij alle individuele activiteiten ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. Dat geeft vrijheid en toch verbondenheid. Maar hoe richt je zo’n open keuken in? Onze experts geven je advies. Lees de tips voor het inrichten van een open keuken!

10 tips voor het inrichten van een open keuken

Hier zijn de beste tips:

 1. Genoeg opbergruimte

  Vroeger was de keuken strikt gescheiden van de woonkamer zodat de gasten geen ‘kijkje in de keuken’ konden nemen. Je kon dus ongestoord rommel en afwas op het aanrecht laten staan. Maar de moderne open keuken is het pronkstuk van het hedendaagse interieur en is daarom bij voorkeur strak en rommelvrij. Zorg dus voor genoeg opbergruimte in de kastjes en lades zodat alles uit het zicht opgeborgen kan worden.

 2. Kookeiland

  Om een leefkeuken te creëren is een kookeiland onmisbaar. Zeker wanneer je het eiland combineert met een bar, creëer je een gezellig sfeer. Werken, koken en kletsen – het wooneiland is een multifunctionele ontmoetingsplek. Tip: denk er bij het inrichten van een open keuken aan dat je het gasfornuis of de inductieplaat in het eiland plaatst en de gootsteen aan de andere kant. Hiermee voorkom je dat de afwas in de gootsteen de blikvanger van de keuken wordt en bovendien kan je dan tijdens het koken kletsen met de mensen aan de bar.

 3. Afzuigkap

  Dankzij moderne technieken hoef je tegenwoordig geen grote afzuigkap meer boven je fornuis te hangen. Gelukkig maar, want zo’n kap boven je kookeiland is geen fraai gezicht. Kies voor een ingebouwd afzuigsysteem of laat een afzuigsysteem in je plafond monteren. Deze is nauwelijks zichtbaar. Je hebt zelfs prachtige designlampen waarin een afzuigsysteem verwerkt zit.

 4. Geen bovenkwastjes en open kasten

  Bovenkastjes laten je keuken klein en druk ogen. Hou de muur boven het aanrecht daarom zo leeg mogelijk. Hetzelfde geldt voor open kastjes, deze maken je open keuken al snel rommelig. Achter gesloten deuren berg je al je spullen uit het zicht op.

 5. Wandplak voor servies

  In plaats van bovenkastjes, kan je een grote houten plank boven het aanrecht hangen. Gebruik deze bijvoorbeeld om jouw mooiste servies op te zetten of om leuke opbergpotten op te plaatsen. Let op: zet de plank niet te vol met allerlei spullen, dit maakt je open keuken rommelig.

 6. Afwas weg

  Leer jezelf aan om de afwas niet uit te laten lekken op het aanrecht, maar direct droog te maken en op te bergen. Zo is je keuken altijd netjes.

 7. Koffiezetapparaat

  Dat ouderwetse koffiefilterapparaat past natuurlijk niet bij een moderne open keuken. Investeer in een design-espressomachine, dit wordt het pronkstuk van je keuken!

 8. Apparaten uit het zicht

  Zet – behalve je design-espressomachine – zo min mogelijk apparaten op het aanrecht. Jouw mooie retro mixer mag natuurlijk wel blijven staan! Alle overige apparatuur berg je op in kastjes.

 9. Wijnkoelkast

  Wil je echt indruk maken op je gasten én ben je liefhebber van wijn? Laat een wijnkoelkast inbouwen in je open keuken! Wanneer een champagnemoment zich spontaan aandient, heb je altijd een flesje bubbels koud staan! En met z’n wijnkoelkast bespaar je ook nog eens ruimte in de ijskast.

 10. Prullenbak

  Realiseer je dat de prullenbak ook in het zicht staat in een open keuken. Een uitpuilende plastic prullenbak is niet zo’n fraai gezicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel design-prullenbakken verkrijgbaar die je met liefde in het zicht zet.

Hier is een voorbeeld van een open keuken:

Verlichting in een open ruimte

Een woonkamer waarbij de keuken, zithoek en eethoek zonder muren met elkaar verbonden zijn, voelt ruimtelijk en groots aan. Toch kan zo’n grote open ruimte ook snel wat kil en eentonig worden. Het maken van een goed lichtplan is daarom essentieel. Hiermee creëer je dynamiek en sfeer, bovendien kan je met licht de ruimtes alsnog van elkaar onderscheiden.

Het begint met het hangen van een statement lamp boven de eettafel. Wanneer je deze lamp aanzet, wordt de aandacht vanzelf naar de tafel getrokken. Ook boven het kookeiland mag best een opvallende lamp gehangen worden. Zeker wanneer je hier een bar aan creëert. Dit is waarschijnlijk de plek waar jullie het vaakst zitten. Zo’n opvallende lamp legt de focus op deze belangrijke ontmoetingsplek. De zithoek onderscheidt zich van de keuken en eethoek door hier voornamelijk sfeerlicht in de vorm van wandlampen en vloerlampen te plaatsen.

Wanneer jullie even geen gebruik maken van de zithoek, eethoek of keuken, zet je deze lamp(en) uit zodat alle aandacht gaat naar de plek die jullie op dat moment gebruiken. Hierdoor voelt de grote ruimte alsnog knus en huiselijk aan.

Bij WestwingNow vind je alles voor het inrichten van jouw open keuken. Van design-espressomachine en prullenbak tot handige opbergpotten en prachtig servies. Wij wensen je heel veel plezier met het inrichten van jouw open keuken.