keuken met grijze muur en abstracte poster

Heb je een nieuw huis gekocht? Ga je je huidige keuken vervangen of ga je zelfs je eerste keuken aanschaffen? Spannend! In welke situatie je ook zit, een nieuwe keuken kiezen en inrichten blijft lastig. Bovendien koop je een keuken voor een langere tijd en wat je nu mooi vindt, is over een paar jaar misschien weer anders. Goed nadenken dus en de tijd nemen om beslissingen af te wegen. Om je hierbij te helpen, hebben onze interieurexperts allerlei tips verzameld en gebundeld in een keuken inrichten stappenplan: van tips voor het kopen van de keuken tot het stylen. Zo geniet jij binnenkort optimaal van jouw droomkeuken. Veel plezier!

In 3 stappen van een keuken ontwerpen naar een keuken kopen   

Wanneer je besluit een keuken te (her)inrichten, zijn er heel wat keuzes die op je af komen. Denk aan de keuken kleuren, waar welke apparatuur komt en of je wel of geen kookeiland plaatst. En ook de stijl die je in de ruimte wil doorvoeren bepaalt grotendeels de sfeer. Onze grootste tip is dan ook om ruim de tijd te nemen en niet te overhaast beslissingen te maken. 

Om wat structuur aan te brengen in het beslissingsproces, delen we hieronder ons 3-stappenplan:

 1. Bekijk verschillende keukenvoorbeelden en ontdek je voorkeuren
 2. Bepaal de keuken inrichting en welke stijl je gaat doorvoeren
 3. Een keuken kopen en tips waar je allemaal op moet letten

In het artikel lichten we ze alle drie de stappen verder toe, en geven we concrete tips en adviezen

Stap 1: ontdek verschillende keuken voorbeelden

4 voorbeelden keuken inrichten:

 1. Voorbeeld 1: open of gesloten

  Waar de keuken vroeger vaak volledig was afgeschermd van de woonruimte, kiezen we tegenwoordig vaak voor een open keuken. Superfijn, want zo ontstaat er niet alleen meer ruimte, maar maak je van de keuken ook meteen een multifunctionele plek. Toch wat meer privacy creëren? Plaats dan glazen stalen deuren tussen de woonkamer en keuken. 

 2. Voorbeeld 2: (schier)eiland met bar

  Ongekend populair in de keuken van nu, is een kook- of schiereiland in combinatie met een bar. Hierdoor wordt de keuken een verlengstuk van de woonkamer en eethoek, en krijg je er in één klap een stuk meer kast- en werkruimte bij. Een nadeel is dat een eiland veel vloeroppervlak in beslag neemt. Zeker in een smalle of kleine keuken is een kookeiland daarom niet altijd aan te raden. Wil je toch graag een eiland, maar is je keuken van bescheiden formaat? Dan biedt een schiereiland uitkomst.

 3. Voorbeeld 3: vorm

  Je hebt I-, U- en L-vormige keukens. Welke indeling voor jou het meest ideaal is, hangt helemaal van de ruimte af. Een I-vormige keuken strekt zich uit langs een wand en kan eventueel worden gecombineerd met een kookeiland. Een U-vormige keuken heeft drie werkbladen die haaks op elkaar staan waardoor je veel werk- en opbergruimte hebt. Een L-vormige keuken creëer je door een bar, schiereiland of hoge tafel haaks op de lange kant van de keuken te plaatsen. Zo’n ‘bar’ geeft je huis gelijk een gezellige uitstraling.

 4. Voorbeeld 4: kastruimte

  Bedenk van tevoren goed hoeveel kastruimte je nodig hebt om al je spullen op te bergen. Inventariseer welke spullen je écht nodig hebt, want alles wat je niet of nauwelijks gebruikt hoeft niet mee naar de nieuwe keuken.

Stap 2: bepaal de keukeninrichting en stijl

Nu je een idee hebt van de soorten keukeninrichtingen die er zijn, is het tijd om uit te zoeken welke soort het beste bij jou past. Welke je het mooist vindt, maar ook welke soort het beste kan voldoen aan jouw wensen. Zo kies je bijvoorbeeld voor een andere keuken wanneer je een passievolle thuischef bent, of juist graag meer zitruimte wil. Ga dus goed na wat jij belangrijk vindt in een keuken en hoe je deze gaat gebruiken. Wanneer je dit op een rijtje hebt, is het tijd om de stijl te bepalen. 

Wist je dat je via de Westwing Club Sales alles voor je keuken kunt shoppen? Van decoratie, wandkasten tot keukenapparatuur. Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom snel op Westwing om je keuken stijlvol én praktisch in te richten!

Bepaal je stijl met een moodboard

Het bepalen van de stijl is misschien wel de leukste stap. In deze stap ga je namelijk een moodboard maken waarin je allerlei inspiratiebeelden van keukens verzameld die je aanspreken. Bijvoorbeeld op Pinterest, maar ook op Westwing.nl vind je de mooiste keuken voorbeelden. Maak vervolgens een collage van kleuren, materialen, structuren en stijlen die je aanspreken. Dat kan digitaal, via apps, maar ook door ouderwets knip-en-plakwerk. Wanneer je moodboard klaar is, krijg je een goede impressie van de sfeer en stijl die jij voor ogen hebt. 

Tip: Laat ook je medebewoners een moodboard maken, dan kunnen jullie zien of jullie op één lijn zitten.

Stap 3: tips waar op letten bij keuken kopen

Wanneer de stijl en kleuren zijn bepaald, kan je aan de slag met je wensenlijst voor jouw droomkeuken. Hieronder sommen we op welke punten je meeneemt in je wensenlijst:

 • Stijl: kies je voor een landelijke of moderne keuken? Of ga je juist voor een stijlenmix? Laat je inspireren door je moodboard (en die van je medebewoners).
 • Kleurenpalet: je kunt het beste kiezen voor drie kleuren: een tijdloze basiskleur, een warme nuance en een accentkleur.
 • Materialen: welke materialen wil je in je droomkeuken terug laten komen? Hout, marmer, beton, natuursteen, metaal, leer?
 • Duurzaamheid: vind je het belangrijk om jouw keuken zo duurzaam mogelijk in te richten? Ga dan voor koken op inductie, schaf duurzame apparaten aan (minimaal A+) en kies voor een waterbesparende kraan.
 • Keukenapparatuur: welke keukenapparaten heb je nodig om je kook- en baktalent optimaal te benutten? Denk aan apparatuur zoals een (stoom)oven, keukenmixer en foodprocessor.
 • Prijs: grote kans dat niet élke wens in vervulling kan gaan, want vaak word je beperkt door je budget. Om grote teleurstellingen te voorkomen, bepaal je voordat je naar de keukenwinkel gaat wat je budget is. Deel dit budget vervolgens in op categorie. Dus hoeveel je wil uitgeven aan de keuken zelf, aan de apparatuur, verlichting, etc. Samen met de keukenexpert kijk je vervolgens welke onderdelen van je wensenlijstje haalbaar zijn binnen het budget.

Nog meer keuken kopen tips

Op zoek naar nog meer inspiratie voor je nieuwe keuken? Bij Westwing hebben we allerlei artikelen geschreven die je kunnen helpen bij het inrichten van de keuken. Bekijk bijvoorbeeld onze artikelen over wandplanken, achterwanden en de keukenbar. Of lees je in over de bijkeuken of lampen boven de eettafel

Stappenplan doorgelopen, wensenlijst gemaakt en nu op zoek naar de mooiste decoratie? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw keuken stijlvol in te richten.