Keuken kopen tips

Je eerste keuken kopen is leuk, maar ook heel spannend. Welke kleur kies je? Waar komt de koelkast? En waar het fornuis? Wel of geen kookeiland? En hoe zorg je voor genoeg kastruimte? Een keuken koop je niet voor even, maar voor de rest van je leven. Nou ja, in elk geval voor de komende tien jaar. Wat je nu mooi vindt, vind je over een paar jaar misschien niet meer mooi. Je moet dus goed de tijd nemen om je beslissingen af te wegen. En daar kan je wel wat tips bij gebruiken. Onze stylingexperts geven je in dit artikel tips voor het kopen van je eerste keuken. Volg de vijf onderstaande stappen zodat je straks optimaal kunt genieten van jouw droomkeuken. Veel plezier!

Stap 1. Moodboard maken

De eerste stap is misschien wel de leukste stap: een moodboard maken. Plan een middagje vrij en verzamel on- en offline mooie beelden van keukens die je aanspreken. Bijvoorbeeld op Pinterest, maar ook op Westwing.nl vind je inspirerende keuken voorbeelden. Maak vervolgens een collage van kleuren, materialen en stijlen die je aanspreken. Dat kan digitaal, maar ook door ouderwets knip-en-plakwerk. Wanneer je moodboard klaar is, krijg je een goede impressie van de sfeer en stijl die jij voor ogen hebt.

Tip: Laat ook je medebewoners een moodboard maken, dan kunnen jullie zien of jullie op één lijn zitten.

Stap 2. Keuken kopen: tips voor het bepalen van de stijl

In stap 2 bepaal je de stijl van je toekomstige keuken. Wanneer je naar je moodboard kijkt, krijg je waarschijnlijk een goede indruk van de stijl die je wilt creëren. Je hebt verschillende keukenstijlen waar je uit kunt kiezen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen stijlmix maken. Wij beschrijven kort de vier meest gekozen keukenstijlen. Of je nu kiest voor één van deze stijlen of verschillende elementen met elkaar mixt, is natuurlijk helemaal aan jou.

Lees hier over onze 4 verschillende keuken stijlen:

 1. Landelijk

  hier draait alles om gezelligheid. Een landelijke keuken is vaak een houten keuken en daardoor tijdloos en knus. Keukendecoratie is hier meer dan welkom, als het maar een bijdrage levert aan de sfeer.

 2. Scandinavisch

  eerder vertelden we je al alles over onze liefde voor de Scandinavische keuken. De belangrijkste elementen zijn: wit, hout, design, pastellen en patronen. En dat allemaal stijlvol met elkaar verenigd. Een Scandinavische keuken straalt rust en ruimte uit en voelt licht en luchtig.

 3. Moderne open keuken

  een moderne keuken is vaak een open keuken. Minimalisme voert hier de boventoon. Qua kleurenpalet is het eenvoudig: zwart of wit. Hoogglans wit of zwart maakt de keuken clean en superstrak, matwit of -zwart neigt iets meer naar de Scandinavische stijl. Een zwarte of witte keuken straalt rust en eenvoud uit.

 4. Industrieel

  wil je je interieur een stoere look geven? Dan is een industriële keuken misschien wel iets voor jou. Hier is de hoofdrol weggelegd voor stoere materialen zoals metaal, ruw hout, beton en leer. Zeker in een grote ruimte, zoals een loft, is het mooi om voor een industriële keuken te kiezen.

Stap 3. Tips keuken kopen: wensenlijstje maken

Nu kan het dromen beginnen. Wanneer de stijl en kleuren zijn bepaald, kan je aan de slag met je wensenlijstje: hoe ziet jouw droomkeuken eruit. Op deze wishlist moeten in elk geval de volgende dingen staan:

 • Het gekozen kleurenpalet: je kunt het beste kiezen voor drie kleuren: een tijdloze basiskleur, een warme nuance en een accentkleur.
 • Materialen: welke materialen wil je in je droomkeuken terug laten komen? Hout, marmer, beton, natuursteen, metaal, leer?
 • Keukenapparatuur: welke keukenapparaten heb je nodig om je kook- en baktalent optimaal te benutten. Denk aan een oven, stoomoven, keukenmixer, foodprocessor etcetera.
 • Keukendecoratie: maak een lijstje van decoratieve items die je in je keuken wilt toepassen. Schapenvachtjes, kandelaren, design servies, koperen pannen, mooie voorraadpotten, kristallen glazen, een chic karaf etc. Verzamel je favoriete keukendecoratie op Westwing.nl.

Tips om het budget te bepalen

Op het wensenlijstje staat alles waaraan jouw droomkeuken moet voldoen: de ultieme wishlist. Maar niet elke wens kan in vervulling gaan, want vaak word je beperkt door je budget. Zeker wanneer je voor het eerst een keuken koopt. Dat is helemaal niet erg, het is goed om altijd nog wat te wensen over te houden.

Bepaal, voordat je naar de keukenwinkel gaat, wat je budget is. Deel het budget vervolgens in op categorie. Hoeveel wil je uitgeven aan de keuken zelf, hoeveel aan de apparatuur en hoeveel aan de keukendecoratie. Samen met de keukenexpert kijk je vervolgens welke onderdelen van je wensenlijstje haalbaar zijn binnen het budget.

Keuken online kopen

Tegenwoordig kan je ook keukens online kopen. Wanneer je precies weet wat je wil, is dat het overwegen waard. Online vind je goedkope complete keukens, maar je kunt ook zelf een keuken samenstellen. Er zijn zelfs digitale tools om een digitale plattegrond en 3D-tekening te maken van je droomkeuken.

Een andere budgettip is om zelf de keuken te monteren. Hiermee bespaar je tot wel duizend euro. Je moet dan natuurlijk wel twee (of meer) handige handjes hebben.

Stap 4. Keuken kopen: tips om de opstelling te bepalen

Wat wordt de opstelling van je keuken? Dit is misschien wel de moeilijkste vraag. Je wilt voldoende kast- en werkruimte, maar ook genoeg bewegingsvrijheid. Bij het bepalen van de juiste opstelling, spelen de volgende punten een rol:

 • Open of gesloten keuken: vroeger was de keuken vaak volledig afgeschermd van de woonruimte, tegenwoordig kiezen we vaak voor een open keuken zodat er een multifunctionele ruimte ontstaat. Toch wat meer privacy creëren? Plaats glazen staaldeuren tussen de woonkamer en keuken.
 • Vorm bepalen: bepaal welke vorm je wilt: U-, L- of I-vormig. Welke vorm het meest ideaal is, hangt af van de ruimte waar de keuken komt.
 • Kookeiland met bar: in moderne keukens zien we vaak een kookeiland of schiereiland in combinatie met een bar. Hierdoor wordt de keuken een verlengstuk van de woonkamer en eethoek. Een kookeiland zorgt voor extra veel kast- en werkruimte, maar neemt ook veel van het vloeroppervlak in beslag. Zeker in een kleine keuken is een kookeiland niet altijd aan te raden.
 • Kastruimte: Bedenk van tevoren goed hoeveel kastruimte je nodig hebt om al je spullen op te bergen. Let op: inventariseer welke spullen je echt nodig hebt in de keuken, alles wat je niet of nauwelijks gebruikt, hoeft niet mee naar de nieuwe keuken. Lees onze tips voor het opruimen van je keuken à la Marie Kondo.

Plattegrond

Wanneer je de opstelling van je keuken hebt bepaald, kan je aan de slag met een plattegrond. Teken de keuken op schaal op een vel papier en bepaal waar het fornuis, de afwasmachine, gootsteen, oven, magnetron, koelkast etc. komen. De afstand tussen het fornuis, de koelkast en gootsteen is heel belangrijk. Dat wordt de gouden werkdriehoek genoemd. Voor het gebruiksgemak van je keuken mogen deze drie elementen niet te ver uit elkaar liggen.

Tip: Gebruik karton of meerdere vellen papier om je nieuwe keuken na te bootsen op de vloer. Zo ontdek je of je genoeg loop- en bewegingsvrijheid hebt en of alle apparatuur op de juiste plek zit.

Wij wensen je heel veel plezier met het kopen van je eerste keuken. Ben je nog op zoek naar keukendecoratie of andere keuken kopen tips? Word snel lid van Westwing en ontvang dagelijks de beste deals en inspiratie.