Keuken op maat zwart

Ga je voor het eerst een keuken kopen? Of ben je op zoek naar een keuken voor je nieuwe huis? Dan heb je twee opties: een standaard keuken of een keuken op maat. Standaard keukens zijn, zoals de naam al verraadt, standaard. Je hebt dus niet heel veel vrijheid om het naar eigen wens aan te passen. Wel zijn standaard keukens vaak goedkoper dan een maatwerk keuken. Zeker in huurhuizen kunnen standaard keukens daarom een uitkomst zijn. Maar wil je je droomkeuken tot in detail vormgeven? Dan is het een goed idee om een keuken op maat te laten maken. Wij leggen je uit hoe te beginnen: van het maken van een moodboard tot het ontwerpen van de keuken.

Een droomkeuken samenstellen

Vroeger moest je een timmerman inhuren om een keuken op maat te laten maken. Een kostbare klus. Tegenwoordig bieden keukenbedrijven steeds meer opties in het samenstellen van een droomkeuken. Alhoewel je nog wel ‘beperkt’ bent tot een aantal standaard formaten, materialen en kleuren.

Zeker modulaire keukens, bestaande uit losse elementen, bieden een goede manier om een keuken samen te stellen die perfect past in de ruimte en bij jouw stijl. Omdat je bij een keuken op maat eindeloos veel mogelijkheden hebt, is het aan te raden om eerst goed na te gaan wat jouw wensen voor je droomkeuken zijn. Maak daarom eerst een moodboard. Hoe? We leggen het je uit.

Moodboard maken voor jouw keuken op maat

Benodigdheden:

 • Groot vel papier
 • Een stapel interieurmagazines
 • Lijm
 • Stift

Hoe maak je een moodboard voor jouw keuken op maat?

 1. Blader door alle interieurmagazines en knip uit waar je oog op valt. Het hoeft niet allemaal keukengerelateerd te zijn, het kunnen ook mooie kleuren, patronen of materialen zijn. Je kunt ook Pinterest gebruiken!
 2. Bezoek verschillende interieurwebsites, zoals westwing.nl en ga op zoek naar keukendecoratie en keukenapparatuur die je graag in je droomkeuken zou willen terugzien. Print ze uit of plak het op.
 3. Beschrijf op het moodboard in een paar steekwoorden waar je keuken op maat aan moet voldoen. Denk aan de sfeer, het gebruiksgemak en de functies.

Tip! In ons artikel over het maken van een moodboard vind je een handig template dat je kunt printen.

Wil je jouw droomkeuken realiseren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om keukenaccessoires en -decoratie met kortingen tot 70% te shoppen!

Een keuken op maat: de meest persoonlijke keuken

Het grote voordeel van een maatwerk keuken is dat je alle vrijheid hebt om het naar eigen wens in te richten. Jouw smaak en stijl bepalen de opstelling, inrichting en sfeer van de keuken. Dat zorgt ervoor dat de keuken een heel persoonlijke uitstraling krijgt; je ziel en zaligheid ligt in het ontwerp. Of je nu zelf de keuken (online) ontwerpt of het laat doen door een professional, stel jezelf de volgende vragen.

Vragen om jezelf te stellen tijdens het ontwerpen van je keuken:

 1. Waarvoor ga je de keuken gebruiken?

  Vooral om te koken of wil je dat het een gezellige ontmoetingsplek wordt voor je gezin en gasten? Dit is bepalend voor de opstelling, bijvoorbeeld in de keuze van wel of geen kookeiland (met bar).

 2. Welke apparatuur heb je nodig om jouw kook- en bakskills optimaal te benutten?

  Welke apparatuur heb je nodig om jouw kook- en bakskills optimaal te benutten? Wel of geen aparte stoomoven, wel of geen magnetron, wel of geen vriezer etc.

 3. Hoeveel werk- en kastruimte heb je nodig?

  Ga na hoeveel ruimte je in de huidige keuken hebt en of dit genoeg is of dat je meer nodig hebt.

 4. Welke stijlelementen komen terug in je interieur?

  Omdat keukens tegenwoordig vaak allemaal open zijn, is het belangrijk om sommige stijlelementen door te trekken naar de keuken, zodat er eenheid ontstaat in de ruimte.

De opstelling van een maatwerk keuken

Bij een keuken op maat kan je precies bepalen wat voor jou de ideale keukenopstelling is. De plek van het kookeiland, de spoelbak, het fornuis, de koelkast – het is helemaal aan jou. Fijn natuurlijk, maar ook wel lastig om zoveel beslissingen te moeten nemen. We raden daarom aan om veel ‘af te kijken’ in andere keukens. Ben je bij vrienden op bezoek? Neem dan een kijkje in de keuken. Wat bevalt je wel en wat niet?

Standaard heb je I-, L- en U-vormige keukens. Maar bij een keuken op maat kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen wat de vorm van je keuken wordt. Denk er wel aan dat je de ruimtelijkheid behoudt die bij een open keuken hoort. Tip! Werk niet te veel met hoge kasten en/of bovenkasten en kies voor een geavanceerd afzuigsysteem zodat er geen grote afzuigkap het zicht blokkeert.

Een kookeiland is de trend van dit moment. Een kookeiland kan je combineren met een bar om zo een gezellige ontmoetingsplek te creëren. Wel neemt een eiland veel ruimte in beslag. En dan is het soms goed om voor een maatwerk eiland te gaan, dat kan je zo smal (of breed) maken als je zelf wilt.

De gouden werkdriehoek is de ideale afstand tussen het fornuis, de spoelbak en koelkast. Deze afstand wil je het liefst zo klein mogelijk houden zodat je niet ver hoeft te lopen en snel kunt handelen tijdens het koken. Wanneer je een keukenplattegrond laat maken (of zelf maakt), is het dus belangrijk om te letten op de afstand tussen deze drie elementen.

Ook de hoogte van het aanrecht kan je bij een maatwerk keuken zelf bepalen. Handig voor als je lang, of juist klein, bent. Een goede werkhoogte is namelijk belangrijk in het voorkomen van rugklachten.

Extra tip: standaard keuken met persoonlijke twist

De kosten van een keuken op maat laten maken zijn van veel verschillende zaken afhankelijk, zoals de materiaalkeuze, maar ook de apparatuur. Is je budget voor een complete keuken op maat niet toereikend, maar wil je toch een persoonlijk twist geven aan een standaard keuken? Of je bestaande keuken een nieuwe look geven? Dan hebben we een paar tips voor je:

 • Zelfgemaakte frontjes: koop een showroommodel of tweedehands keuken en pimp deze met nieuwe frontjes! Maak bijvoorbeeld zelf frontjes van underlayment. Hierdoor lijkt het alsof je de keuken helemaal zelf op maat hebt gemaakt. Bovendien is underlayment relatief goedkoop.
 • Keuken werkblad op maat: door het werkblad van je bestaande keuken te vervangen, krijgt je keuken gelijk een hele andere look. Bij verschillende bedrijven kan je een keuken werkblad op maat laten maken. De materiaalsoort is bepalend voor de prijs. Een natuurstenen blad is duur, een kunststof blad niet.
 • Greepjes vervangen: een andere budgetvriendelijke aanpassing is het vervangen of het weghalen van de greepjes. Een greeploze keuken ziet er gelijk een stuk moderner uit. Maar ook met leren lusjes of kleine knopjes geef je je bestaande keuken een snelle update én een persoonlijke twist.

Heb je meer inspiratie nodig voor het inrichten van je keuken? Eerder schreven we al verschillende artikelen zodat jij jouw droomkeuken kan realiseren.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het (her)inrichten van je keuken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve voor jouw droomkeuken.