Kleine witte keuken met houten stoel

Tsja, we dromen er misschien allemaal wel van, maar weinigen van ons kunnen er écht over mee praten: een grote (leef)keuken. Toch betekent een kleinere ruimte niet meteen dat je die droomkeuken aan wilgen hoeft te hangen. Want ook in een appartement of knusse stadsstudio kun je een kookgelegenheid creëren die van alle gemakken is voorzien. Want door de ruimte slim én stijlvol in te richten, kun jij jouw kook- en bakskills alsnog optimaal benutten. Benieuwd naar hoe je dit doet? In dit artikel delen we tien tips voor het inrichten van de kleine keuken.

Kleine keuken inrichten: 10 tips

Als je denkt dat de inrichtingsmogelijkheden van een kleine keuken beperkt zijn, heb je het mis. Want juist in een ruimte van bescheiden formaat, dien je creatief te zijn en met slimme oplossingen te komen. Onze Westwing interieurexperts hebben alvast wat voorwerk gedaan en tien tips verzameld zodat je alles uit de ruimte kunt halen:

  1. Begin bij de basis
  2. Showen met wandplanken 
  3. Achter gesloten deuren
  4. Woonstijl en kleuren kiezen
  5. Smalle keuken doorbreken
  6. Ga de hoogte in
  7. Kwaliteit boven kwantiteit
  8. Kookeiland in een kleine keuken
  9. Een opgeruimd werkblad
  10. Op rolletjes: multifunctionele trolleys

Hieronder lichten we alle tien tips toe en geven we concrete adviezen hoe je deze tips in de praktijk brengt.

1. Begin bij de basis

Voordat je begint aan het inrichten van jouw kookruimte, is het goed om eerst te kijken naar de opstelling. Soms kun je door relatief lichte ingrepen de ruimte toch iets groter laten lijken. Heb je bijvoorbeeld een studiootje met daarin een I-vormige open keuken tegen de wand? Maak er een keukenbar van door een aanrechtblad of mooie houten plank als schiereiland aan te bevestigen. Zet er nog een paar hippe barkrukken omheen, en je hebt meteen een ruimte om aan te werken, eten en borrelen. 

Wist je dat je in de Westwing Club Sales alles voor je keuken kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom nu snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je keuken praktisch en stijlvol in te richten met trendy keukenapparatuur, -decoratie en -accessoires.

2. Showen met wandplanken

Het is natuurlijk heel verleidelijk om allemaal bovenkastjes te installeren waarin je al je spullen kunt wegwerken. Toch is dit niet altijd de beste oplossing, want in ruimtes met lagere plafonds laten bovenkastjes een de ruimte nóg kleiner lijken. Beter dus om deze weg te halen en in plaats daarvan wandplank keuken op te hangen. Ga bijvoorbeeld voor hoogglans wit in een moderne keuken of een boomstam plank in de landelijke keuken. Op deze wandplank kun je vervolgens opbergpotten of servies op kunt zetten. Zorg er wel voor dat alles netjes uitgestald staat om de rust te bewaren. Eventueel kun je losse items verzamelen in een paar manden. 

Ook leuk: items zoals gardes, spatels en opscheplepels nemen ook veel ruimte in beslag. In plaats van een wandplank, kun je ook een rek monteren waar je deze items, kruidenplantjes en pannen aan kunt ophangen. 

3. Achter gesloten deuren

Waar al die gesloten kastjes dan wél weer goed voor zijn, is het verbergen van apparatuur. Denk aan magnetrons, ovens, koelkasten, vaatwassers en vriezers. Aangezien de materialen en kleuren van deze apparatuur vaak onderling verschillen, is het wel zo mooi om alles achter uniforme kastjes weg te werken. Vooral inbouwen dus, tenzij je natuurlijk apparatuur hebt die gezien mag worden, zoals een kleurrijke Smeg koelkast in een retro keuken.

4x kleine keuken ideeën (incl. de smalle keuken)

4. Woonstijl en kleuren kiezen

Eenheid creëren is key in ruimtes van bescheiden formaat. Dit doe je door–alvorens het inrichten–voor één woonstijl en kleurenpalet te kiezen. Denk aan een Scandinavische keuken met neutrale, aardetinten, of een grijze keuken met gouden accenten. Maar voor welke woonstijl je ook gaat, in een kleine ruimte zijn lichte kleuren aan te raden. Droom jij toch van een donkere, zwarte keuken? Maak dan in ieder geval een goed lichtplan zodat de ruimte zelf niet donker aanvoelt. 

5. Smalle keuken doorbreken

Eerlijk is eerlijk, deze tip is een stuk ingrijpender dan de overige negen, maar wel zeer effectief om meer ruimte te creëren: het doorbreken van de keukenmuur. Want koken in een ‘pijpenla’ is niet altijd even praktisch, zeker niet als je er met meer dan één persoon in staat. De investering waard dus om de muur tussen deze ruimte en de woonkamer (deels) door te breken. Zo ontstaat er een (semi-)open ruimte die zorgt voor meer ruimtelijkheid en licht.

6. Ga de hoogte in

Ben je gezegend met hoge plafonds? Dan kun je al deze ‘extra ruimte’ benutten. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van gesloten wandkasten en open wandplanken. Ook kun je de ruimte op de kastjes gebruiken voor schalen en/of manden met losse items. Wil je een statement maken? Dan kun je een deel van de achterwand keuken tot aan het plafond betegelen. Bonuspunten wanneer je dit doet met tegels in een vrolijke kleur of spannende structuur.  

7. Kwaliteit boven kwantiteit

Opgeruimde werkbladen en zo min mogelijk ‘prulletjes’ zijn belangrijk voor een rustig ogende ruimte–en daarmee ook een groter lijkende ruimte. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen spullen hoeft neer te zetten. Sterker nog, in deze ruimte heb je elke dag tal van spullen nodig! Van het koffiezetapparaat, tot de broodrooster en/of de waterkoker. Goed idee dus om te investeren in apparatuur die gezien mag worden. Denk aan (kleurrijke) items van Smeg, Joseph Joseph of Kitchenaid. 

8. Kookeiland kleine keuken? Doen!

Misschien heb je die lang gekoesterde droom op een kookeiland laten varen door de beperkte ruimte in je huidige keuken. Maar geloof ons, er is hoop! Want ook in een keuken van bescheiden formaat zijn er nog genoeg opties om een kookeiland te integreren. Want wanneer je de ruimte slim indeelt, en het eiland gebruikt als werkblad, eettafel en bar, bespaar je met het eiland in één klap een hoop ruimte. Ook kun je in het eiland kastruimte integreren waardoor het ook direct als opberging dient. Een echte multifunctionele toevoeging dus. 

Zorg er wel voor dat de grootte van het eiland in verhouding is met de ruimte. Een té groot eiland, hoe multifunctioneel dan ook, kan toch iets te veel van het goede zijn in een krappe keuken. Even meten dus, en eventueel wat concessies doen, maar dan kun je die lang gekoesterde droom toch uit laten komen. 

Nog meer kleine keuken inspiratie

9. Een opgeruimd werkblad

We zeiden het al eerder, maar om de keuken er zo rustig en ruimtelijk mogelijk uit te laten zien, zorg je dat alles zijn eigen plek heeft. Geen rondslingerende spullen dus, maar thee in een theedoos, brood in een broodmand, kruiden in een kruidenrek, bestek in een besteklade en ga zo maar door. Zo weet je niet alleen alles makkelijk terug te vinden, maar oogt het geheel ook rustig en geordend. Meer tips (en een checklist) voor het opruimen van je keuken vind je in ons artikel over dit onderwerp.

10. Op rolletjes: multifunctionele trolleys

Kom je toch nog wat opbergruimte te kort? Dan tippen wij de aanschaf van een barcart of keukentrolley! Zo kun je toch nog een heleboel extra spullen kwijt, en bovendien kan je ‘m door de rolletjes makkelijk verplaatsen. 

Meer inspiratie nodig voor je keuken? Eerder schreven we al verscheidene artikelen over de keuken inrichten.

Ook aan de slag met een optimale inrichting voor de beperkte ruimte in jouw keuken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om een praktisch én stijlvol ingerichte ruimte te creëren.