Keukeneiland in lichte kleuren en licht hout

Droom jij van een keuken met kookeiland? Zo eentje waar je met het hele gezin aan kunt plaatsnemen? Net als jij, zijn wij fan van het kookeiland! Vroeger was de keuken vaak een afgesloten ruimte zodat bezoek de rommel niet kon zien. Tegenwoordig kiezen we massaal voor een open keuken. En dat is wel zo gezellig! Een open keuken staat in verbinding met de woonkamer en eethoek zodat er interactie is tussen de ruimtes. Terwijl de één tv aan het kijken is, zit de ander de krant te lezen aan het kookeiland en ondertussen staat de thuischef achter de potten en pannen. Zo leeft ieder voor zich en toch samen. Ga jij voor het eerst een keuken kopen? En weet je nog niet zeker of je een kookeiland wilt? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet en geven je handige tips voor het inrichten van het kookeiland.

De ideale keukenopstelling

Wat voor jou de meest ideale keukenopstelling is, hangt helemaal af van de ruimte. Waar je in elk geval rekening mee moet houden:

 • Voldoende loopruimte: het is belangrijk dat je je vrijuit kunt bewegen in je keuken én dat je alle kastjes makkelijk open en dicht kunt doen.
 • Vorm van de keuken: je kunt kiezen tussen een U-, I- en L-vormige keuken, al dan niet in combinatie met een kookeiland. Een I-vormige keuken loopt langs de muur en neemt weinig ruimte in beslag. Eventueel kan deze worden gecombineerd met een kookeiland, dan noem je het een parallelle keuken. Een U-vormige keuken biedt de meeste werk- en opbergruimte. Een L-vormige keuken creëer je bijvoorbeeld door een I-vormige keuken te combineren met een schiereiland.
 • Werkdriehoek: om te voorkomen dat je veel meters aflegt in de keuken, is het belangrijk om de afstand tussen de koelkast, kookplaat en spoelbak zo kort mogelijk te houden. Wanneer je een keukenplattegrond gaat tekenen, is het daarom belangrijk om de plek van deze drie elementen als eerste te bepalen.

Niet iedereen heeft ruimte voor een kookeiland. Want ondanks dat het veel voordelen heeft, neemt zo’n eiland ook veel ruimte in beslag. In dat geval is het soms beter om voor een I- of L-vormige keuken te gaan, zonder eiland.

Tip! In een kleine keuken kan je ook kiezen voor een mini kookeiland of alleen een smalle bar.

De voordelen van een kookeiland

Om een weloverwogen beslissing te nemen over wel of geen kookeiland, zetten we even alle voor- en nadelen voor je op een rij. We beginnen met de voordelen:

 1. Alles binnen handbereik:

  Doordat je twee keukenblokken tegenover elkaar hebt, heb je alles binnen handbereik. De gootsteen aan de ene kant, het fornuis aan de andere kant. Ook de kasten en lades zitten op een korte afstand van elkaar zodat je snel spullen kunt pakken tijdens het koken.


 2. Veel opberg- en werkruimte
  :

  Een kookeiland biedt veel praktische opberg- en werkruimte. Je hebt zowel werkruimte langs de muur, als op het eiland zelf. Bovendien zitten er – over het algemeen – aan beide kanten van het eiland lades en kasten waardoor je rondom opbergruimte hebt. Handig!

 3. Bar-aan-huis

  Een kookeiland is het symbool van gezelligheid. Door er barkrukken omheen te zetten, creëer je een sfeervolle bar-aan-huis. Dit wordt gegarandeerd de favoriete plek van het hele gezin!

 4. Multi-inzetbaar:

  Een kookeiland dient niet alleen om aan te koken, maar ook om aan te eten, werken, spelen, kletsen, borrelen en lezen. In principe heb je dus geen bureau of eettafel meer nodig, daarmee bespaar je veel ruimte.

 5. Koken & kletsen:

  Wij raden aan om je gasfornuis of inductieplaat in het kookeiland te monteren en de wasbak aan de muurkant. Hierdoor kan je koken en kletsen tegelijk. Bovendien wil je als gast liever niet tegen de afwas aankijken.

De nadelen van een kookeiland

Tja, toegegeven, een kookeiland heeft ook een paar nadelen. Bijvoorbeeld dat het vrij veel ruimte in beslag neemt. Je moet om het eiland heen kunnen lopen, waardoor je minimaal een meter rondom nodig hebt. Sterker nog: de afstand tussen het keukenblok en het kookeiland moet idealiter 120 cm zijn. Zo heb je genoeg ruimte om de kastjes te openen, zonder dat de doorgang wordt geblokkeerd. Een ander nadeel van een kookeiland is dat je bezoek bijna letterlijk in je pannen kijkt. Je moet dus wel stevig in je koksschoenen staan wanneer er constant op je vingers wordt gekeken! Tot slot: om aan een kookeiland te kunnen koken, moeten er leidingen worden omgelegd. Dit is vrij ingrijpend en kostbaar.

Kookeiland inrichten: handige tips

Heb je alle voor- en nadelen van een kookeiland afgewogen? Wanneer je ervoor kiest om een kookeiland te nemen, hebben we nog een paar handige tips voor het inrichten van het eiland:

 • Lades: lades zijn ideaal! Ze geven je in één oogopslag een beeld van wat je allemaal in huis hebt. Wil je weten hoe je je lades het best kunt inrichten? Lees: Keuken opruimen: zo doe je dat. Denk na over waar je welke lade voor gebruikt. Zo is het handig om de pannen onder het fornuis te plaatsen.
 • Zichtzijde: over het algemeen heeft een kookeiland minimaal één zijde die voor iedereen in het zicht is. Je kunt deze bijvoorbeeld (deels) open houden zodat je je mooiste pronkstokken, servies, glaswerk en/of kookboeken erin kunt etaleren. Dat geeft je keuken een levendige look.
 • Design keukenapparatuur: met een kookeiland, wordt je keuken de centerpiece van de woonkamer. Dat wil ook zeggen dat alles in het zicht staat. Kies daarom voor design keukenapparatuur, zoals een KitchenAid mixer, in plaats van een standaard huis-tuin-en-keuken-model.
 • Moderne afzuigkap: een ‘klassieke’ afzuigkap is vaak een doorn in het oog. Zeker wanneer je deze boven het kookeiland hangt. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven, zoals een kookplaat met ingebouwd afzuigsysteem of een afzuigkap die in het plafond wordt geïntegreerd. Er zijn zelfs designlampen waar een afzuigsysteem in verwerkt zit!

  Een keuken met kookeiland staat garant voor een hoop gezelligheid en kookplezier. Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de nieuwste keukentrends. Bij Westwing vind je alles om je open keuken praktisch in te richten en leuk aan te kleden. Word member en profiteer dagelijks van de beste deals.