moderne-keuken met houten eettafel

Een eigentijds design, strakke lijnen en bovendien ongekend populair: de moderne keukens. Misschien wel de grootste misopvatting bij deze stijl, is dat het kil en onpersoonlijk zou zijn. Niets van waar natuurlijk, want ondanks, of tenzij, zijn strakke uitstraling is deze stijl allesbehalve ongezellig. En dankzij de eindeloze hoeveelheid interpretatiemogelijkheden, kan iedereen zich wel in deze keukenstijl vinden. Mix bijvoorbeeld strak met landelijk, ga voor een monochroom look, of voeg luxe materialen toe voor een hotel chique sfeertje. Meer ideeën nodig? Laat je dan inspireren door de adviezen van onze interieurexperts in dit artikel. 

De belangrijkste elementen in moderne keukens

Het belangrijkste designelement in deze veelzijdige keukenstijl? Makkelijk: zijn strakke lijnen. Maar ook het naadloos wegwerken van apparatuur en kasten, een eigentijdse uitstraling en gladde oppervlakken zien we terug in deze keukenstijl. Hieronder gaan we dieper in op de kleuren en materialen, vertellen we over een kookeiland en apparatuur in deze keukenstijl, en leggen we tot slot uit hoe deze stijl verschilt van de design keuken.

Kleuren en materialen in moderne keukens

Keuken kleuren en materialen zijn bepalend voor de sfeer in de ruimte. Ga je voor strak en eigentijds, dan zijn er een aantal materialen die hier perfect bij passen. Denk aan roestvrijstaal (RVS) voor een koele look, beton voor een stoere uitstraling, en natuursteen marmer voor een luxe touch. 

Maar ook als je meer warmte wil toevoegen aan de keuken kun je met materialen experimenteren. Zo is een moderne keuken in combinatie met hout al enige tijd populair. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een houten aanrechtblad of plint, ontstaat er een mix tussen een strakke en Scandinavische keuken. Je leest meer over deze mix verderop in het artikel.  

Qua kleuren kun je ook alle kanten op. Het ligt in principe helemaal aan jouw interpretatie van deze keukenstijl hoe kleurrijk of neutraal je het wil inrichten. In ieder geval altijd goed, zijn een witte, zwarte en/of grijze keuken.

Wist je dat je via de Westwing Club Sales alles voor je keuken kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom nu snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om je keuken modern in te richten.

Kookeiland en keukenapparatuur

Als je de ruimte hebt, is een kookeiland de ideale toevoeging in deze keukenstijl–of eerlijk gezegd: in elke stijl. Want met een kookeiland heb je niet alleen meer werk-, eet- en borrelruimte, maar ook een extra manier om je stijlstempel op de ruimte te drukken. In deze stijl ga je bijvoorbeeld voor een eiland met een strak werkblad en een geïntegreerde spoelbak en kookplaat. Maak het geheel af met een ‘clean styling’. Niet te veel spulletjes en dingen, maar gericht een paar (design) decoratie items of designapparatuur kiezen die gezien mogen worden. En wat apparatuur betreft, in deze stijl kies je eveneens voor zo strak mogelijke uitvoeringen. Denk aan inductieplaten en weggewerkte afzuigkappen.

Verschil tussen een moderne en design keuken

Deze twee keukenstijlen worden vaak door elkaar gehaald. Logisch ook, want beiden hebben een hoop overeenkomsten. Toch zijn er ook verschillen. Zo gaat het bij design minder om comfort, maar meer om een perfecte afwerking, innovatie, handige snufjes en tot slot een ultra strak ingerichte ruimte. 

De modern landelijke keuken: zo richt je ‘m in

De landelijke keuken is eveneens ongekend populair. Geen wonder dus dat beide stijlen zijn gefuseerd tot een nieuwe, nóg populairdere mix. Wat je kunt verwachten? Een rustige uitstraling en strakke basis in combinatie met warme en gezellige invloeden. Denk bijvoorbeeld aan een aanrechtblad van greige graniet met strakke, licht houten kastjes en nostalgische komgreepjes. En ook een authentiek fornuis en oven tussen de verder strakke inrichting geeft de ruimte een flinke dosis (landelijke) persoonlijkheid.

Wat decoratie betreft kies je ook in deze stijlenmix voor enkele stukken. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Om ook het landelijke aspect te representeren, kies je voor natuurlijke materialen en kleuren. 

Een modern houten keuken om bij weg te dromen

Al enige tijd een trend op keukengebied is de modern houten keuken. Deze stijl overlapt onder andere met de landelijke stijlenmix, maar kan op nog veel meer manieren worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een strakke, industriële keuken waarbij je hout in combinatie met beton en stalen accenten ziet. Of aan een Scandinavische stijl door voor licht hout en veel wit te kiezen.  

Wil je ook hout toevoegen voor een warme touch? Maar vind je houten keukenkasten en/of aanrechtbladen iets te veel van het goede? Dan kun je ook met accessoires of kleinere meubels aan de slag. Kies bijvoorbeeld voor houten barkrukken aan het kookeiland, of voor houten accessoires zoals een XL-snijplank of een fruitschaal. 

5x strakke werkbladen in moderne keukens

1. Roestvrijstaal (RVS)

Onderhoudsvriendelijk en een strakke uitstraling gegarandeerd: met een rvs-werkblad zit je sowieso goed. Combineer ‘m op-en-top strak door te kiezen voor een rvs-werkblad en kastjes, of experimenteer met een stijlenmix. Bijvoorbeeld RVS in combinatie met licht hout in een modern klassiek interieur.

2. Beton in moderne keukens

Met een werkblad van beton (look) creëer je niet alleen een strakke, maar ook een stoere sfeer. Dit robuuste materiaal kan wel tegen een stootje, dus extra handig voor levendige familiekeukens. En door zijn ruwe én authentieke uitstraling, past dit materiaal ook goed in een stijlenmix.

3. Marmer voor een chique, moderne keuken

Een marmeren werkblad tilt de ruimte direct naar een hoger niveau. Want de ongeëvenaarde luxe uitstraling van deze natuursteen, voegt zonder moeite de nodige chique toe aan de ruimte. Wel even een investering natuurlijk en ook heeft dit materiaal het nodige onderhoud nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg marmer look uitvoeringen waarmee je deze uitdagingen niet meer hebt.

4. Graniet

Graniet is een echte klassieker, maar nog steeds een graag gezien materiaalsoort in keukens. Wij snappen wel waarom, want zowel zijn prijs als onderhoud zijn niet meer dan redelijk. Bovendien kun je graniet in allerlei kleuren en structuren verkrijgen. Zo is er altijd wel een uitvoering die past bij jouw smaak.

5. Hout in moderne keukens

We benoemden het al eerder, maar trendy hout is dé manier om warmte aan de ruimte toe te voegen. Niet alleen trendy trouwens, maar ook hartstikke tijdloos. En doordat het een natuurproduct is, is elk aanrechtblad uniek. Eerlijk is eerlijk: hout vergt wel wat meer onderhoud. Goed om mee te nemen tijdens het beslissingsproces voor een nieuw werkblad!

Op zoek naar meer keuken ideeën? Laat je dan inspireren door onze keuken inrichten artikelen. Bekijk bijvoorbeeld onze tips voor het inrichten van een kleine keuken of woonkeuken

Helemaal verliefd op deze strakke stijl? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je keuken modern in te richten.