open keuken met witte en houten accenten

Ben je gek op koken én gezelligheid? Dan is een open keuken waarschijnlijk jouw droomkeuken. Door geen muur tussen de keuken en woonkamer te plaatsen, ontstaat er meer interactie tussen de ruimtes. Terwijl de één staat te koken, is de ander aan het werk en een volgende televisie aan het kijken. De woonkamer wordt zo één grote leefruimte wat het inrichten lastig kan maken. Ben je benieuwd hoe je deze multifunctionele ruimte van een flinke dosis gezelligheid en sfeer voorziet? Onze interieurexperts geven je 10 tips en laten je in een video zien hoe je aan de slag kunt met de inrichting.

10 tips voor het inrichten van een open keuken

Hieronder lees je 10 praktische en stijlvolle tips voor het inrichten van een open keuken.

1. Zorg voor genoeg opbergruimte 

Vroeger was de keuken strikt gescheiden van de woonkamer zodat de gasten geen ‘kijkje in de keuken’ konden nemen. Je kon dus ongestoord rommel en afwas op het aanrecht laten staan. Maar de moderne open keuken is het pronkstuk van het hedendaagse interieur en is daarom bij voorkeur strak en rommelvrij. Zorg dus voor genoeg opbergruimte in de kastjes en lades zodat alles uit het zicht opgeborgen kan worden. 

2. Plaats een kookeiland in de open keuken

Om een leefkeuken te creëren is een kookeiland onmisbaar. Zeker wanneer je het eiland combineert met een bar, creëer je een gezellig sfeer. Werken, koken en kletsen – het wooneiland is een multifunctionele ontmoetingsplek. Tip: denk er bij het inrichten van een open keuken aan dat je het gasfornuis of de inductieplaat in het eiland plaatst en de gootsteen aan de andere kant. Hiermee voorkom je dat de afwas in de gootsteen de blikvanger van de keuken wordt en bovendien kan je dan tijdens het koken kletsen met de mensen aan de bar. 

3. De afzuigkap

Dankzij moderne technieken hoef je tegenwoordig geen grote afzuigkap meer boven je fornuis te hangen. Gelukkig maar, want zo’n kap boven je kookeiland is geen fraai gezicht. Kies voor een ingebouwd afzuigsysteem of laat een afzuigsysteem in je plafond monteren. Deze is nauwelijks zichtbaar. Je hebt zelfs prachtige designlampen waarin een afzuigsysteem zit verwerkt. 

4. Geen bovenkwastjes en open kasten 

Bovenkastjes laten je keuken klein en druk ogen. Hou de muur boven het aanrecht daarom zo leeg mogelijk. Hetzelfde geldt voor open kastjes, deze maken je open keuken al snel rommelig. Achter gesloten deuren berg je al je spullen uit het zicht op. 

5. Wandplank voor servies

In plaats van bovenkastjes, kan je een grote houten plank boven het aanrecht hangen. Gebruik deze bijvoorbeeld om jouw mooiste servies op te zetten of om leuke opbergpotten op te plaatsen. Let op: zet de plank niet te vol met allerlei spullen, dit maakt je open keuken rommelig. 

Meer tips voor het stylen van keukenplanken vind je in ons artikel over dit onderwerp.

6. Afwas opruimen is key in een open keuken

Leer jezelf aan om de afwas niet uit te laten lekken op het aanrecht, maar direct droog te maken en op te bergen. Zo is je keuken altijd netjes. Ontdek hier nog meer tips voor het opruimen van de keuken

7. Koffiezetapparaat

Dat ouderwetse koffiefilterapparaat past natuurlijk niet bij een moderne open keuken. Investeer in een design-espressomachine, dit wordt het pronkstuk van je keuken! 

8. Probeer je apparaten uit het zicht te houden

Zet – behalve je design-espressomachine – zo min mogelijk apparaten op het aanrecht. Jouw mooie retro KitchenAid-mixer mag natuurlijk wel blijven staan! Alle overige apparatuur berg je op in kastjes. 

9. Wijnkoelkast

Wil je echt indruk maken op je gasten én ben je liefhebber van wijn? Laat een wijnkoelkast inbouwen in je open keuken! Wanneer een champagnemoment zich spontaan aandient, heb je altijd een flesje bubbels koud staan! En met zo’n wijnkoelkast bespaar je ook nog eens ruimte in de ijskast. 

10. Geef afval een stijlvol plekje

Realiseer je dat de prullenbak ook in het zicht staat in een open keuken. Een uitpuilende plastic prullenbak is niet zo’n fraai gezicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel design-prullenbakken verkrijgbaar die je met liefde in het zicht zet.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het inrichten van je open keuken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om eettafels, eetkamerstoelen, prullenbakken, servies en decoratie met kortingen tot 70% te shoppen!

Interieur inspiratie voor een open keuken: bekijk de video

In deze video ontdek je hoe je deze multifunctionele ruimte omtovert tot een gezellige plek voor de hele familie.

Kleine woonkamer met open keuken inrichten

Heb je een klein appartement, maar wil je wel een open keuken creëren? Om de keuken bij de woonkamer te betrekken, raden we aan om te kiezen voor inbouwkasten in combinatie met een klein los kookeiland of – nog beter – een schiereiland. Hierdoor bespaar je veel ruimte en gaat de keuken onzichtbaar op in de ruimte. Zeker wanneer je kiest voor een neutrale kleur, zoals een witte keuken.

Wil je toch een (semi-)afscheiding tussen de keuken en woonkamer? Kies dan voor een half open keuken door bijvoorbeeld de muur tussen de woonkamer en keuken deels weg te halen of, als er geen muur is, een smalle blinde muur te bouwen als subtiele afscheiding.

Een kleine open keuken inrichten vraagt om slimme opbergoplossingen zodat alles uit het zicht kan worden opgeborgen. Kies daarom voor afgesloten kasten in plaats van open kastjes en hou het aanrecht zo leeg mogelijk. In de lades en kasten kan je houten bakken en mandjes gebruiken om spullen overzichtelijk in op te bergen. Zeker wanneer je een kleine keuken hebt, is het aan te raden om voor een keuken op maat te gaan.

De Westwing Studio maakte een interieurontwerp voor een kleine woonkamer met open keuken. Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Neem dan een kijkje in ons artikel.

Hoe kies je de verlichting voor een open keuken?

Een woonkamer waarbij de keuken, zithoek en eethoek zonder muren met elkaar verbonden zijn, voelt ruimtelijk en groots aan. Toch kan zo’n grote open ruimte ook snel wat kil en eentonig worden. Het maken van een goed lichtplan is daarom essentieel. Hiermee creëer je dynamiek en sfeer, bovendien kan je met licht de ruimtes alsnog van elkaar onderscheiden. Hierbij wat tips voor het verlichten van een open keuken, de eethoek en de woonkamer:

  • Het begint met het ophangen van een statementlamp boven de eettafel. Wanneer je deze lamp aanzet, wordt de aandacht vanzelf naar de tafel getrokken. Zo creëer je het restaurantgevoel, leuk voor als je bezoek hebt!
  • Ook boven het kookeiland mag best een opvallende lamp hangen. Zeker wanneer je hier een bar aan creëert. Dit is waarschijnlijk de plek waar jullie het vaakst zitten. Zo’n opvallende lamp legt de focus op deze belangrijke ontmoetingsplek.
  • De zithoek onderscheidt zich van de keuken en eethoek door hier voornamelijk sfeerlicht in de vorm van wandlampen en vloerlampen te plaatsen. Wanneer jullie even geen gebruik maken van de zithoek, eethoek of keuken, zet je deze lamp(en) uit zodat alle aandacht gaat naar de plek die jullie op dat moment gebruiken. Hierdoor voelt de grote ruimte alsnog knus en huiselijk aan.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het inrichten van een keuken? Bijvoorbeeld in landelijke stijl? Neem dan eens een kijkje in onze andere artikelen.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het (her)inrichten van jouw open keuken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige open keuken.