Lichte open keuken met tafel en zwarte pan

In het hedendaagse interieur wordt er vaak gekozen voor een open keuken. Door geen muur tussen de keuken en woonkamer te plaatsen, voorkom je dat een ruimte hokkerig aanvoelt. Daarbij ontstaat er meer interactie tussen de ruimtes. Terwijl de één staat te koken, is de ander aan het werk en een volgende televisie aan het kijken. De woonkamer wordt zo één grote interactieve ruimte waarbij alle individuele activiteiten ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. Dat geeft vrijheid en toch verbondenheid. Maar hoe richt je zo’n open keuken in? Onze experts geven je advies. Lees de tips voor het inrichten van een open keuken!

10 tips voor het inrichten van een open keuken

Omdat een open keuken voor iedereen zichtbaar is, is het belangrijk om ‘m slim in te richten. Hierbij onze beste tips:

10 tips voor het inrichten van een open keuken:

 1.  Genoeg opbergruimte 

  Vroeger was de keuken strikt gescheiden van de woonkamer zodat de gasten geen ‘kijkje in de keuken’ konden nemen. Je kon dus ongestoord rommel en afwas op het aanrecht laten staan. Maar de moderne open keuken is het pronkstuk van het hedendaagse interieur en is daarom bij voorkeur strak en rommelvrij. Zorg dus voor genoeg opbergruimte in de kastjes en lades zodat alles uit het zicht opgeborgen kan worden. 

 2. Kookeiland 

  Om een leefkeuken te creëren is een kookeiland onmisbaar. Zeker wanneer je het eiland combineert met een bar, creëer je een gezellig sfeer. Werken, koken en kletsen – het wooneiland is een multifunctionele ontmoetingsplek. Tip: denk er bij het inrichten van een open keuken aan dat je het gasfornuis of de inductieplaat in het eiland plaatst en de gootsteen aan de andere kant. Hiermee voorkom je dat de afwas in de gootsteen de blikvanger van de keuken wordt en bovendien kan je dan tijdens het koken kletsen met de mensen aan de bar. 

 3. Afzuigkap 

  Dankzij moderne technieken hoef je tegenwoordig geen grote afzuigkap meer boven je fornuis te hangen. Gelukkig maar, want zo’n kap boven je kookeiland is geen fraai gezicht. Kies voor een ingebouwd afzuigsysteem of laat een afzuigsysteem in je plafond monteren. Deze is nauwelijks zichtbaar. Je hebt zelfs prachtige designlampen waarin een afzuigsysteem zit verwerkt. 

 4. Geen bovenkwastjes en open kasten 

  Bovenkastjes laten je keuken klein en druk ogen. Hou de muur boven het aanrecht daarom zo leeg mogelijk. Hetzelfde geldt voor open kastjes, deze maken je open keuken al snel rommelig. Achter gesloten deuren berg je al je spullen uit het zicht op. 

 5. Wandplank voor servies 

  In plaats van bovenkastjes, kan je een grote houten plank boven het aanrecht hangen. Gebruik deze bijvoorbeeld om jouw mooiste servies op te zetten of om leuke opbergpotten op te plaatsen. Let op: zet de plank niet te vol met allerlei spullen, dit maakt je open keuken rommelig. 

 6. Afwas weg 

  Leer jezelf aan om de afwas niet uit te laten lekken op het aanrecht, maar direct droog te maken en op te bergen. Zo is je keuken altijd netjes. Ontdek hier nog meer tips voor het opruimen van de keuken

 7. Koffiezetapparaat 

  Dat ouderwetse koffiefilterapparaat past natuurlijk niet bij een moderne open keuken. Investeer in een design-espressomachine, dit wordt het pronkstuk van je keuken! 

 8.  Apparaten uit het zicht 

  Zet – behalve je design-espressomachine – zo min mogelijk apparaten op het aanrecht. Jouw mooie retro KitchenAid-mixer mag natuurlijk wel blijven staan! Alle overige apparatuur berg je op in kastjes. 

 9. Wijnkoelkast 

  Wil je echt indruk maken op je gasten én ben je liefhebber van wijn? Laat een wijnkoelkast inbouwen in je open keuken! Wanneer een champagnemoment zich spontaan aandient, heb je altijd een flesje bubbels koud staan! En met zo’n wijnkoelkast bespaar je ook nog eens ruimte in de ijskast. 

 10.  Prullenbak 

  Realiseer je dat de prullenbak ook in het zicht staat in een open keuken. Een uitpuilende plastic prullenbak is niet zo’n fraai gezicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel design-prullenbakken verkrijgbaar die je met liefde in het zicht zet. 

Hier is een voorbeeld van een open keuken:

Kleine woonkamer met open keuken inrichten

Heb je een klein appartement, maar wil je wel een open keuken creëren? Om de keuken bij de woonkamer te betrekken, raden we aan om te kiezen voor inbouwkasten in combinatie met een klein los kookeiland of – nog beter – een schiereiland. Hierdoor bespaar je veel ruimte en gaat de keuken onzichtbaar op in de ruimte. Zeker wanneer je kiest voor een neutrale kleur, zoals wit. Lees alles over de rust en eenvoudig van een witte keuken. Wil je toch een (semi-)afscheiding tussen de keuken en woonkamer? Kies dan voor een half open keuken door bijvoorbeeld de muur tussen de woonkamer en keuken deels weg te halen of, als er geen muur is, een smalle blinde muur te bouwen als subtiele afscheiding.

Een kleine open keuken inrichten vraagt om slimme opbergoplossingen zodat alles uit het zicht kan worden opgeborgen. Kies daarom voor afgesloten kasten in plaats van open kastjes en hou het aanrecht zo leeg mogelijk. In de lades en kasten kan je houten bakken en mandjes gebruiken om spullen overzichtelijk in op te bergen. Zeker wanneer je een kleine keuken hebt, is het aan te raden om voor een keuken op maat te gaan.

Tip! Lees ook: How to: kleine keuken inrichten

Verlichting in een open ruimte

Een woonkamer waarbij de keuken, zithoek en eethoek zonder muren met elkaar verbonden zijn, voelt ruimtelijk en groots aan. Toch kan zo’n grote open ruimte ook snel wat kil en eentonig worden. Het maken van een goed lichtplan is daarom essentieel. Hiermee creëer je dynamiek en sfeer, bovendien kan je met licht de ruimtes alsnog van elkaar onderscheiden. Hierbij wat tips voor het verlichten van een open keuken, de eethoek en de woonkamer:

 • Het begint met het ophangen van een statementlamp boven de eettafel. Wanneer je deze lamp aanzet, wordt de aandacht vanzelf naar de tafel getrokken. Zo creëer je het restaurantgevoel, leuk voor als je bezoek hebt!
 • Ook boven het kookeiland mag best een opvallende lamp hangen. Zeker wanneer je hier een bar aan creëert. Dit is waarschijnlijk de plek waar jullie het vaakst zitten. Zo’n opvallende lamp legt de focus op deze belangrijke ontmoetingsplek.
 • De zithoek onderscheidt zich van de keuken en eethoek door hier voornamelijk sfeerlicht in de vorm van wandlampen en vloerlampen te plaatsen. Wanneer jullie even geen gebruik maken van de zithoek, eethoek of keuken, zet je deze lamp(en) uit zodat alle aandacht gaat naar de plek die jullie op dat moment gebruiken. Hierdoor voelt de grote ruimte alsnog knus en huiselijk aan.

Bij Westwing vind je alles voor het inrichten van jouw open keuken. Van design-espressomachine en prullenbak tot handige opbergpotten en prachtig servies. Wij wensen je heel veel plezier met het inrichten van jouw open keuken.