Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Jongenskamer inrichten met tipi en speelkleed

Als je een jongens slaapkamer gaat inrichten kun je het beste beginnen bij het begin. Bedenk waar jouw zoon van houdt, wat zijn leeftijd is en welke kleuren hij mooi vindt.

Waar jongens van houden hangt sterk af van hun leeftijd. In een babykamer of peuterkamer kies je waarschijnlijk voor een ander thema dan in de jongens tienerkamer of kleuterkamer. Jongens zijn vaak gek op dinosaurussen, astronauten, piraten en auto’s. Later wordt het uitgangspunt eerder een kleur.

Bij het inrichten en stylen van een kinderkamer kun je je creativiteit de vrije loop laten. Denk praktisch én stijlvol. Ga je een jongens slaapkamer inrichten? Hier vind je veel kinderkamer inspiratie, ideeën, tips & tricks!

Het inrichten van een echte jongens slaapkamer

Een jongenskamer inrichten is niet altijd eenvoudig. Vaak hebben meisjes veel eerder een voorkeur over wat ze leuk of mooi vinden. Daarom is het inrichten van een meisjeskamer of een grote meidenkamer meestal een stuk gemakkelijker.

Probeer toch te achterhalen wat jouw zoon leuk vindt en vooral ook wat hij nodig heeft in zijn slaapkamer. Heeft hij een nodig om zijn huiswerk te kunnen maken? Een speelhoek? Kies samen met jouw zoon de juiste meubels en accesoires uit. Het kan ook heel handig zijn om vooral een moodboard te maken, zodat je samen kunt bekijken welke kleuren en thema’s er gecombineerd worden.

Kleuren voor de jongens slaapkamer

Voor de jongenskamer wordt vaak gekozen voor kleuren als groen of blauw. Veel jongens houden van die kleuren! Maar het kan ook leuk zijn om een beetje origineel te zijn. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de wensen die leven in deze ruimte. Een peuter heeft veel rust en regelmaat nodig.

Maak deze kamer niet te druk en kies niet voor een behang in allerlei kleuren of met wilde prints. Als je een felle kleur kiest, zorg dan voor een rustige basis. Schilder ook niet in een klap alle muren van de kinderkamer in een opvallende tint. In tienerkamers kun je je zoon zelf meer mee laten beslissen over de stijl en het kleurgebruik.

 • Zo kun je voor stoer legergroen kiezen. Combineer die kleur met grijs, wit en zwart om de basis rustig te houden.
 • Rood in de jongens slaapkamer kan ook erg leuk zijn. Ook hierbij dien je de basis verder rustig te houden. Het beste kun je dan gaan voor rode accenten. Denk aan een dekbedovertrek in brandweerrood of een kussentje in rood. Je kunt ook een houten bureau combineren met een rode stoel.
 • Okergeel is ook een leuke accentkleur voor de jongens slaapkamer. Ga voor een basis van grijs en beige en laat okergeel shinen in de details.

Stijlen voor de jongens slaapkamer

In de jongenskamer wordt geslapen, gespeeld, huiswerk gemaakt en uitgerust. Er zijn talloze mogelijkheden om een jongenskamer in te richten, van klassiek tot modern en futuristisch.

Industrieel

De industriële jongenskamer is stoer en ruig. In de industriële jongens slaapkamer kies je voor stoere materialen als metaal, hout en beton. Je kunt hierbij ook denken aan behang met bakstenenmotief of steigerhout. Combineer een bed van steigerhout, een metalen lockerkast voor kleding, een aantal grof katoenen kussens en een oude landkaart om deze look compleet te maken.

Rustiek

De rustieke stijl is ook erg leuk voor de jongens slaapkamer. Denk maar eens aan een stoer boomhutbed en een combinatie van rustieke materialen als hout en natuurlijk rotan.

Thema’s voor de jongens slaapkamer

Een thema kiezen voor de jongenskamer is ook een heel goed idee. Dit kun je doen in grote en kleine kinderkamers. Veel jongens hebben wel iets waar ze – op dat moment- dol op zijn. Van piraten tot dino’s of vliegtuigen. Is jouw zoon al wat ouder? Misschien vindt hij dan bijvoorbeeld stoer donkergroen of vrolijk okergeel erg mooi? Een thema als uitgangspunt kiezen werkt ook goed bij de kleuropbouw van wanden.

Het kan ook leuk zijn, om aan de hand van het thema samen met je zoon zelf iets te gaan maken. Let bij het doorvoeren van een thema goed op de kinderkamer decoratie. Daarmee kun je zelfs een basic kamer een bijzondere touch geven. Hier volgen een aantal voorbeelden voor thema’s voor de jongens slaapkamer.

 1. Jungle

  In de jungle kamer kies je voor een stoer boomhut bed en een behang met bomen.
 2. Onderwater

  De onderwaterwereld werkt vaak magisch voor kinderen. Met muurstickers en behang kun dit bijzondere thema eenvoudig neerzetten. Kies ook voor decoratieve vissen en details in blauwtinten.
 3. Safarithema

  Palmbomen aan de muur en bijzondere dieren? Oh yeah!
 4. Auto’s

  Denk aan posters van auto’s, muurstickers of behang.
 5. Voetbal

  Hang posters van zijn favoriete sportheld aan de muur of schilder een goal op de muur.
 6. Superhelden

  Superhelden hebben een eindeloze aantrekkingskracht. Zeker voor jongens. Denk aan Spiderman of Superman. Deze thema’s kun je eenvoudig toepassen in de jongens slaapkamer.
 7. Piraten

  De piratenkamer is stoer en bijzonder. Dit thema kun je ook goed combineren met de onderwaterwereld.
 8. Dieren

  Muurstickers, knuffels en een dekbedovertrek met dieren op bed.
 9. Dino’s

  Een dinokamer heb je zo voor elkaar. Beplak een muur met dinobehang, kies voor een dekbedovertrek met dino’s en zet verschillende dino decoraties neer.

Tip: Zorg in de jongens slaapkamer voor voldoende bergruimte. Denk aan manden, kasten, kisten en dozen. Zo heb je een kamer waarin flink gespeeld is, ook gauw weer opgeruimd.

Welke meubels kies je voor de jongens slaapkamer?

Het beste kies je voor de jongens slaapkamer functionele meubels die meegroeien met jouw kind. Als hij een baby is, heeft hij andere behoeftes dan wanneer hij een peuter, kleuter of tiener is. Eenvoudige en functionele meubelstukken passen goed bij elk thema. Zo zorg je ervoor dat het meubel met jouw kind meegroeit. Als zijn smaak verandert, kunnen deze meubels gemakkelijk gecombineerd worden met nieuwe accessoires en decoratieve items. Een paar tips!

 • Kies in een kleine kinderkamer voor meubels die je kunt inklappen of uitschuiven.
 • Het bed – kies voor een bed dat past bij de leeftijd van je kind. Om ruimte te besparen kun je ook kiezen voor een hoogslaper zodat er onder het bed ruimte overblijft voor een kast, bureau of speelplek.
 • Een baby of peuter heeft een commode nodig. Een kleuter niet meer. Tover de commode dan om tot gewone kast.
 • Een grotere jongen heeft een bureau nodig. Kies voor een leuk bureau waardoor hij hier graag gaat zitten om zijn huiswerk te maken. Huiswerk maken is een stuk minder vervelend aan een leuk bureau!
 • Een vloerkleed kan niet ontbreken in de jongenskamer. Een vloerkleed zorgt voor een knusse sfeer en geeft de ruimte zachtheid. Zeker in een jongenskamer voor kleinere kinderen kun je heel goed kiezen voor een stoer vloerkleed.

Maak de jongenskamer persoonlijk

Met decoratieve objecten kan je snel en makkelijk de hele sfeer van een kamer veranderen en vernieuwen. Bijvoorbeeld mooie kussens, foto’s en behang met vrolijke motieven geven de ruimte prachtige kleuraccenten. Hierdoor wordt het persoonlijke karakter van de kamer uitgelicht.

Ook verlichting is hierbij belangrijk. Zorg voor een combinatie van plafondlampen, een wandlamp en een bureaulampje om bij te lezen en studeren. Een jong kind heeft vaak ook nog een nachtlampje nodig. Hiermee voelt hij zich elke nacht veilig en beschermd.

Ga je aan de slag met een kidsroom? Maak voor je zoon een echte jongens slaapkamer waarin hij zich helemaal op zijn gemak voelt. In onze artikelen over het inrichten van kinderkamers vind je veel inspiratie, tips en ideeën.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een passende jongens slaapkamer.