Kinderen spelen in de kamer

Het is fijn wanneer je kinderen een eigen plek hebben in huis. Een plek waar ze kunnen slapen en tot rust kunnen komen, maar ook een plek om lekker te spelen en ravotten. De kidsroom is de ultieme speelkamer. Als je een kamertje over hebt in huis, dan kun je overwegen om van de kidsroom een aparte kamer te maken. Het is natuurlijk ook mogelijk om in de kinderkamer een speelgedeelte te maken zodat duidelijk is waar wordt gerust en waar kan worden gespeeld. Maar hoe richt je nu een echte kidsroom in?

Bij Westwing weten we alles over het inrichten van kinderkamers voor zowel jongens als meisjes, maar ook inspiratie voor de kamer van je baby, peuter, kleuter en tiener ben je hier aan het goede adres! In dit artikel lees je alles over de kidsroom als ultieme speelkamer voor je kinderen.

De voordelen van een kidsroom

Veel ouders worstelen ermee; het zorgen voor een fijne speelplek voor de kinderen, terwijl je niet constant hoeft op te letten of het wel veilig is en je niet de hele tijd struikelt over speelgoed. Je kunt natuurlijk in de woonkamer een speelhoek maken, maar niet iedereen vindt dat mooi. Een speelkamer is dan toch wel ideaal! Het kiezen voor een kidsroom is niet alleen hartstikke leuk voor je kind, ook voor jou heeft het creëren van een kidsroom speciaal voor de kinderen veel voordelen!

 • Je kind heeft een eigen plek waar hij of zij zich heerlijk kan uitleven. Hier staan geen spullen die stuk kunnen en hier kan hij echt lekker zichzelf zijn.
 • Je kind heeft hier nét even wat meer bewegingsvrijheid dan in de woonkamer of in zijn eigen slaapkamer.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen de plek waar hij uitrust en slaapt én de plek waar hij speelt en mag ravotten.
 • De kidsroom is de plek waar speelgoed lekker mag rondslingeren. Zo ligt het tenminste niet door het hele huis!
 • De speelkamer is een veilige plek voor je kind(eren).

Het inrichten van de kidsroom

De kidsroom kun je op allerlei manieren inrichten. Er zijn allerlei stijlen en thema’s voor de kamer te verzinnen en het leuke is, je hoeft hier niet heel veel rekening te houden met je eigen stijl, omdat het een kamer is waarin je kind echt de baas is. Je kunt de kamer schilderen in een leuke kleur.

Ook kun je in deze kamer rekening houden met de activiteiten die je kind graag uitvoert. Zo heeft een kleuter hele andere wensen dan een meidenkamer of tiener jongenskamer.

Ontdek de mogelijkheden hieronder!

 1. Een knutseltafel

  Kies voor een tafel met een stoel erbij. Het is handig wanneer je hier ook nog een opberggedeelte hebt, bijvoorbeeld onder het tafelblad.

 2. Een plek om te chillen

  Leg bijvoorbeeld een vloerkleed neer en wat kussens of een poef waar de kindjes lekker kunnen zitten of liggen.

 3. Bergruimte

  De kidsroom mag dan een drukke en rommelige kamer zijn, eens in de zoveel tijd zal de ruimte toch echt opgeruimd moeten worden. Zet bijvoorbeeld voor elk kind een eigen kids of grote opbergmand neer zodat ze hun eigen spullen bij elkaar kunnen houden.

 4. Speelgoed

  Wat betreft het speelgoed vult de ruimte zich ongetwijfeld vanzelf. Een racebaan, een hinkelbaan, turnringen om aan te slingeren, een tipitent, een klimwand, een turnmat of een poppenhuis.

 5. Activiteiten wand

  Bewerk een muur met schoolbordverf of schoolbord-behang waarop de kinderen met krijt kunnen tekenen of schrijven. Een los krijtbord of whiteboard kan natuurlijk ook.

Waar in huis komt de kidsroom?

Als je een ruimte in huis over hebt, heb je de mogelijkheid een echte kidsroom te maken. Dat kan een voormalige slaapkamer zijn, een zolder, een kelder of een souterrain dat je eigenlijk niet volledig benut.

Zolder

Het leuke aan een zolderruimte als speelkamer, is dat je hier vaak een schuin dak hebt, waardoor je de ruimte meestal niet volledig kunt benutten. Als speelkamer is dat juist erg leuk en handig. Je kunt hier bijvoorbeeld turnringen of een schommel ophangen aan de houten balken.

Souterrain of kelder

De kelder of het souterrain is een meestal vrij donkere ruimte met lage plafonds. Dat is echter voor een kidsroom totaal geen punt! Hier kun je leuke lampjes ophangen die voor licht zorgen en door deze ruimte om te toveren tot een vrolijk speelparadijs, benut je deze ruimte perfect.

Inspiratie voor de kidsroom

Er zijn heel veel ideeën voor de kidsroom. Welke je toepast, hangt uiteraard af van de interesses en wensen van je kind. Hieronder een lijstje met leuke ideeën!

 • Kinderkeukentje
 • Turnringen, turnmat
 • Schommel
 • Speelhuisje
 • Schoolbord
 • Tent
 • Loungehoek
 • Bureau met stoel
 • Leeshoek
 • Glijbaan
 • Klimmuur

Tip! Zorg voor voldoende bergruimte! Dat is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte eenvoudig kan worden opgeruimd. Zorg er bovendien voor dat ook je kinderen dit zelf gemakkelijk kunnen doen. Kies dus voor boekenkasten, ladekasten, manden, dozen, kisten of opbergboxen.

Musthave in de kidsroom – een vloerkleed

Een vloerkleed in de kidsroom is erg fijn. Het zorgt voor zachtheid en warmte in de ruimte én biedt een fijne ondergrond om te spelen. Ook is het vloerkleed geluiddempend. Het beste kun je kiezen voor een vloerkleed dat je kunt wassen. Een ongelukje met limonade zit in een klein hoekje.

Alternatieven voor een aparte kidsroom

Een aparte kidsroom is natuurlijk een luxe. Veel mensen hebben geen, lege extra kamer beschikbaar. Gelukkige zijn er alternatieven te bedenken zoals een speelhoek in de woonkamer, of een kinderkamer die tegelijkertijd speelkamer is. Hier vind je een aantal tips.

 • Kies in de kinderkamer voor een combinatie van spelen en rusten, maar zorg wel dat die verdeling echt duidelijk is. Kies bijvoorbeeld voor een hoogslaper met daaronder een plekje om te spelen.
 • Als je een speelhoek maakt in de woonkamer zorg er dan in elk geval voor dat er meer dan voldoende ruimte is om het speelgoed in op te bergen. Zo kun je de kinderen leren om zelf te zorgen dat het speelgoed is opgeruimd, maar heb je ’s avonds zelf ook de boel snel aan kant.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Ga je een kleine kinderkamer inrichten? Of zoek je inspiratie voor de kinderkamer? Westwing helpt je graag op weg. Shop meubels, decoratie en accessoires en richt de kidsroom in met stijl!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal om je kidsroom in te richten.