Peuterkamer: klein meisje, zittend aan een wit bureau op een witte stoel

De kinderkamer schilderen Als je aan de slag gaat met de kinderkamer, dan denk je vast en zeker ook na over de kleur van de muren. Een likje verf aanbrengen op de muur is niet moeilijk. Wel zijn er heel veel mogelijkheden die het maken van een keuze moeilijk kunnen maken. Kies je voor puur wit of worden het bijzondere patronen of figuren? Richt je een babykamer in of verander je de peuterkamer naar een kleuterkamer? Er zijn verschillende momenten waarop je de muren van de kinderkamer onder handen kunt nemen.

Bovendien zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je de kinderkamer gaat schilderen. Hier lees je alles over het schilderen van de kinderkamer. Laat je inspireren!

In 7 stappen de kinderkamer schilderen

Als je een kinderkamer gaat schilderen kun je het beste stapsgewijs te werk gaan.

 1. Kies een kleur uit.

  Niets is zo moeilijk als bepalen welke kleur de kinderkamer moet worden.

 2. Haal alles in huis

  Van verf en verbakjes tot rollers en afplaktape. Zorg dat je alles in huis hebt voor de schilderdag.

 3. Prik een datum

  Plan bewust wanneer de schilderdag plaatsvindt. Zo kun je ervoor zorgen dat je voor die dag alles in huis hebt en kun je ook rekening houden met de omgeving.

 4. Maak de muur klaar

  Voordat je kunt beginnen met schilderen moet je de muur voorbereiden. Zit er nog oud behang op de muur? Verwijder behang, verfresten, oneffenheden. Zorg dat de wand volledig schoon, stof- en vetvrij is zodat je kunt beginnen met schilderen.

 5. Afplakken en voorstrijken

  Plak de randen af met schilderstape en gebruik op een zuigende ondergrond een voorstrijkmiddel zodat de verf goed kan hechten. Vlekken kun je met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel behandelen. Laat dit 24 uur drogen.

 6. Schilderen maar

  Nu is het dan eindelijk tijd om te gaan schilderen. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna de grote vlakken met een roller. Je kunt het beste de wand denkbeeldig in vlakken verdelen van ongeveer één vierkante meter.

 7. Verwijder schilderstape

  Verwijder het schilderstape als de verf nog nat is en verwijder eventuele spetters of foutjes met een natte doek.

Kinderkamer schilderen – welke kleur kies je?

Roze in de meisjeskamer en blauw in de jongenskamer? Welke kleur je kiest is natuurlijk afhankelijk van je smaak of eventueel de smaak van het kind, maar ook met het effect dat diverse kleuren kunnen hebben op een ruimte. Kleuren hebben bovendien invloed op de gemoedstoestand van mensen en kinderen. Het beste kun je niet allerlei kleuren met elkaar gaan combineren.

Kies een rustige basis in bijvoorbeeld wit, gebroken wit of lichtgrijs en kies één of twee accentkleuren uit. Zorg in elk geval voor balans. Het kan ook een goed idee zijn om te kiezen voor een veilige kleur op de muur en met behulp van accessoires en decoratie mooie kleuraccenten toe te passen.

En dan tot slot de vraag; kies je voor een trendkleur of juist voor een tijdloze kleur? Kies voor het laatste als je wilt dat de ruimte nog een tijd mee gaat. Met het aanpassen van decoratie en accessoires heb je de kinderkamer zo omgetoverd tot tienerkamer bijvoorbeeld.

 • Blauw heeft een rustgevende werking. Donkerblauw met wit is prachtig en stijlvol en wat minder kinderlijk dan babyblauw.
 • Geel geeft energie, maar kies je voor zachtgeel dan kan de kleur ook rustgevend werken. Ideaal dus eigenlijk om nu eindelijk eens aan dat huiswerk te kunnen beginnen én om bij te kunnen slapen. Okergeel is ook prachtig en zorgt voor veel sfeer en warmte in de ruimte.
 • Rood is activerend en kan agressie opwekken.
 • Groen is een kleur die ontspant.
 • Heldere kleuren weerkaatsen meer licht waardoor de ruimte lichter en ruimtelijker wordt. Slim om te onthouden voor een kleine kamer.
 • Donkere kleuren geven een ruimte een knusse en kleinere uitstraling.

Veilig schilderen in de kinderkamer

In een babykamer dien je veilig te werk te gaan. Verf kan stoffen bevatten die vrijkomen tijdens het schilderen en die schadelijk zijn voor de zwangere vrouw maar ook voor de baby of het kind.

 • Zorg ervoor dat de babykamer geschilderd is 3 maanden voor de uitgerekende datum. De giftige dampen en stoffen hebben dan genoeg tijd om te vertrekken.
 • Zorg tijdens het schilderen voor voldoende ventilatie. Dat is beter voor jou als schilder, maar zorgt er ook voor dat de dampen en verflucht sneller wegtrekken.
 • Het na het schilderen verwarmen én ventileren tegelijkertijd zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen sneller vrijkomen, maar dus ook sneller hun weg naar buiten vinden.
 • Verf op waterbasis is de beste optie, deze bevat de minder schadelijke stoffen. Verf zonder oplosmiddelen staat er dan op de verpakking.
 • Kies indien mogelijk voor duurzame verf. Dit type verf is milieuvriendelijk en (soms) gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Bovendien bevat duurzame verf meestal geen of weinig giftige stoffen.

10x inspiratie om de kinderkamer te schilderen

 1. Neutraal
  Een neutrale kinderkamer is prachtig. Bovendien kun je hier ook later weer alle kanten mee op. Kies voor wit, gebroken wit of lichte beigetinten in combinatie met hout en rotan.
 2. Zachte kleuren
  Zachte kleuren, bijvoorbeeld pastellen, zijn een goede keuze voor de kinderkamer. Rustig en zacht.
 3. Geometrisch
  Door een geometrisch patroon aan te brengen op de muur ontstaat een bijzonder geheel. Denk aan een patroon in bijvoorbeeld drie verschillende tinten grijs, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van twee effen tinten en een vlak met stippen, pijltjes of wolkjes.
 4. Half
  Je kunt ook kiezen voor een muur die je opdeelt. Het bovenste gedeelte verf je een tint en het onderste deel een andere. De muren half verven is een echte trend geworden in de laatste jaren.
 5. Wolken
  Een wolkenpatroon op de muur in de kinderkamer is erg sfeervol. Kies voor wit en lichtblauw en laat de wolken op speelse wijze de muur vullen.
 6. Patroon met sterren, stippen, hartjes
  Een speels patroon met sterretjes, stippen of hartjes kan erg leuk zijn in de kinderkamer. Zorg er wel voor dat je niet alle wanden verft, maar houd het bij één wand. Anders wordt het geheel erg druk.
 7. Vormen schilderen
  Schildering in de vorm van een huisje, boom, vliegtuigjes, vlinders of groene planten. Er zijn allerlei soorten sjablonen die je kunnen helpen om bijzondere schilderingen op de muur te maken.
 8. Schoolbordverf
  Een muur behandelen met schoolbordverf is erg leuk. Hierop kan je kind tekenen en schrijven.
 9. Magnetische verf
  Magnetische verf is verf waar je vervolgens met magneten op kan spelen. Erg geliefd bij kinderen.
 10. Bijzondere kleuren
  Kleuren die momenteel erg populair zijn? Okergeel, terracotta en, mintgroen. Prachtige tinten die heel goed als accentkleur ingezet kunnen worden.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Ga je aan de slag met het schilderen van de kinderkamer? Hopelijk hebben wij je met dit artikel kunnen inspireren. Zoek je meer informatie over de inrichting van kinderkamers, kidsrooms, meidenkamers of jongens tienerkamers? Lees er alles over in onze artikels.

Registreer je bij Westwing en is geen enkele deal voor een perfecte kinderkamer!