Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Schoonmaken zitbank beige in woonkamer met nude tinten

Neutrale tinten zijn van alle tijden. Ze passen overal bij en worden dan ook regelmatig in verschillende woonstijlen gebruiken. Ze zijn dan ook erg populair. Vaak denken we direct aan crème kleuren en andere zachte tinten. Hoe zorg je voor een fijne balans in huis zodat het niet te flets wordt? Waar moet je op letten bij het kiezen van de beige kleur? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

De beige kleur – het begin

Laten we beginnen bij het begin. Wat is de kleur beige precies? We kunnen ons er natuurlijk wel een voorstelling van maken, maar laten we kijken naar de definitie ervan.

Volgens Encyclo.nl zijn neutrale kleuren, kleuren zonder kleurschakering zoals zwart, wit en grijsachtige tinten (Encyclo.nl, z.j.). Flexa zegt daarentegen dat een neutraal kleurenschema kan bestaan uit lichte neutrale kleuren (denk hierbij aan een witte en crème kleuren) en donkere tinten zoals chocolade en houtskool. Traditionele neutrale tinten zijn beige kleuren zoals zand en taupe. De meningen zijn dus erg wisselend als het gaat om de definitie van neutrale tinten.

Één ding is zeker: neutrale tinten in huis zorgen ervoor dat decoratieve items, kleuren en architectuur goed tot zijn recht komen. Neutrale tinten zijn dus tijdloos en eenvoudig te combineren met andere kleuren en materialen.

Ondertoon neutrale tinten

Daarnaast zijn er verschillende soorten ondertonen van de neutrale kleuren. Zo kunnen diverse beige kleuren of crème tinten een koele of juist warme ondertoon hebben. Voor je interieur is het van belang om hier op te letten, zodat alles wel een geheel blijft vormen.

Waarom kiezen voor de nude tint in huis?

Neutrale tinten zorgen niet alleen voor rust in huis, ze zijn zoals gezegd ook tijdloos. Dat wil zeggen dat neutrale kleuren je niet zo snel gaan vervelen. Verder zorgen ze voor een perfect basistint in huis omdat je je interieur hierop altijd eenvoudig kan aanpassen en veranderen. Natuurlijk is een felle kleur ook mogelijk, maar als de basis bestaat uit neutrale kleuren dan kun je die muur ook zo weer in een andere tint verven zonder dat je je hele interieur hoeft aan te passen.

Inspiratie nodig voor de verschillende beige muurverfkleuren? Samen met de experts van Flexa schreven we eerder al een artikel over een beige muur.

Sommige mensen denken dat neutrale tinten niet bij ze passen, maar niets is minder waar.

Natuurlijk is het afhankelijk van je interieurstijl, maar vaak wordt er in elk interieur wel gekozen voor een neutrale achtergrond kleur. Hierdoor vallen meubels, lampen of andere objecten namelijk meer op want ze komen op de voorgrond. Een bijkomend voordeel is dat ook structuren en texturen meer opvallen. Combineer dan ook verschillende texturen en materialen met elkaar. Denk hierbij aan een wollen tapijt, satijnen plaid, linnen kussens en andere natuurlijke materialen in de beige kleur.

Beige kleur – diverse kleuren

Hoe zit het precies met de kleuren van de neutrale tinten? Denk aan grijs, beige- of crème kleuren. Over het algemeen hebben grijze tinten vaak een koele ondertoon en beige tinten een warme ondertoon. Poederroze heeft een wat meer neutrale ondertoon. Dit zijn wat suggesties, uiteraard is het erg afhankelijk van de exacte kleur. Het merk van de verf kan ook een rol spelen, omdat het ook te maken heeft met de pigmenten die in de verf zitten.

Grijstinten

Geef jij de voorkeur aan koelere tinten? Ga dan voor verschillende grijstinten of combineer grijs met bruintinten die een grijze ondertoon hebben. Deze laatste tint heeft een stoere uitstraling en past daarom goed in een industrieel of retro interieur.

Let erop dat je niet te veel koele tinten met elkaar combineert want dan krijgt de kamer een ongezellige uitstraling. Voeg daarom enkele warme aspecten toe om een goede balans in huis te creëren. Dit kan natuurlijk ook worden gedaan door meubels en accessoires.

Tip: combineer grijs en groen met elkaar, erg warm en het is een kleur die niet snel gaat vervelen.

Let op de lichtinval van de ruimte. Valt er veel zon in de ruimte? Dan is het mooi om te kiezen voor een wand in creme kleuren die een koele ondertoon hebben. Hiervoor geldt hoe meer blauw erin zit hoe koeler de tint. Wanneer er minder of heel weinig licht in de ruimte valt kies je liever voor een warme ondertoon zodat de ruimte ook warm en huiselijk aanvoelt.

Bruin en beige

Beige en bruin zijn aardse kleuren die zorgen voor een gezellige en warme sfeer in huis.

Wanneer je graag een natuurlijke uitstraling in huis wil combineer je deze kleuren met natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe en diverse (vet)planten. Laat je ook inspireren door het artikel over cocoonen.

Kies voor aaibare stoffen om van je huis een thuis te maken. Beige kleuren en bruin tinten zien we veel terug in een bohemien interieur met Ibiza invloeden. Decoratietip: voeg meubels met franjes of pampasgras toe om het exotische gevoel te benadrukken.

Let op wanneer je beige kleuren of bruintinten combineert met andere neutrale pasteltinten, dit kan namelijk erg flets worden. Kies liever fellere accentkleuren om hiermee een mooi contrast te creëren.

Modern in nude tint

Wil je je interieur een moderne twist geven of upgraden? Werk dan met contrast kleuren.

Als je basis van je interieur wit is, kun je het een boost geven met bijvoorbeeld zwarte accenten. Denk aan accessoires maar bijvoorbeeld ook aan een stoel of een bijzondere salontafel. Een andere optie is om goed te letten op de materiaalkeuze van meubels en wanden. Denk hierbij aan fluweel, leer, suède of juist mat, hoogglans of zijdeglans.

De mix tussen mat en glans is prachtig. Zo kun je bijvoorbeeld een glanzende eettafel combineren met stoelen in een matte uitvoering.

Tips en tricks

  • Wanneer je werkt met neutrale tinten is het ook belangrijk om een kleurenpalet aan te houden. Selecteer maximaal vijf kleuren die bij elkaar passen en houd je aan dit kleurenpallet. Deze vijf kleuren kun je opsplitsen in twee basiskleuren en twee a drie accentkleuren. Wanneer je deze kleuren in je meubels, wanden en accessoires aanhoudt zorg je ervoor dat het geheel in balans blijft. Ga bijvoorbeeld voor petrol als accentkleur voor een statement look.
  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mix en match materialen en texturen met elkaar. Wissel natuurlijke elementen zoals hout of wol af met materialen zoals velvet, fluweel of zijde. Denk hierbij vooral aan de meubels en het textiel in de ruimte.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Wil je meer lezen over neutrale tinten en bijpassende woonstijlen? Bekijk dan ook het artikel over een Scandinavisch of minimalistisch interieur. Wil je juist weten hoe je de muur een upgrade kan even? Of wil je je crème kleur wand opvrolijken? Bekijk dan het artikel over dierenprints, lambrisering en Wall art en laat je verrassen en inspireren.

Registreer je snel op Westwing en mis geen enkele deal om van jouw huis een gezellige woning te maken!