Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
donkerpaars in de woonkamer

Paars is niet direct de meest voor de hand liggende kleur voor je interieur. Het is een krachtige kleur die opvalt. Jazeker, het is opvallend, maar ook heel stijlvol! Bovendien bestaan er heel veel soorten paars. Welke tint je kiest hangt natuurlijk af van jouw wensen en smaak. Hier bespreken we de kleur donkerpaars. Een sfeervolle trendy kleur die prachtig gecombineerd kan worden én bij allerlei stijlen past! Ontdek hier alles over de kleur donkerpaars!

Het effect van deze paars tint

Paars is een kleur die veel effect heeft op de sfeer in je interieur. Paars is namelijk geen neutrale basiskleur. Het is een opvallende kleur die luxe uitstraalt, de creativiteit stimuleert, inspireert, maar ook kalmerend kan werken. Welk effect de boventoon heeft, hangt voornamelijk af van hoe je het combineert én van welke paarstint je gebruikt. Zo heeft vergrijsd paars of lichtpaars een hele andere uitstraling dan fel paars of donkerpaars. 

Donkerpaars combineren

Paars heeft een luxe uitstraling. Het bijzondere aan de kleur paars, is dat het zowel een warme als een koude kleur is. Bevat het paars meer blauw, dan wordt de tint koeler. Bevat het meer rood, dan wordt de kleur warmer. Hierdoor kan het ook op diverse manieren gecombineerd worden. Hier volgen een paar ideeën voor het combineren van paars.

 • Donkerpaars als accentkleur – Diep paars in combinatie met basiskleuren zoals wit, beige, grijs en greige of taupe is mooi. In deze mix wordt paars een sprekende accentkleur. Kies je voor diep paars, zorg dan wel voor voldoende lichte oppervlakken, Anders kan het geheel snel te donker worden.
 • Speelse mix met donkerpaars – Je kunt paars ook combineren met andere accentkleuren. Denk maar eens aan een combinatie van paars met mosterdgeel of turquoise. Kies je voor een of twee accentkleuren naast paars en houd je de rest rustig in wit, gebroken wit en zwart, dan zal het resultaat niet nel te druk zijn.
 • Paars met houtskleur Donkerpaars in combinatie met licht hout is erg stijlvol. Het paars krijgt hierdoor een neutrale, natuurlijke tegenhanger. Denk maar eens aan de combinatie van een diep paarse fluwelen bank op een lichthouten vloer met daarbij een gevlochten vloerkleed.

Donkerpaars is een diepe accentkleur. Leg jij binnenkort een paarse plaid uit de Westwing Collection op je bank? Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je op Westwing en loop geen enkele exclusieve deal mis voor  het inrichten van jouw huis.

Donkerpaars in verschillende ruimtes

Donkerpaars kun je in verschillende ruimtes toepassen. Van woonkamer tot slaapkamer, van studeerkamer tot keuken. Hoe je dat doet ontdek je hieronder!

 • Woonkamer – In de woonkamer kan paars het beste met zorg toegepast worden. Kies voor een of enkele meubels in paars, in combinatie met witte muren en een licht houten vloer. Eventueel kun je dit combineren met accenten in rood en goud voor de ultiem luxe look. Je kunt ook denken aan een mooie bos paarse bloemen op de eettafel!
 • Slaapkamer – In de slaapkamer raden wij aan om te zorgen voor een rustige basis. Denk aan witte wanden, een naturel vloekleed en bijvoorbeeld donkerpaars bedlinnen op je bed gecombineerd met fris witte sierkussentjes. Een lichtgrijze plaid is hier ook prachtig bij!
 • Werkruimte – In je kantoor aan huis kun je ook gaan voor diep paars. Zoals we eerder schreven kan paars inspirerend werken en de creativiteit stimuleren. Kies hier voor een paarse muur, naast muren in gebroken wit en houd je kantoor verder modern en strak om de rust te bewaren. 

Hoe pas je deze kleur toe?

Paars toepassen dient met aandacht te gebeuren. Voeg je te veel van deze krachtige tint toe, dan zal het geheel snel te donker worden. Eigenlijk is het simpel, hoe groter het oppervlak, des te gewaagder het resultaat.

 • Muren – Muren paars verven is een gewaagde keuze. Toch kán het erg mooi zijn! Zorg er wel voor dat die paarse muren dan echt de accenten kunnen zijn in de ruimte en dat je het niet gaat combineren met heel veel andere drukke kleuren. Je kunt bijvoorbeeld de wand achter het bed donkerpaars verven. Houd je beddengoed vervolgens fris wit en leg zachte ecru of lichtgrijze kussens erop. Houten meubels zijn hierbij ook erg stijlvol.
 • Meubels – Meubels in paars zijn ook vrij gewaagd. Een grote paarse hoekbank dient met zorg te worden gecombineerd met rustige basiskleuren. Denk aan een pluizig of wollen vloerkleed, licht houten meubels en frisse en lichte kleuren zoals gebroken wit, pastelgeel en heel lichtblauw voor de accessoires.
 • Accessoires – Donkerpaarse accessoires zijn relatief eenvoudig toe te passen. Omdat accessoires over het algemeen kleinere – en gemakkelijk te verplaatsen – objecten zijn, kun je hiermee vrijuit spelen. Ga voor een stel paarse kandelaars op de stoere houten tafel. Leg een stel donkerpaarse sierkussentjes op de lichtgrijze bank en hang een paar paarse fotolijstjes aan de muur. Ga lekker los! Je kunt de accessoires toch eenvoudig weer aanpassen als je er niet tevreden meer over bent.

3 stylingtips met donkerpaars

Tot slot willen we je nog 3 stylingtips meegeven bij het werken met donkerpaars.

 • Paars in combinatie met groen, bijvoorbeeld zeegroen, dennengroen of saliegroen, is prachtig. Groen en paars vullen elkaar mooi aan en het resultaat is helemaal on trend. Wij raden wel aan om een subtielere groentint te kiezen. Denk aan grijsgroen of saliegroen.
 • Voor een warm en natuurlijk sfeertje is een mix van donker grijspaars, met veel groene planten, rotan kleedjes en details in de kleur terracotta een mooie combinatie.
 • Een zomerse look creëer je door paars naast een lichte mix van structuren te zetten. Denk aan gebroken witte plaids en kleedjes én accenten in pastelgeel, lichtblauw en poederroze.

Ga jij voor paars in je interieur? Goed idee! Hopelijk heeft dit artikel je kunnen inspireren en adviseren over het gebruik van deze diepe tint. Bij Westwing shop je alles dat je nodig hebt voor je interieur, ook in de kleur donkerpaars.