Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Lila kussens op een grijze stoel

Lila als trendkleur? Jazeker! De bijzondere en opvallende kleur is sinds 2020 een echte trendkleur te noemen. Zowel in de modewereld als in interieurland is lila hot en happening. Van jurken op de catwalks tot trainingspakken op straat en van fauteuils tot gordijnen, deze paarse kleur is niet meer weg te denken. Waarom deze paarse kleur zo’n opmars heeft gemaakt? Dat zullen wij je in dit artikel haarfijn uitleggen. Een van de redenen is dat alles dat verwijst naar de jaren ’70 momenteel hip is. De prints en patronen, het vele bruin én de pastelkleuren waaronder lila. Lees hier alles over deze paarse kleur. Hoe kun je deze kleur toepassen in huis? Welke kleur past bij lila? En hoe kun je ervoor zorgen dat het niet overheerst? Ontdek het hier!

Lila in de spotlights

We waren al fan van paars maar trendkleur lila steelt nu echt de show! Wat is dat bijzondere lila nu precies voor kleur? Lila is eigenlijk paars. Lichtpaars welteverstaan. Het is een pastelkleur, een kleur met meer wit waardoor het romig en zacht wordt. Enerzijds doet deze kleur denken aan snoep, roomijs en zuurstokken. Anderzijds is deze paarse kleur een koele kleur die een rustgevende werking heeft.

Hoe passen we lila toe?

Deze kleur toepassen in huis is niet moeilijk, maar je moet wel durven. De meest logische stap, is om te kiezen voor accessoires in deze paarse kleur. Het is een hele eenvoudige manier om kleur in huis te halen en een veilige manier om een kleur uit te proberen. Een lila wand zullen we niet zo snel zien, maar het kan wel! Ga dan voor één wand of een gedeelte van een wand en combineer deze met wit en subtiele kleuren als champagne, neutrale kleuren of aardetinten. Voor het geval dat je voor lila accessoires kiest, hebben we hier alvast wat ideeën op een rijtje gezet:

 • Een vloerkleed
 • Een fauteuil
 • Bedlinnen
 • Een vaas
 • Een kandelaar
 • Sierkussens
 • Een plaid
 • Een tafelkleed

Het effect van deze paarse tint in huis

Lila is een combinatie van krachtig rood en rustgevend blauw. Het heeft dus het goede van koel blauw en warm rood. Dat is bijzonder! Koele kleuren hebben over het algemeen een rustgevend effect op ons. Deze paarse kleur hoort bij de koele kleuren. Toch is deze kleur ook een kleur die vrolijk stemt en de zintuigen prikkelt! Lila doet ons ook denken aan verse bloemen en is dus een ideale kleur om het begin van de lente in te luiden.

Welke kleur past bij lila?

Geloof het of niet, maar bij lila passen eigenlijk heel veel kleuren. Deze kleur is namelijk in staat om rustige aardetinten of neutrale kleuren een echte kick te geven. Lila is dus een echte accentkleur en staat het beste naast rustige, subtiele tinten. Hieronder hebben we wat ideeën verzameld voor kleurencombinaties met deze kleur.

 • Aardetinten – In combinatie met aardetinten kan deze kleur echt schitteren. Zoals eerder uitgelegd, is deze paarse kleur een koele kleur. Hierdoor staat het mooi naast warme kleuren, denk maar eens aan bruin of terracotta. Lila gecombineerd met hout heeft ook een verwarmend, sfeervol effect. Aardetinten vormen dus een mooi contrast met deze paarse kleur.
 • Goud – Lila in combinatie met goud is gedurfd maar kan geweldig zijn. Het zorgt voor een chique look in huis. 
 • Geel – Wist je dat deze paarse kleur heel goed samenwerkt met geel? Geel is ook een felle kleur, dus zorg er wel voor dat je die twee tinten op een rustige en elegante manier combineert en dat de rest van het kleurgebruik gedempt blijft.
 • Beige – Beige is een mooie tegenhanger voor deze paarse tint. Het zorgt voor een rustige en warme basis.
 • Grijs – Nog een mooie rustige partner in crime voor de paarse kleur is grijs. Grijs zorgt voor rust en overzicht, terwijl lila voor de accenten en details zorgt.
 • Zwart – In combinatie met zwart of andere donkere kleuren krijgt deze paarse kleur een stoere touch. Denk aan betonnen vloeren en kasten in zwart naast lila meubels en decoratie.
 • Lichte kleuren – Deze paarse kleur doet het goed naast lichte kleuren als wit en champagne. Dit benadrukt het rustige en luchtige effect van deze kleur.

Deze kleur in jouw huis?

Het kan spannend zijn om een opvallende kleur als lila toe te voegen aan je interieur. Wij raden dan ook aan om te beginnen met het maken van een moodboard. Verzamel plaatjes, foto’s, afbeeldingen van ruimtes die jij mooi vindt waarin deze kleur verwerkt is. Maak ook een overzicht van kleuren die jij mooi vindt bij deze kleur aan de hand van de kleurencirkel. Zo krijg je steeds een beter beeld van jouw wensen en smaak.

Zet hier tenslotte ook nog de materialen bij die zich in jouw huis bevinden om te bekijken wat het effect hiervan is op de kleur. Loop vervolgens niet te hard van stapel en begin met een klein item in lila. Een kussentje op de bank of een kandelaar op tafel. Laat het effect hiervan eens goed, rustig op je inwerken. Op deze manier kun je op een natuurlijke manier wennen aan de kleur én ontdekken of het echt iets voor jou is!

3x ideeën met lila

Deze paarse kleuren toepassen in huis is niet voor iedereen een logische keuze. Toch is het makkelijker dan je wellicht denkt! Wij verzamelden een aantal leuke ideeën met deze kleur.

 1. Lila in de babykamer

  Superleuk idee voor de babykamer om lila te kiezen als themakleur. Dat is weer eens iets anders dan blauw of roze én het is bovendien heel vrolijk en sfeervol. Het rustgevende effect dat de kleur heeft komt ook nog eens goed van pas in deze ruimte. Goed idee om hier te kiezen voor een rustige en lichte basis en lila voor de accessoires en details te gebruiken.
 2. Lila in de woonkamer

  In de woonkamer kan deze kleur ook een rol krijgen. Denk eens aan een oude bruine bank die je opleukt met een stel lila gekleurde kussens. Of wat dacht je van een paar lila gordijnen om de boel een flinke opfrisser te geven?
 3. Lila in de slaapkamer

  Kies voor witte muren en licht houten kasten gecombineerd met bedlinnen in deze kleur. Het effect? Fris, licht en fleurig. Ideaal in een ruimte waar je tenslotte toch tot rust moet komen.

Heb jij zin in een frisse wind door je interieur? Of heb je simpelweg een aantal nieuwe accessoires of meubels nodig? Bij Westwing vind je alles dat jij nodig hebt voor jouw lila interieur, wat je stijl ook is! Registreer je daarom vandaag nog bij Westwing en blijf op de hoogte van alle exclusieve deals!