Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
paarstinten in een eetkamer met gouden lampen

Paars is een kleur die we niet veel zien in interieurs. Het is een felle, opvallende tint die snel overheersend kan zijn. Toch zijn er manieren om paars toe te passen in een interieur, zonder dat het té wordt. Wist je bovendien dat er heel veel verschillende tinten paars bestaan? Welke paarstinten er zijn, hoe je paarstinten combineert én op welke manieren je paars kunt toevoegen in je huis lees je in dit artikel.

Wat doet paars voor je interieur?

Een ding is zeker, met paars haal je in elk geval kleur in huis. Paars is een activerende kleur die vrolijkheid, warmte en zachtheid uitstraalt. De kleur is geschikt voor elke ruimte, mits je deze op de juiste manier combineert. De zachte uitstraling van paars maakt dat de kleur zelfs geschikt is voor de slaapkamer.

Hoe pas je paarstinten toe?

Met paarstinten dien je spaarzaam om te gaan. De meeste mensen zullen niet direct een hele muur paars schilderen. Maar het kan natuurlijk wel! De keuze voor paarse accessoires of kleine meubels is eenvoudiger. Hiermee kun je gemakkelijk schuiven en je kunt ze eenvoudig weer weghalen of vervangen. Lees verder en ontdek op welke manier je paars kunt toevoegen aan je interieur.

Paarse muren

Er zijn niet veel mensen die kiezen voor paarse muren. Het is een vrij gewaagde keuze. Toch kun je op een hele stijlvolle manier paarse muren in je interieur integreren. Het effect hangt bijvoorbeeld sterk af van de paarstint die je kiest. Sommige paarstinten zijn veel krachtiger dan andere. Ook maakt het veel uit of je één muur verft of een aantal muren. Verf je bijvoorbeeld één muur in een krachtige paarstint, dan kun je een heel leuk opvallend en vrolijk sfeertje creëren. Kies je voor een subtielere paarstint zoals pastelpaars, lila of juist donkerpaars dan kan het geheel heel sfeervol zijn. Zeker wanneer je het combineert met rustige basistinten.

Tip: ben je op zoek naar de perfecte paarse tint voor op de muur? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over paarse muur inspiratie, met tips van de muurverf experts van flexa!

Paarse meubels

Een andere optie is om te kiezen voor meubels in paarstinten. Denk aan een grote paarse hoekbank of een paar sierlijke paarse stoelen rond een grote houten tafel. Op die manier haal je één of meer echte blikvangers in huis.

Accessoires in paarstinten

De meest laagdrempelige optie voor het toepassen van paarstinten in je interieur? Kies voor accessoires. Leg een paar gezellige paarse kussens op de bank, een zachte paarse plaid over de leunstoel, zet een paarse lamp op het dressoir en leg een paars vloerkleed op de vloer. Het leuke aan decoratieve items in paarstinten, is dat je er heel eenvoudig mee kunt afwisselen en het niet snel te overheersend zal zijn.

Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je op Westwing en loop geen enkele exclusieve deal mis voor  het inrichten van jouw huis.

Soorten paarstinten combineren

Er zijn verschillende tinten van elke kleur. In de kleurencirkel kun je zien welke kleuren met elkaar in verbinding staan. Donkerpaars kan een rustgevend effect hebben. Daarom is deze paarstint geschikt voor de slaapkamer. Lichtpaars of paarstinten meer wit (denk aan pastel of lila), zijn lichtere kleuren. Pas ze toe in de woonkamer of hal voor een gezellige, welkome sfeer. Donkerpaars is mooi te combineren met crème, wit of lichtgrijs. Lila is een tint die juist gebaat is bij wat contrast. Combineer het met zwart en lichtgroen of donkergrijs. Ook goud vult paars mooi aan.

Paarstinten binnen verschillende stijlen

Paars kan worden toegepast in verschillende stijlen. Donkerpaars is bijvoorbeeld een paarstint die mooi past binnen de glamour look. Combineer het met zilver of goud voor een chic tintje. Lavendel is een paarstint die heel elegant is als accentkleur in een klassiek of landelijk interieur. Pastelpaars is heel stijlvol binnen de Scandi look. Combineer het hier met veel wit en zeer licht hout.

Paarstinten in verschillende ruimtes

Paarstinten kunnen in verschillende ruimtes een rol spelen. Paars is een echte accentkleur. Omdat paars zo opvallend is, zal de kleur wel op de juiste wijze gecombineerd moeten worden. Door paars met neutrale kleuren te combineren, kun je er wel een ontspannende sfeer mee neerzetten. Wil je paars gebruiken in de slaapkamer? Leg dan bijvoorbeeld een donkerpaarse sprei op het bed, maar houd de muren wit en kies voor lichthouten meubels. In de woonkamer kun je kiezen voor een peer opvallende setting. Ga voor een paarse muur, gecombineerd met details in mintgroen. 

5x paarstinten voor een vrolijk interieur

Paars komt niet heel veel voor in interieurs, maar kan wél heel stijlvol zijn. Van paars bestaan allerlei tinten, van donker tot zeer licht. We lichten hier 5 paarstinten voor je uit.

  • Lavendel is een kleur die ons doet denken aan Franse dorpjes. Zie je de kleur lavendel, dan kun je de heerlijke geur van deze bloemetjes bijna ruiken. Lavendel is een zachte paarstint die erg mooi is in landelijke interieurs. Combineer het met wit, lichthout en subtiele kleuraccenten.
  • Donkerpaars is een krachtige, spannende kleur. Deze kleur kan het beste gecombineerd worden met lichte kleuren voor de balans. Donkerpaars heeft een rijke, chique uitstraling.
  • Lila is een lichte, pastelachtige tint. Deze kleur kan prima als accentkleur dienen, maar is lang niet zo opvallend als andere paarstinten. Lila combineert prachtig met aardetinten en warme natuurlijke kleuren. Lila is gebaat bij wat contrast, omdat het van zichzelf erg zacht is.
  • Violet is een paarstint die meer richting blauw gaat. Deze kleur is erg stijlvol en kan goed gecombineerd worden met andere tinten. Combineer violet met diep donkergroen of turquoise en gouden details voor een bijzonder effect.
  • Purper is een paartint die roder is van tint. Deze kleur neigt meer naar roze. Dit is een felle, zeer opvallende paartint die voornamelijk als accentkleur gebruikt zal worden. 

Ben je klaar voor paarstinten in je interieur? Bedenk goed hoe je paars in huis haalt en voor welke paarstint je kiest. Toch meer lezen over andere kleuren? In onze artikelen over kleuren lees je alles over kleurgebruik in je interieur. Van groentinten tot zalmroze en van mokka tot roestbruin. Laat je inspireren en shop alles in jouw favoriete kleur bij Westwing! Regristreer je nu bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal!