Ontdek onze interieur sale -70%!

Ontdek onze interieur sale -70%!

Kleurenschema

Van abstracte kleuren tot kleurenrijkdom: elke interieurliefhebber heeft zijn favoriete kleuren. Dankzij de oneindige keuze aan kleuren en combinatiemogelijkheden, zijn er geen grenzen aan de creativiteit! Bij Westwing spelen we in onze inrichting ook graag met verschillende tinten. Onze interieurspecialisten hebben alles wat je over kleuren moet weten samengevat. We vertellen je alles over de trucs die jij kan toepassen! 

Welke kleuren gaan samen?

In principe is wit de basis en de eenvoudigste combinatie met elke kleur. De neutrale toon van wit kan een kleurrijk interieur tot rust brengen.

Rijk groen en stralend blauw bijvoorbeeld kunnen gebruikt worden om op een zwarte basis te gloeien. Koel geel of gemengde kleur turkoois kunnen ook tot de indrukwekkende combinaties met een breder kleurenspectrum leiden.

Rood, geel en oranje zijn sterke, warme kleuren. De tinten kunnen gecombineerd worden met lichte kleuren zoals crème of metallic om voor een extra dosis frisheid te zorgen. Een extravagante keuze zou de kleur blokkerende favoriet felroze en sterk oranje kunnen zijn.

Grijs, beige en zwart zijn de neutrale klassiekers in het interieur. De gedempte tonen kunnen eenvoudig met elkaar gecombineerd worden om tot een monochroom effect te leiden. De kleine kleuraccenten in de vorm van decoratieve kussens, muurschilderingen of vazen in jouw favoriete kleur zetten bekwame accenten.

Paars, lila of sterk wijnrood zijn gemengde kleuren van rood en blauw. Afhankelijk van de verhouding tussen de twee complementaire kleuren en de toevoeging van wit, wordt een grote verscheidenheid aan nuances gecreëerd. De basiskleuren kunnen natuurlijk voor een gedurfd totaalbeeld aan de binneninrichting toegevoegd worden. Zorg er echter voor dat de dosering zuinig is en het interieur niet overbelast wordt.

De inleiding tot de kleurtheorie

De bekende kleurentheorie kan dienen als een nuttige gids voor het versieren met kleuren. Je kan niet alleen snel bepalen welke kleuren bij elkaar passen, maar je kan ook de kleurcomponenten van elke toon en de juiste combinatie identificeren. We hebben de twee belangrijkste termen van de kleurentheorie samengevat. Zo kan je direct professioneel beginnen met het plannen van het kleurenconcept van jouw nieuwe project.

Geel, blauw en rood zijn de drie primaire of basiskleuren. Alle andere kleuren kunnen daaruit gemengd worden, waardoor ze de basis van het hele kleurenspectrum genoemd kunnen worden.

De term complementaire kleuren daarentegen beschrijft de twee kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Een mix van beide tonen resulteert in een neutrale grijstint. Het bekendste voorbeeld hiervan is het complementaire paar blauw en geel.

De beste kleurenkeuze voor jouw woning

Nu je de basis van de kleurenwereld hebt verfrist, kan het stylen beginnen. Welke kleur past bij welke kamer?

In de slaapkamer en woonkamer zijn rustige en gedempte kleuren meestal de beste keuze. Naast de klassiekers zoals crème, wit en grijs, kunnen ook tinten zoals lichtblauw, roze of licht lila gebruikt worden om accenten te leggen zonder de ruimte over te belasten.

De krachtige kleurspatten kan je ook in jouw woning integreren. De sociale ruimtes zoals de keuken zijn hiervoor zeer geschikt. Als je geen gebruik van een permanente verandering wil maken, zoals een nieuwe muurverf, kan je ook met kleinere decoratieve items werken. Met de decoratieve kussens, vazen of muurschilderingen kan je discrete kleurvlekken in de ruimte integreren.  Ze kunnen echter ook in een mum van tijd op elk moment van het jaar vervangen worden. Dit creëert een compleet nieuw gevoel van de ruimte.

Voor meer suggesties, tips en ideeën kan je hier op WestwingNow onze artikelen doorbladeren. Hier kan je zien welke kleuren bij elkaar passen en hoe je jouw favoriete kleur smaakvol in jouw woning kan integreren. Veel leesplezier!