Buitenmuur van rijtjes huis wit geverfd met rode voordeur

Zijn jouw buitenmuren wel toe aan een fris laagje verf? Wist je dat het verven van je buitenmuur niet alleen prettig is voor het oog? Alle buitenmuren van je huis moeten met enige regelmaat geschilderd worden om het huis (de bakstenen) te beschermen tegen diverse weersomstandigheden. Het schilderen heeft dus naast een decoratieve, zeer zeker ook een beschermende functie. Hoe je de buitenmuur kan verven en hoe je precies te werk gaat, wat je nodig hebt, welke kleur je kiest en welke stijl jouw buitenmuur krijgt ontdek je hier. Ga je een buitenmuur verven? Lees eerst onze 10-stappenplan.

Ideeën voor het verven van een buitenmuur

Als je een buitenmuur gaat verven kan het verstandig zijn om vooraf goed te bedenken welke uitstraling je het huis wilt geven. Wat past er bij het soort huis, welk soort gevel heeft jouw huis, wat past er bij de architectuur van het huis? Van welk soort materiaal is de muur? Ga je stenen schilderen of een houten gevel? De gevel is tenslotte het visitekaartje van je huis!

10-stappenplan buitenmuur verven

 • 1: Reinig eerst de gehele buitenzijde met allesreiniger. Verwijder ook mos en groene aanslag. Werk van boven naar beneden! Gebruik (eventueel) een hogedrukreiniger om de buitenmuren echt helemaal schoon te maken. Laat de wanden goed drogen.
 • 2: Verwijder stofresten e.d. met een zachte stoffer of borstel.
 • 3: Controleer hoe goed de voegen nog zijn. Zitten ze nog stevig in de wand of brokkelen ze hier en daar? Krab ze dan uit met een voegenkrabber. Vul (eventueel) de uitgekrabde voegen opnieuw met voegmortel of snelcement.
 • 4: Dek de ondergrond af met stucloper zodat de verf niet op de stoep, tegels of aarde terecht komt.
 • 5: Strijk de onbehandelde bakstenen voor met voorstrijkmiddel. Als je een muur gaat schilderen die al eens geschilderd is, dan hoef je geen voorstrijk te gebruiken. Indien de muur ‘poedert’ dan dien je een fixeermiddel te gebruiken in plaats van voorstrijk.
 • 6: Laat de voorstrijk of het fixeermiddel 12 uur drogen.
 • 7: Dan begint het schilderen. Hiervoor gebruik je een blokkwast of een vachtroller (met telescoopsteel). Je kunt het beste schilderen als de buitentemperatuur 10 – 25 graden is.
 • 8: Roer vooraf de verf goed door.
 • 9: Begin met de randen en moeilijk te bereiken plaatsen.
 • 10: Verdeel het oppervlak in kleinere vlakken en laat bij het schilderen de vlakken overlappen. Zorg ook dat je het oppervlak in één keer afmaakt om kleurverschillen te voorkomen.

Wil jij ook een frisse buitenmuur? En ben je op zoek naar de mooiste outdoor decoratie? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70%! – om jouw buitenmuur te stylen.

Hieronder laten we nog een paar extra tips zien voor als je de buitenmuur gaat verven.

 1. Verf regenpijpen en dakgoten in dezelfde kleur als de muren, zo vallen ze minder op!
 2. Vergeet ook het dak niet! Verf het dak in een kleur die past bij de muren.
 3. Zorg voor een ladder die lang genoeg is, dat voorkomt veel gedoe.
 4. Ga jij een bakstenen muur verven? Neem dan een kijkje in ons artikel over stenen muren.

Een kleur kiezen

Het kiezen van een kleur om de buitenmuur mee te verven is nog best lastig. Het is slim om een kleur te kiezen die mooi in balans is met de stijl van je interieur. Daarnaast dien je rekening te houden met de architectuur van het huis, de straat waarin het huis te vinden is en natuurlijk gewoon wat je mooi vindt. Het is ook verstandig om voor het kiezen van de kleur van je buitenmuren eens rond te kijken in je buurt. Zo kun je ontdekken wat je wel en niet mooi vindt. Vind je een klassieke donkergroene kleur mooi of is fris wit meer iets voor jou? Is je woning modern en nieuw of woon je in een authentiek dijkhuisje?

Het effect van kleuren en kleurcombinaties bij een buitenmuur verven

Kleuren en kleurcombinaties hebben verschillende effecten op de look van het huis. Ze laten het huis groter of kleiner lijken en vallen op of juist weg tussen de andere woningen.

 1. Ton-sur-ton

  Kies je voor twee kleurtonen van dezelfde kleur, bijvoorbeeld wit en gebroken wit dan noemen we dat ton-sur-ton. Hierbij mogen de kleuren best een beetje schuren, dat is juist wel mooi. Het geheel wordt subtiel en elegant.

 2. Contrasterende kleuren combineren

  Ga voor twee contrasterende kleuren. Kies voor de kozijnen en voordeur een kleur die sterk contrasteert met de gevel. Zo kies je bijvoorbeeld een diepblauwe kleur voor de gevel in combinatie met witte raamkozijnen.

 3. Donkere kleur

  Een donkere gevel is erg stijlvol. Een donkere gevel valt op en heeft een sobere look. Combineer de donkere gevel met het groen uit je voortuin. Een donkere gevel laat een huis meestal kleiner lijken.

 4. Lichte kleur

  Door voor een lichte kleur te kiezen benadruk je de architectuur van het huis. Dit kan leuk zijn, als je in een mooi huis woont en je wilt dit laten zien! Als je in een huis woont waarvan je de architectuur minder indrukwekkend vindt, dan kun je beter niet voor lichte kleuren kiezen. Daarnaast laten lichte kleuren je huis groter lijken.

Let bij het kiezen van een kleur op de oriëntatie van de gevel. Hoe staat het huis bijvoorbeeld ten opzichte van de zon? Als de muur die je wilt verven zich aan de zonkant bevindt, is een hele lichte witte kleur waarschijnlijk te licht. Het kan voor een oogverblindend effect zorgen. Daarentegen zal een donkere buitenmuur snel vervagen op deze plek. Als je zeker wilt weten wat het effect is van de kleur op de muren van jouw huis, kun je het beste de verf uittesten op verschillende plekken en tijdens verschillende weersomstandigheden alvorens je begint met het verven van de buitenmuur!

Verschillende soorten buitenmuren

Er zijn verschillende soorten buitenmuren. Als je een buitenmuur gaan verven, denk dan even na welk soort buitenmuur jij hebt. Ga je bijvoorbeeld stenen schilderen dan heb je een andere verf nodig en ga je heel anders te werk, dan wanneer je een houten muur gaat verven. In alle gevallen heb je uiteraard muurverf voor buiten nodig.

Verschillende soorten verf en het effect

Het schilderen van de buitenmuren van je huis is niet alleen mooi, het heeft ook nog andere voordelen. Zo beschermt de verflaag de bakstenen tegen vochtdoorslag. Hieronder laten wij je een lijstje zien van soorten muurverf voor buiten.

 • Latex – Latex is een veel gebruikte soort muurverf die je kunt gebruiken voor buitenmuren als je stenen gaat schilderen. Behandel de stenen wel eerst met een fixeermiddel of voorstrijk.
 • Kaleiverf – Dit type verf is zeer geschikt voor houten huizen wanneer je deze graag een authentieke look wilt geven. De oorspronkelijke structuur van het hout blijft zichtbaar. Daarnaast geeft de verf de muren een beschermingslaag tegen de wisselvallige weersomstandigheden.
 • Arcryl verf – Het voordeel van acrylverf is dat deze verfsoort ademend is. Het is vochtbestendig en duurzaam. Ook acryl wordt veel gebruikt om de buitenkant van huizen te verven.

Na het verven: verfkwasten schoonmaken

Nu je de de buitenzijde van je huis opgefrist hebt, is het ook belangrijk om de verfkwasten goed schoon te maken. De manier waarop je de verfkwasten schoonmaakt, hangt af van het soort verf dat je hebt gebruikt.

 • Heb je een verf op waterbasis gebruikt, dan maak je je kwasten schoon door ze in een bak met warm water te leggen en ze vervolgens te laten weken voor een paar uur. Daarna droog je de verfkwasten af met een doek en berg je ze op in een droge plek.
 • Wanneer je verf hebt gebruikt op terpentine basis, dan doe je een beetje terpentine in een blik en druk je de kwasten vervolgens goed tegen de zijkanten van het blik – zo komt de vloeistof namelijk tot zelfs onderaan de haren. Laat de kwasten hier ongeveer twee uur in weken, droog ze daarna af met een doek en bewaar ze op een droge plek.

Mocht je je verfkwasten meteen de dag erna (of binnen 48 uur) willen gebruiken dan hoef je ze niet grondig schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je de kwasten luchtdicht verpakt: doe de haren van de kwast in een zak of wikkel ze met folie in, en plak het handvat af met tape.

Ben je net lekker aan het verven en opknappen? Bekijk dan eens onze andere artikelen over dit thema. Zoals de tips voor het creëren van een betonlook muur, een moswand of lees eens hoe je mooie vlakken op de muur kunt schilderen.

Op zoek naar meer inspiratie of juist een mooie aanbieding? Bij Westwing vind je alles voor je interieur. Registreer je op de Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.