Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Vlakken op muur schilderen in het oranje met een beige bank

Ben je op zoek naar een idee voor een statement muur? Maar dan wel een zonder al te veel werk? Dan hebben wij het antwoord: kleurvlakken. Zo hoef je niet ingewikkeld te doen met sierlijsten, panelen, stucwerk of andere wandbekleding, maar heb je toch een origineel resultaat op de muur. Want alhoewel je voor deze geschilderde vlakken gewoon verf gebruikt, is het effect toch nét even anders. Zo kun je een kleurvlak gebruiken voor het optisch afbakenen van ruimtes, het ‘inlijsten’ van kunstwerkjes en nog veel meer. Laat je dus inspireren door onze ideeën voor vlakken op muur schilderen.  

Inspiratie voor kleurvlakken muur

We benoemden het al even in de intro, maar een statement muur hoeft echt niet veel werk te zijn. Zo kun je het zo gek maken als je zelf wil: van een duurzame moswand of kurk muur, tot een betonlook muur of spiegelmuur

Voor een groots effect, maar weinig werk kun je kiezen voor kleurvlakken op de muur. Want vlakken op de muur komen in allerlei soorten kleuren, formaten en vormen. Zo kun je een lambrisering effect creëren door de onderste helft–of om precies te zijn ⅔–van een wand te verven. Hiermee zorg je voor meer eenheid in de ruimte en lijkt het plafond bovendien hoger. Maar wanneer je juist verschillende gedeelten in een lange, open ruimte wil afbakenen, bieden kleurvlakken ook uitkomst. Hoe? Dat lees je hieronder in de eerste inspiratietip. 

Inspiratie I: knusse hoekjes

Je kent het wel: een woonruimte waarin wordt gekookt, gegeten en waar op de bank wordt gelegen. Allerlei verschillende functies dus, maar door de openheid van de ruimte, zit er geen duidelijke structuur in wat waar wordt gedaan. Om deze openheid niet te verliezen, maar wel een ruimte aan elke functie toe te wijzen, kun je kleurvlakken gebruiken als wandbekleding woonkamer

Gaat het bij jou bijvoorbeeld om een lange, rechthoekige ruimte? Schilder dan een groot kleurvlak bij het zitgedeelte, bijvoorbeeld bij de tv muur. Hierdoor worden koken en eten één, en baken je het zitgedeelte als aparte ruimte af. Heb je een vierkante woonkamer waarin ook de eettafel staat? Schilder dan een kleurvlak op de muur bij de eettafel. Extra leuk, is om voor dit kleurvlak ook een deel van het plafond mee te verven. 

Inspiratie II: inlijsten en ophangen

Naast het creëren van hoekjes, kun je kleurvlakken ook gebruiken om items optisch in te lijsten. Denk aan die mooie poster aan de wand, een muurvaas, wandplanken of -borden. Ook kun je een groter vlak schilderen waar je verschillende wanddecoratie stukken kunt ophangen. Maar onze favoriet blijft toch wel een groot kleurvlak waarin je een ‘art wall’ kunt creëren. Kies voor een museumwaardige verfkleur waardoor jouw kunstwerken extra goed uit de verf komen–ja echt, deze woordgrap heb je goed gelezen. 

Inspiratie III: laat je ogen prikkelen met trompe l’oeil

Over lijsten en museumwaardige verfkleuren gesproken, in het kleurvlak kun je ook een waar kunstwerk creëren, bijvoorbeeld met trompe l’oeil. Dit betekent letterlijk ‘bedrieg het oog’, wat we in Nederland het beste kunnen vertalen naar gezichtsbedrog. Een optische illusie dus die ideaal is voor iedereen die gek is op surrealistische kunst. Bij Westwing hebben we de leukste fotolijsten om de kunst in te tonen.

Ga jij binnenkort aan de slag met jouw muur? En ben je nog op zoek naar de mooiste wanddecoratie? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70%! – om de muur te stylen.

DIY: schilder een cirkel op muur in 3 stappen

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op Pinterest: een perfect geschilderde cirkel op de muur. Een echte eyecatcher en bovendien een originele touch voor aan je interieur. Blink je niet bepaald uit in tekenen? En is een vaste hand ver te zoeken? Met onderstaand stappenplan creëer je alsnog een prachtige cirkel!  

Benodigdheden

Neem onderstaand boodschappenlijstje mee langs de bouwmarkt en/of de verfwinkel:

 • Verf
 • Kwast
 • Verfroller
 • Schilderstape en ducktape
 • Afdekfolie voor de grond
 • Meetlint
 • Touw of koord
 • Potlood
 • Schaar

Stappenplan cirkel op de muur schilderen

 1. Stap 1: maat en locatie

 2. In de eerste stap zoek je de exacte plek uit waar de cirkel gaat komen. Ook bepaal je hoe groot je ‘m wil maken. Heb je een idee van de straal? Knip dan het touw of het koord in deze lengte. Belangrijk: hierbij knip je iets meer af, zodat je nog genoeg centimeters over hebt om een lus te maken aan het uiteinde.
 3. Stap 2: tekenen

 4. De zijde waar geen lus zit, plak je nu vast aan de muur met ducktape, precies in het midden van waar de cirkel gaat komen. Vanaf hier, stop je het potlood in de lus, en teken je een cirkel.
 5. Stap 3: verven maar

 6. Blij met de omlijning, de grootte en de plek? Dan is het tijd om de verf erbij te halen! Leg het afdekfolie op de grond, en plak de buitenkant van de cirkel zelf zo goed mogelijk af met schilderstape. Vervolgens ga je met een kwast eerst de rand van de cirkel verven, en ga je vervolgens met de verfroller de rest van cirkel inkleuren. Is de verf opgedroogd? Dan kun je nog een tweede laag opbrengen.

3x tips voor strakke lijnen op muur schilderen


Vlakken op muur schilderen #1: afplakken is key

De muur schilderklaar maken door het uitgebreid af te plakken, is eigenlijk al het halve werk. Toch wordt dit klusje nog vaak onderschat, waardoor er toch nog verf beland op plekken waar het niet zou moeten zitten. Hartstikke zonde, en ook onnodig. In het geval van strakke lijnen is afplakken misschien wel nóg belangrijker. Investeer dus in goede schilderstape en druk de tape overal goed aan.

Vlakken op muur schilderen #2: verven als een pro

Misschien wel de beste verftruc voor überstrakke lijnen, is door overschilderbare kit te gebruiken. Deze kit breng je heel dun aan tussen de schilderstape en de rand van de muur, en veeg je vervolgens uit met je vinger. 

Vlakken op muur schilderen #3: neem de tijd

De belangrijkste tip die we kunnen geven is om écht de tijd te nemen. Zie het verven van die wand dus niet als een tussendoor klusje of iets wat je in een uurtje ‘s avonds gaat fixen. Dit is vragen om onnodige foutjes zoals strepen en verf waar het eigenlijk niet had moeten zitten. Trek er dus genoeg tijd voor uit en plak alles goed af. Wanneer je zo de verfklus in gaat, moet het eigenlijk wel goedkomen! 

Ideeën voor vlakken op muur schilderen kinderkamer

De kinderkamer is misschien wel een van de leukste ruimtes om in te richten. Hier kun je immers je fantasie de vrije loop laten gaan, en erop los schilderen met (zachte) kleuren en stylen met schattige prints. Voor de statement muur zijn kleurvlakken ideaal. Ook hier kun je de vlakken gebruiken voor het afbakenen van een ruimte of het inlijsten van muurdecoratie. Maar je kunt het ook nóg origineler aanpakken: bijvoorbeeld door een huis of landschap te verven. 

Een huisje op de muur is niet alleen heel makkelijk om te schilderen, maar geeft de ruimte ook een sfeervolle uitstraling. Voor een extra knus effect, schilder je het huisje in een hoek. Zo loopt de rechterkant van het dak over de ene muur af, en de linkerkant over de andere. Zit je (b)engel in een ridder, prins en/of prinsessen fase? Kies dan voor de contouren van een kasteelmuur.

Ook leuk: haal de natuur naar binnen en gebruik schilderstape om de contouren van een landschap te weergeven. Denk aan een berglandschap, of dennenbomen. Is de kleine gek op alles wat met de zee te maken heeft? Schilder dan de contouren van een golvende zee. 

Op zoek naar de leukste items om jouw statement muur mee af te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste wanddecoratie.