Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
zwart hemelbed met bloemendekbed

Ga je verhuizen, of wil je je slaapkamer opnieuw inrichten? Hoe pak je dat nu aan, die (her) inrichting van jouw slaapkamer? De mogelijkheden, stijlen en opties zijn bijna eindeloos. Het beste kun je stapsgewijs te werk gaan. Hier vind je heel veel slaapkamer ideeën en inspiratie voor de complete slaapkamer en ontdek je hoe je in 5 stappen een complete slaapkamer inricht.

In een keer een complete slaapkamer

Een hele simpele optie voor het kiezen voor een nieuwe inrichting in de slaapkamer? Ga voor een set slaapkamer meubels die je in een keer kunt shoppen bij een winkel of webshop. Op die manier kun je kiezen voor een pakket waarin alle onderdelen te vinden zijn – bijvoorbeeld een bed, kledingkast en nachtkastje – die perfect op elkaar zijn afgestemd. Wel dien je dan natuurlijk nog na te denken over je muren, accessoires en wanddecoratie. Veel mensen vinden het leuker om wat meer vrijheid te hebben en de meubels, accessoires en decoratie los uit te kiezen en zelf elkaar af te stemmen.

In 5 stappen naar een complete slaapkamer

Als je een slaapkamer gaat inrichten zijn er behoorlijk wat keuzes om te maken. Ga stapsgewijs te werken zodat alles mooi op elkaar wordt afgestemd. Kijk vooraf goed naar de kamer. Is de kamer groot of klein? Komt er veel of weinig daglicht binnen? Hoe is het gesteld met de luchtvochtigheid? Moet de ruimte gekoeld worden met een airco?

Stap 1: Stijl en kleurenpalet

Kies eerst een stijl en kleurenpalet voor je slaapkamer. Bedenk wat bij je past en wat bij de ruimte past. Zo kies je in een kleine slaapkamer eerder voor een pure stijl en een rustig, licht kleurenpalet om de ruimte niet nóg kleiner te laten lijken. Lees ook ons artikel over slaapkamerkleuren van 2021 voor meer inspiratie!

Slaapkamer stijlen

 • Scandinavische slaapkamer
  De Scandinavische slaapkamer is fris, licht een eenvoudig. Pure vormen en weinig poespas. Natuurlijke materialen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren, aardetinten en eventueel wat pastellen.
 • Landelijke slaapkamer
  De landelijke slaapkamer is licht en naturel. De meubels zijn vaak van hout gemaakt in zijn natuurlijke kleur of wit geverfd. In de landelijke slaapkamer zien we veel knusse accessoires.
 • Moderne slaapkamer
  De moderne slaapkamer is strak en clean. Kunststof, hout en glanzende oppervlakken combineren hier mooi met strakke accessoires zonder poespas. Het kleurenpalet is eenvoudig of soms zelfs monochroom.
 • Klassieke slaapkamer
  De klassieke slaapkamer is elegant en sierlijk. Meestal wordt hier gekozen voor antieke of oude meubels die eventueel een likje verf krijgen. De accessoires zijn sierlijk. Denk aan klassieke kroonluchters, fotolijstjes, lampjes en spiegels.
 • Industriële slaapkamer
  De industriële slaapkamer is stoer en robuust. Materialen als grof hout, staal en beton werken mooi samen en vormen een krachtige basis. Een bakstenen muurtje kan zijn basic look behouden en houten meubels hoeven niet glas geschuurd te worden.

Slaapkamer kleuren

Welke kleuren je in de slaapkamer kiest, hangt van allerlei factoren af. De oppervlakte van de kamer, de vorm, de hoeveelheid natuurlijk licht die hier binnenvalt én natuurlijk de stijl die je hebt gekozen. Populair zijn de slaapkamer in wit grijs, groen of blauw.

Stap 2: De basis van een complete slaapkamer

Na het kiezen van een bepaalde stijl en een kleurenpalet, kun je écht aan de slag gaan. Hier vind je een stappenplan voor jouw complete slaapkamer. Om te beginnen bij de basis moeten we denken aan de muren en de vloer van de slaapkamer. Welk materiaal kies je voor de vloer? Is dat hout, tapijt of wordt het een stoere gietvloer? Hoe pak je de muren aan? Kies je voor verven in bepaalde kleuren, wordt het slaapkamer behang of houd je het puur wit met een muursticker?

Stap 3: Meubels

Dan komen we aan bij het selecteren van de meubels. Een aantal zaken zijn in elke slaapkamer onmisbaar.

 • Een bed met matras – Kies je voor een klassiek bed met hoofdbord? Of wordt het een strakke moderne variant? Kies een matras dat past bij jouw wensen. In kinderkamers of babykamers kies je voor een peuterbed, kinderbed, ledikant of wiegje.
 • Een kledingkast of inloopkast – Kies voor een kast die past bij de stijl van je slaapkamer en die past in de ruimte. Een inloopkast staat mooi in een moderne slaapkamer, terwijl een sierlijk antiek exemplaar beter in een klassieke slaapkamer past.
 • Nachtkastje(s) – Zet, bij een tweepersoonsbed, aan beide kanten van het bed een nachtkastje. Hierop kun je een nachtlampje kwijt, een glas water, een boek en een wekker.

Stap 4: Accessoires

Nu zijn we aanbeland bij het selecteer van de accessoires. Deze accessoires kunnen zowel praktisch als sfeervol zijn. Slaapkamer lampen zijn belangrijk. Hanglampen, wandlampen en nachtlampjes zorgen samen voor een goed lichtplan. Mooie sierkussens, spreien en plaids zorgen voor zachtheid, net als een elegant vloerkleed. Maak de sfeer af met wat (geur)kaarsen en een slaapkamer plant!

Stap 5: Decoratie

Maak de look van je slaapkamer af met elegante decoratieve items. Hierbij kun je denken aan lichtslingers, wanddecoratie in de vorm van foto’s aan de wand, spiegels en kunst in mooie lijsten. Vergeet ook het bedlinnen niet! Met het bedlinnen zorg je voor extra comfort wanneer je in bed stapt.

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor onze gezondheid en gemoedstoestand. Je kunt je beter concentreren, hebt meer energie en meer weerstand wanneer je goed slaapt. Met een paar simpele tips kun je je nachtrust positief beïnvloeden.

 • Leg digitale apparaten niet in de slaapkamer. Gebruik ze een uur voordat je gaat slapen niet meer. Het licht hiervan beïnvloed je biologische klok negatief.
 • Ontspanningsoefening als meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen je rustig maken.
 • Drink warme thee, bijvoorbeeld kamillethee, voor het slapengaan.
 • Neem een bad of warme douche voordat je gaat slapen.

Ga jij de slaapkamer aanpakken? Ga voor een nieuwe complete slaapkamer om de look van je slaapkamer helemaal om te gooien. Ben jij er klaar voor? Laat je inspireren door onze interieurexperts en shop alles wat je nodig hebt bij Westwing!