geel dekbed met beige plaid

In de slaapkamer kun je je het beste omringen met materialen en kleuren die voor rust zorgen. In deze ruimte moet je immers de energie opdoen voor het dagelijks leven. Maar we willen natuurlijk ook geen saaie slaapkamer! Welke kleuren kun je dan het beste kiezen in deze ruimte? Ga je de slaapkamer inrichten en wil je de muren schilderen? Of zoek je naar een stijlvol kleurenpalet voor je slaapkamer waarin je alles mooi met elkaar kunt matchen? Hier vind je heel veel slaapkamer ideeën en lees je alles over de mooiste slaapkamer kleuren!

Het belang voor kleuren in de slaapkamer

Kleuren kunnen veel doen voor je dagelijks leven. Ze hebben een grote invloed op de mens. Een kleur kan stimuleren, rust geven, activeren of ontspannen, maar ook een goede invloed hebben op het humeur en de gemoedstoestand.Bovendien kunnen kleuren ook invloed hebben op het ruimtelijke gevoel in deze kamer. Allemaal goede redenen dus om voor passende slaapkamer kleuren te kiezen! Vind hier de nodige slaapkamer inspiratie en kies voor slaapkamer kleuren die bij jou en bij je slaapkamer passen. Lees ook ons artikel over slaapkamer kleuren van 2021 voor meer inspiratie.

Tip!

Kies niet voor een bonte mix van kleuren in de slaapkamer. Dit zorgt voor te veel prikkels. En die willen we in de nacht juist niet!

Opties voor het toepassen van kleuren in de slaapkamer

 1. Muren schilderen

  Je kunt één of meer muren schilderen om een bepaalde kleur toe te passen.
 2. Muren behangen met slaapkamer behang

  Naast muren schilderen, kun je ook kiezen voor behang in bepaalde kleuren of met een bijzondere structuur of patroon.
 3. Muurstickers in de slaapkamer

  Muurstickers zijn een mooi alternatief voor behang in de slaapkamer. Er bestaan sticker in allerlei kleuren, met quotes of prints.
 4. Meubels in bepaalde tinten

  Meubels kun je kiezen in allerlei kleuren. Meestal kies je voor kleuren en materialen die passen bij de gekozen stijl. Het bed, het hoofdbord, de kledingkast, de inloopkast, het nachtkastje; kies voor kleuren die in harmonie zijn met elkaar.
 5. Accessoires in bepaalde tinten

  Denk aan slaapkamer lampen, kandelaars, vazen, bloempotjes, decoratieve items en fotolijstjes. Maar ook zachte accessoires als kussentjes, plaids en spreien zijn heel fijn. Ook met slaapkamer planten kun je kleur toevoegen!
 6. Wanddecoratie in bepaalde tinten

  Ook met wanddecoratie kun je bepaalde kleuren toevoegen. Fotolijstjes, wandplankjes, wandlampjes, spiegels; allemaal kunnen ze in allerlei kleuren worden gekozen.

Hoe kies je geschikte slaapkamer kleuren?

Slaapkamer kleuren kiezen is niet eenvoudig. Welke kleur of kleuren je kiest hangt af van de gekozen stijl, maar ook met de vorm en oppervlakte van de ruimte, hoeveel licht hier binnenkomt en je smaak. Over het algemeen zijn rustige, sobere kleuren in de basis een veilige keuze. Bijkomend voordeel; deze kleuren zijn lekker tijdloos!

 • Stijlen voor de slaapkamer

Bij elke stijl passen andere kleuren. De landelijke slaapkamer is bijvoorbeeld lekker licht en fris. Hier speelt wit de boventoon, samen met natuurlijke kleuren en materialen. De Scandinavische slaapkamer is eveneens heel licht. Wit wordt gecombineerd met hout, natuurlijke kleuren en eventueel accenten in pastel. De bohemian of glamour slaapkamer is meestal gebaat bij meer donkere tinten en spannende accenten.

 • Formaat van de slaapkamer

In kleine slaapkamers kun je heel goed kiezen voor lichte kleuren. Lichte kleuren kunnen de kamer een ruimtelijk gevoel geven en deze daadwerkelijk groter doen lijken. In grote slaapkamers kunnen veel makkelijker donkere kleuren worden toegepast.

 • Licht in de slaapkamer

In de slaapkamer is licht van groot belang voor de sfeer en voor het gevoel van ruimte hier. Kijk goed naar de hoeveelheid daglicht die hier binnenkomt en pas de keuze voor kleuren in je slaapkamer daarop aan. In een kamer met veel daglicht kun je eenvoudiger elke gewenste kleur toepassen, in een kamer met weinig daglicht raden wij aan om voor lichte tinten te kiezen én voldoende lampen op te hangen en neer te zetten.

Slaapkamer ideeën: kleuren en hun effect

Slaapkamer in blauw

Blauw heeft een kalmerend en ontspannend effect. Het kan daadwerkelijk de hartslag verlagen en voor een serene sfeer zorgen. Dat is wetenschappelijk bewezen! Een slaapkamer met blauw is dus een goede keuze! Wel is blauw, afhankelijk van de tint, een fellere kleur dus combineer deze kleur altijd met een neutrale, rustige tint als wit of zand.

Slaapkamer in wit

Wit is basic, puur en sereen. Het is rustgevend en wordt daarom ook gezien als een een onmisbare basiskleur voor de slaapkamer. In veel slaapkamer stijlen komt de kleur wit terug. Vaak wordt wit gecombineerd met andere kleuren om voor wat contrast te zorgen of een bepaalde stijl neer te zetten. De slaapkamer in wit past perfect bij de Scandi of landelijke stijl.

Slaapkamer in grijs

Grijs is, net als wit, zeer basic. Een goede keuze voor de slaapkamer. Wel raden we aan om te kiezen voor een lichtere grijstint en deze kleur te combineren met wit of bijvoorbeeld blauw.

Slaapkamer in groen

Groen is, net als blauw, kalmerend. Bovendien is groen een natuurlijke, aardse, maar ook verfrissende kleur die dat ontspannende effect extra benadrukt. Ga voor een groene slaapkamer en voeg daarbij ook wat groene planten toe, deze zorgen ook nog voor een goede luchtvochtigheid in deze ruimte.

Slaapkamer in geel

Geel is een vrolijke, stimulerende, energieke kleur die in heel veel tinten bestaat. Van okergeel tot licht eigeel. Ideaal voor mensen die het moeilijk vinden om uit bed te komen ’s ochtends.

Slaapkamer in natuurlijke kleuren

Natuurlijke kleuren stralen rust, puurheid en eerlijkheid uit. Vaak worden hier natuurlijke materialen gecombineerd met aardetinten. Klei, terracotta, zandkleur, houtskleur, gebroken wit samen met rotan, riet, hout, beton, zacht wol en schapenvachtjes; prachtige natuurlijke stijlmix!

Nog meer inspiratie!

Ga jij de complete slaapkamer opnieuw inrichten? Wil je graag een nieuw kleurenpalet toepassen in deze ruimte? In dit artikel heb je veel kunnen lezen over het effect van kleuren in de slaapkamer. Wil je meer lezen over andere onderwerpen met betrekking tot de slaapkamer? Bijvoorbeeld over stijlen in de slaapkamer, het koelen van de slaapkamer met airco of het kiezen van passende decoratie? Je leest het allemaal bij Westwing!