Tienerkamer inrichten

Voor het inrichten van de tienerkamer dien je met verschillende zaken rekening te houden. Tieners zijn veeleisende mensen! Dus besteed aandacht aan de jeugdkamer.

Een jeugdkamer wordt niet direct gekenmerkt door een bijzondere stijl, maar door de verscheidenheid aan eisen die worden gesteld. Slechts enkele van deze criteria zijn in de eerste plaats een kwestie van design. Jongeren zijn geen kinderen meer, het zijn kleine volwassenen. Daarom willen ze vaak dat hun kinderkamers en -meubels de deur uit gaan. Het is tijd voor een nieuw bed, een nieuwe kledingkast, een nieuwe levensfase! Wij tonen je mooie manieren om de tienerkamer creatief in te richten.

Waar draait het om in een tienerkamer?

Een volwassene woont in zijn eigen woning en kan zijn activiteiten verspreiden over verschillende kamers. Ze slapen in de slaapkamer, werken in de studeerkamer, kijken TV, lezen of ontmoeten vrienden in de woonkamer. Voor een tiener daarentegen, moet in de jeugdkamer alles plaatsvinden. Het moet vooral een plek zijn waar de tiener zich prettig voelt. De ruimte moet de persoonlijkheid onderstrepen en moet geliefde kleuren, thema’s en objecten bevatten. Er vindt een sterke identificatie plaats tussen het kind en zijn kamer. Een tienerkamer moet een middenweg vormen tussen de kamer van het kind dat hij was en zijn eerste eigen woning.

De tienerkamer mag beslist niet te kinderlijk zijn en moet de persoonlijkheid van de tiener onderstrepen met een passende inrichting. Aan de andere kant zijn de activiteiten van een tiener vergelijkbaar met die van een volwassene. Een bed om te slapen, ruimte voor vrienden, een plek om te werken of studeren en allerlei soorten opslagruimte moeten hun plaats vinden in deze ene kamer. De jeugdkamer moet in staat zijn om alles te doen wat een volledig appartement biedt – behalve de optie om te koken – en evenveel veiligheid bieden als een kinderkamer. Geen gemakkelijke taak!

Hoe richt je een jeugdkamer in?

 • Feit 1: De vreugde van jongeren om te experimenteren.
  In een staat van rebels tumult worden de meubels soms bespoten, geplakt, geschilderd of bekrast. Daarom is het zinvol om niet voor te dure of chique meubels te kiezen in deze ruimte. Meubels in het wit is het beste, deze zijn neutraal en subtiel.
 • Feit 2: De jeugdkamer moet een uitdrukking zijn van de eigen persoonlijkheid.
  Het is bekend dat mensen in hun jeugd voortdurend aan verandering onderhevig zijn! Daarom is het aan te raden om eenvoudige vormen en kleuren te kiezen voor het basismeubilair. Zo kan het hele uiterlijk van de kamer snel worden veranderd door de wisselen met decoratie.
 • Feit 3: In jonge jaren is alles belangrijker dan opruimen!
  Daarom moet de jeugdkamer gemakkelijk te organiseren en schoon te maken zijn. Materialen die gemakkelijk te reinigen zijn, een eigen wasmand en vuilnisbak en een praktische kapstok kunnen hier wonderen doen.
 • Feit 4: Vrienden zijn ongelooflijk belangrijk voor jongeren.
  Daarom is het een goed idee om een extra plek te hebben voor bezoek in de jeugdkamer. Een slaapbank of een extra breed bed met een sprei biedt ruimte om ‘s nachts vrienden te laten logeren en kan overdag worden omgebouwd tot een zithoek.
 • Feit 5: Tot slot moet één ding in gedachten worden gehouden: de vraag of de jeugdkamer met succes is ingericht, beantwoord de jongere zelf.
  Want alleen als een tiener alle activiteiten die voor hem belangrijk zijn, in zijn kamer kan uitvoeren, wordt de kamer echt gewaardeerd. Voelt hij zich comfortabel in de kamer, kan hij vrienden uitnodigen en ervaart hij de jeugdkamer als een uitdrukking van zijn persoonlijke vrijheid? Dan is dit het ideale toevluchtsoord voor de jongere. Is dat het geval? Dan is er de kans dat ze de ruimte zelf in perfecte staat zal houden.
 • Feit 6: Niet alleen de veranderende interesses, maar ook tijdschriften, cadeautjes en zelfgemaakte dingen hebben opslagruimte nodig.
  Veel dozen, manden en kasten bieden de ideale gelegenheid om de jeugdkamer niet in chaos te laten vervallen. Een kaptafel in de tienerkamer voor meisjes is geweldig, zodat de jongedames zichzelf kunnen verzorgen en opmaken.
 • Feit 7: Er is een groot verschil tussen een kinderkamer en een tienerkamer.
  Niet alleen het bed en de kledingkast moeten worden vervangen, maar ook de planken, lampen en decoratie. Het meubilair voor tieners moet bijna hetzelfde zijn als dat in de slaapkamer voor volwassenen. Als je een tienerkamer inricht, zorg er dan voor dat je genoeg ruimte laat voor je eigen ontwerp en creativiteit.

Casual woonstijlen voor tienerkamers

De inrichting in de jeugdkamer is gebaseerd op de inrichtingsstijlen van de volwassenen. Toch hoeft het niet alleen eenvoudig en elegant te zijn. De meeste tieners houden in deze fase erg van kleurrijke en aparte stijlen. Wij tonen je de beste interieurstijlen voor de tienerkamer.

Retro jeugdkamer

Deze stijl beleeft momenteel een echte comeback, ook onder jongeren. Je krijgt zelden jonge mensen vroeg uit bed. Maar voor de wandeling over de rommelmarkt, op zoek naar oude juweeltje zoals platenspelers en een retro-radio wordt echter de wekker gezet. Een kleurrijke samensmelting van persoonlijke highlights, speelse patronen op de muren en bijzondere vondsten.

Meisjeskamer voor meisjes

Vooral meisjes veranderen in deze tijd sterk van persoonlijkheid. Mode en schoonheid zijn voor velen de topprioriteit. Een dromerig hemelbed, kussens met franjes en een chique spiegel met een lijst in goud of zilver passen hier goed.

Puristische kamer voor jongvolwassenen

Jongens zijn meestal minder geïnteresseerd in een uitgebreid gedecoreerd interieur. Eenvoudig, modern en praktisch is hier het motto. Een paar dominante stukken zetten accenten in de tienerkamer.

Laat je kinderen aan het woord en creëer een harmonieuze jeugdkamer!

Moderne jeugdkamers: Deze kleurencombinaties zijn bijzonder mooi

Een jeugdkamer is meestal maar een paar jaar relevant. Ga daarom lekker los en maak van de slaapkamer een echte tienerdroom. Werk samen met je zoon of dochter aan de kamer en zorg dat er een fijne sfeer wordt gecreëerd waarin ze zich kunnen terugtrekken.

Tip: Creëer een neutrale basis met de bijpassende meubels. Zo kunnen de decoratieve items gemakkelijk worden verwisseld. In een mum van tijd ontstaat er een geheel nieuwe look naar de smaak van de jongeren. Zo kan de inrichting met zekerheid worden doorgegeven aan de broers en zussen.

De favoriete kleuren van tieners: roze & turquoise

Roze en turquoise zijn twee tinten die vaak worden gebruikt in jeugdkamers. De vriendelijke en helder kleuren zijn niet al te opdringerig en geven de ruimte een fris vleugje kleur. Je bent van harte welkom om beide kleuren te combineren in de jeugdkamer. Let alleen wel op een goede dosering van de kleuren, anders wordt het al snel te veel van het goede.

Gekleurd behang voor jonge volwassenen

Gekleurd behang met prachtige patronen kan een jeugdkamer zeer sfeervol maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie van de harmonieuze tinten groen en blauw? Zo kun je je in stijl ontspannen na een zware dag op school.

Uiteindelijk hangt de kleurkeuze af van de smaak van de tiener. Zij kunnen ideeën en inspiratie bieden voor de tienerkamer. De uiteindelijke beslissing over de inrichting van de kamer moet echter door de tieners worden genomen.

Leven, slapen, studeren, ontspannen: Een jeugdkamer combineert meerdere woonkamers in één. Hier zijn slimme inrichtingsideeën nodig. Gebruik individuele woonaccessoires en decoratieve elementen om de tienerkamer volledig volgens de persoonlijke ideeën van je kind in te richten.