Houten pergola in ibiza stijl met zandkleur meubels tegen stenen muur

Een pergola is een houten constructie van palen en balken. Zo’n houten pergola maakt je tuin ruimtelijker en dieper, maar ook sfeervoller en gezelliger. Daarnaast heeft een houten pergola een natuurlijke uitstraling en geeft het een intiem en beschut gevoel. Een pergola staat bij elke tuinstijl: van landelijk tot Mediterraan en modern. Je kunt er klimplanten tegenaan laten groeien voor een groene touch aan je tuin. Een houten pergola kun je in elke tuin maken, groot of klein. Dit komt omdat je de afmetingen van een pergola helemaal zelf kunt bepalen. En goed nieuws: een houten pergola maak je, met hulp van een paar mensen, gewoon zelf. Het stappenplan lees je hieronder.

Onze top 5 inspiratie houten pergola

Als je een houten pergola hebt gemaakt, wil je hem natuurlijk helemaal inrichten naar jouw smaak. Wat ideeën:

Bloemenzee

Een houten pergola is natuurlijk uitermate geschikt om er klimplanten tegenaan te laten groeien, zoals klimop, hedra, clematis, kamperfoelie, passiebloem, druivenplant en blauwe regen. Zorg voor een raster aan de zijkanten van de pergola. Zo kunnen de planten omhoog groeien. Bloemen en planten langs de pergola zorgen voor een kleurrijke omlijsting en versterken dat intieme, knusse gevoel. Omdat de houten pergola behoorlijk wat gewicht moet dragen door de bloemen, planten en misschien zelfs fruit, zijn stevige, dikke palen een must. Staaldraad tussen de liggers biedt hierbij ondersteuning. Wil je geen klimplanten tegen de houten pergola laten groeien, maar wil je wel planten rond de pergola? Dan zijn hangpotten een uitkomst. Bevestig ze aan de pergola en zet hierin de mooiste, kleurrijke plantjes.

Schommelhoekje

Als je stevig hout, zoals hardhout, hebt gebruikt voor de pergola kun je er makkelijk een hangstoel aan ophangen. Zo wordt de pergola een fijn relaxhoekje.

Paadje

Een houten pergola maakt je tuin spannender en creëert een mooie overgang tussen bijvoorbeeld een grasveld en vlonder. Maar een houten pergola hoef je niet alleen rond een loungeplek te maken. Maak bijvoorbeeld een pergola rondom een paadje voor een leuk en verrassend accent. Versier de pergola met een lichtslinger. Zo heb je ook ’s avonds een mooie blikvanger in de tuin.

Kleurstatement

Het voordeel van een houten pergola is dat je hem makkelijk een leuk kleurtje kunt geven. Schilder hem bijvoorbeeld turkoois voor een tropische gevoel, wit voor een Mediterrane sfeer en antraciet voor een strakke, moderne touch.

Lichtbron

Heb je geen groene vingers of wil je geen planten tegen de pergola aan laten groeien? Bevestig aan de liggers allerlei kleuren en grootte lampionnen voor een speelse, kleurrijke knipoog. Dankzij al dat sfeervolle licht kun je tot ’s avonds laat gezellig onder de pergola zitten.

Eenvoudig stappenplan: zo bouw je zelf een houten pergola

Een houten pergola monteren, is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt zijn wat spierballen, houten palen, schroeven, een boormachine, grondboor, snelbeton, waterpas en een trap. Bedenk van tevoren goed waar je de houten pergola wilt plaatsen. Je wilt namelijk niet het uitzicht over de tuin verliezen en de houten pergola moet ook niet te veel zonlicht tegenhouden.

Houd dit stappenplan aan:

 1. Meet uit en graaf gaten

  Meet de pergola uit, gebruik hierna het uitzettouw. Check van tevoren of er geen leidingen of kabels liggen die door de grondboor of palen kapot kunnen gaan. Graaf de gaten uit met een grondboor. Zet eerst de eerste en laatste paal in de gaten, hierna de palen die in het midden staan. Zorg ervoor dat de gaten minimaal 60 centimeter diep zijn. Dan staan de palen, oftewel staanders, stevig. Kies staanders van 3 meter hoog, dan houd je 2,4 meter over. Dit is een fijne hoogte, waar iedereen voldoende ruimte heeft om onderdoor te lopen. Houd in ieder geval minimaal 1 meter en maximaal 2 meter ruimte tussen de palen. Is je houten pergola 3 meter breed? Dan kun je dus 1,5 meter tussen de palen laten. Ook belangrijk: check met een waterpas of de palen loodrecht in de grond staan.

 2. Plaats en verstevig de palen

  Plaats de palen in de gaten en verstevig ze met snelbeton. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het snelbeton. Meestal is het beton binnen 15 à 30 minuten hard.

 3. Bevestig de liggers

  Maak de liggers vast aan de staanders door met lange schroeven de ligger in de kop van de staander te draaien. Belangrijk is dat de schroeven minimaal 1,6 keer de dikte van de ligger moeten hebben. Is de paal 10 centimeter dik? Dan moeten de schroeven minimaal 16 centimeter lang zijn. Of maak de liggers vast met verbindingshoeken van 90 graden. Voor extra stevigheid tussen de staanders en liggers, plaats je schuine stukken hout tussen de staander en ligger.

Variatietips voor een houten pergola

Bovenstaand stappenplan is voor een standaard pergola. Wat variaties:

Varieer in hout

Uiteraard kun je variëren in hout. Zo is hardhout duur, maar gaat het langer dan 20 jaar mee. Ook Douglas-hout is supersterk en gaat het lang mee, maar je kunt ook kiezen voor geïmpregneerd tuinhout. Dit is voordeliger, maar gaat iets minder lang mee. Een leuke variatietip is om niet voor houten liggers te kiezen, maar liggers gemaakt van bamboe. Bamboe is oersterk en geeft je tuin een tropisch sfeertje. Daarnaast heb je verschillende houtafwerkingen. Onbewerkt hout versterkt een robuust karakter, terwijl gladgeschaafd hout de pergola juist een strakke uitstraling geeft.

Rechthoekige liggers

Kies in plaats van vierkante liggers voor rechthoekige liggers. Dit geeft een speels effect aan de houten pergola.

Dwarsruiters

Dwarsruiters zijn balken die aan de uiteinden schuin afgezaagde hoeken hebben die ongeveer 25 centimeter uit de pergolaconstructie steken. Bevestig de dwarsruiters om de 50 centimeter bovenop de liggers. Dwarsruiters versterken dat geborgen, knusse gevoel.

Tips van onze experts voor de mooiste houten pergola

Met deze tips word de pergola een nóg fijner plekje!

 • Bevestig een schaduwdoek bovenop de pergola voor een heerlijk koel en schaduwrijk plekje in de zomer.
 • Maak onder de houten pergola een gezellige eethoek waar je heerlijk kunt tafelen.
 • Zet onder de pergola loungemeubelen, zo creëer je een fijne plek waar je je terug kunt trekken.
 • Superhandig: in veel bouwmarkten kun je kant-en-klare pergola-bouwpakketten kopen. Zo wordt het wel heel makkelijk om zelf een pergola te maken.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin te voorzien van de mooiste tuindecoratie en je houten pergola in te richten volgens de laatste trends op het gebied van tuininrichting.