Ontdek onze interieur sale -70%!

Ontdek onze interieur sale -70%!

Vetplant

Heb jij een strakke, moderne woonkamer? Dan wil je deze stijl het liefst ook doorvoeren in de tuin. Een strakke tuin ziet er zowel zomers als ’s winters verzorgd en stijlvol uit. Bovendien: een moderne tuin vraagt weinig onderhoud. En dat is wel zo prettig in ons drukke moderne bestaan. Wanneer de zon zich eenmaal aandient, hoef je niet eerst onkruid te wieden. Maar hoe creëer je zo’n onderhoudsvriendelijke moderne tuin? Onze experts inspireren je graag met onze moderne tuin ideeën.

Een moderne tuin ontwerpen

Denk jij bij een moderne tuin gelijk aan de binnenplaats van een gevangenis? Zonde! Een moderne tuin kan namelijk heel warm en sfeervol zijn. De basis bestaat uit rechte lijnen en hoekige vormen en wordt gekenmerkt door een ingetogen kleurenpalet. Een moderne tuin is aangekleed met grind en steen, maar ook met houtaccenten. En juist het hout zorgt voor warmte en sfeer. Weelderige bloemenzeeën zie je niet terug in een moderne tuin, in plaats daarvan wordt er vaak gekozen voor groenblijvende, winterharde planten. Hierdoor geniet je het hele jaar door van een stijlvolle tuin.

Stap voor stap een moderne tuin ontwerpen

Het creëren van een moderne tuin begint met een goed ontwerp. Lees hiervoor onderstaand stappenplan.

 1. Plattegrond tekenen

  Teken eerst een plattegrond van je tuin. Teken alles op schaal zodat je zeker weet dat alles straks past.

 2. Terras bepalen

  Bepaal waar je het terras wilt hebben. Wanneer je de meeste zonuren achterin je tuin hebt, wil je hier waarschijnlijk het terras creëren. Laat de plek van het terras dus afhangen van de ligging van de tuin ten opzichte van de zon.

 3. Ontwerpen

  Een moderne tuin bestaat uit rechte lijnen en hoekige vormen. Het mooiste is het om de lijnen vanuit de woonkamer door te laten lopen in de tuin. Zo wordt de tuin het verlengstuk van de woonkamer. Teken eerst het terras op de plattegrond en verdeel de rest van de tuin in vierkante of rechthoekige vlakken.

 4. Lichtplan

  Net als in een modern interieur, is goede verlichting belangrijk in een moderne tuin. Met tuinverlichting zet je je buitenruimte sfeervol in de spotlights. Bovendien betrek je de tuin bij de woonkamer door het lichtplan op elkaar aan te laten sluiten. Bepaal waar je lichtpunten wilt en teken ze op de plattegrond.

 5. Inkleuren

  Nu begint het leukste werk: het inkleuren van je toekomstige tuin. Bepaal waar de plantenborders komen en kleur deze groen. Geef ook het terras de kleur die je voor ogen hebt. Vergeet niet om grindvlakken toe te voegen aan je tuin en bepaal welk kleur de paden krijgen. Wanneer je het ontwerp af hebt, heb je een goed beeld van het eindresultaat.

Checklist voor een moderne tuin

Welke elementen kunnen echt niet ontbreken in een moderne tuin? Wij creëerden een handige checklist:

 • Plantenborders: aan weerszijden van een moderne tuin, zien we vaak langwerpige planten borders met daarin winterharde planten zoals buxus, waaierpalm, blauweregen, camelia, olijfboom en kardinaalskruid. Door de bodem op te vullen met grind en onkruiddoek voorkom je de wildgroei van onkruid.
 • Grote tegels: een modern terras bestaat uit grote vierkante tegels in een grijze tint. Natuurlijk kan je ook voor een andere kleur kiezen, maar grijze tegels zijn tijdloos en onderhoudsvriendelijk.
 • Haardhoutkast: een warme en praktische toevoeging aan een moderne tuin is een grote haardhoutkast. Hiermee krijgt je tuin een warme uitstraling. Kies voor een houten haardhoutkast, of – heel trendy – voor een metalen frame waarin je de haardhoutblokken legt.
 • Loungeset: een moderne tuin is een comfortabele tuin. Dit is de plek waar je tot rust komt na een lange dag werken. Het terras is daarom de belangrijkste plek van de tuin. Om het terras een comfortabele en luxe uitstraling te geven, wordt er vaak gekozen voor een robuuste loungeset inclusief XXL-hoekbank waar de hele familie van de zon kan genieten. Een zwembad ernaast zou natuurlijk fantastisch zijn, maar dit is lang niet voor iedereen weggelegd.
 • Inbouwspots: het mooiste is het om te kiezen voor inbouwspots in het terras en langs het tuinpad. Op die manier zet je je buitenruimte subtiel in de spotlights.
 • Veranda: wanneer je genoeg ruimte hebt in de tuin, kan een overkapte veranda niet ontbreken. Hiermee creëer je een intieme, sfeervolle plek waar je ook kunt zitten wanneer het regent of te koud is.
  Tip! Zet een terras heater onder de overkapping.
 • Buitenhaard: een buitenkeuken en buitenhaard zijn de sfeermakers van een moderne tuin. Hiermee creëer je de huiselijke sfeer van een woonkamer. Bovendien zorgt een buitenhaard ervoor dat je ook in de winter van je tuin kunt genieten.
 • Less is more: in een moderne tuin draait alles om de kunst van het weglaten. Zet de tuin niet vol met prullaria, maar hou het clean. Een XL-terras, een paar statement planten en subtiele tuinverlichting zijn de musthaves voor een moderne tuin.

Tuinaccessoires online kopen bij Westwing

Bij WestwingNOW vind je niet alleen alles voor je interieur, maar ook voor je buitenruimte. Van terrassets en buitenhaarden tot tuinverlichting en XL-plantenpotten. Shop alles voor jouw moderne tuin online bij Westwing! Naast moderne tuin ideeën vind je ook andere DIY, decoratie en interieur tips op onze artikelen pagina. Veel plezier met inspiratie op doen!