​Woon jij in een huis met een tuin? Lucky you! In de warmere maanden kun je heerlijk in de tuin genieten van de zon, maar ook in de lente of zelfs de herfst en winter is een tuin mooi. Maar nu komt de belangrijkste vraag; hoe groen zijn jouw vingers? Dát maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit! Of je nu een ervaren tuinier bent óf nog helemaal geen kaas hebt gegeten van tuinieren, snoeien en beplanten, een makkelijke moestuin is voor iedereen geschikt.

Want zeg nou zelf, wat is er nu lekkerder dan groenten eten uit eigen tuin? Je weet dan zeker dat de groenten supervers en onbespoten zijn. Wil je met een moestuin beginnen? Lees dan dit artikel voor inspiratie voor jouw makkelijke groentetuin.

Waar bestaat een makkelijke moestuin uit?

Bewust eten is een trend. Mensen schrappen massaal e-nummers uit hun dieet en koken niets meer uit potjes, zakjes en pakjes. Ook is het razend populair om een moestuin te beginnen. En helemaal sinds de makkelijke moestuin bestaat. Een tuin waarin je geen onkruid hoeft te wieden en niet hoeft te spitten? Kan dat echt? Jazeker. Een groentetuin onderhouden hoeft namelijk echt niet moeilijk te zijn.

De makkelijke moestuin is een concept waarmee moestuinieren echt eenvoudig gemaakt wordt. In jip-en-janneke-taal wordt stap voor stap uitgelegd hoe iedereen, ja zelfs de mensen met geen spatje groen op zijn vingers, een groentetuin kan aanleggen en bijhouden in een overzichtelijke bak van bijvoorbeeld 1,20 meter bij 1,20 meter.

En ook als je geen tuin hebt heb je geen excuus meer, want mensen zonder tuin kunnen de makkelijke moestuin namelijk gewoon op het balkon zetten. Het voordeel van kiezen voor deze kant-en-klare makkelijke groentetuin is dat je eigenlijk niet meer zelf hoeft na te denken. Toch is het ook niet ingewikkeld zelf een moestuin op te zetten.

Stappenplan voor de start van een makkelijke moestuin

Ga je met een moestuin beginnen? Als je wilt beginnen met jouw makkelijke moestuin, dan kun je het beste de volgende vragen met antwoorden even lezen. Deze brengen je een eind op weg.

 1. Wat wil je gaan verbouwen?

  Wat je in je moestuin zet, hangt allereerst af van het seizoen. In de moestuin kun je allerlei groentesoorten verbouwen. Bijvoorbeeld:
  -Tomaten
  -Courgettes
  -Komkommer
  -Snijbonen
  -Spinazie
  -Wortels
  -Sla
  -Rucola
  -Bieten
  -Andijvie

 2. Waar komt je moestuin?

  De moestuin kun je het beste een plekje geven dicht bij huis en in de zon. De meeste plantjes hebben best wat zon nodig, wel 6 tot 8 uur. Het liefst kies je een plek die ook een beetje beschermd is tegen de wind. Bedenk bovendien goed hoe de plek van jouw moestuin ligt in de verschillende seizoenen. Zorg ook dat de bak van je moestuin het overtollige water kan afvoeren. Door je moestuinbak dichter bij huis of in elk geval in het zicht te zetten, zie je beter hoe de plantjes zich ontwikkelen.

 3. Welk soort groente zet je waar?

  Welke groente je waar neer zet hangt af van hoe hoog de plant wordt. Als een hoge plant bijvoorbeeld over een lage plant heen hangt, vangt de lage plant weinig zonlicht. Zet de plantjes dus van laag naar hoog in de bak en zet je de lage planten aan de zonkant.

 4. Wanneer kun je wat zaaien?

  Dat verschilt echt per groente. Sommige groentesoorten zaai je in de winter en andere in de zomer. IJsbergsla kun je het beste zaaien van maart tot juli. Raapstelen zaai je in januari en februari en winterpostelein kun je van juli tot oktober zaaien. Wanneer je de groenten kunt oogsten is ook per groentesoort weer verschillend. Meestal staat op de zakjes zaden duidelijk vermeld welke stap je wanneer kunt nemen.

 5. Welke grond moet je gebruiken?

  Welke aarde je gebruikt is erg belangrijk. Kies voor een aardemix vol natuurlijke voeding. De aarde is luchtig en houdt vocht vast. Er bestaan speciale moestuinmixen, bijvoorbeeld de makkelijke moestuinmix die bestaat uit een mix van vermiculiet, vezels en voedzame compost. Wij raden aan deze te gebruiken om een goede basis te leggen. De grond kun je aanvullen met voeding. Voeding zorgt ervoor dat je planten gezond en sterk worden.  Het beste kun je na elke oogst de voeding bijvullen.

Wat heb je nodig voor een makkelijke moestuin?

Voor een makkelijke moestuin heb je een houten bak nodig, goede grond, voeding, zaden, een schepje, een harkje, een emmertje, een bakje water, voorzaaibakjes en een schaar.

Het doel met je moestuin

Wil jij een moestuin maken om af en toe een groente uit eigen tuin op je bord te kunnen leggen? Leer de kinderen waar groente vandaan komt? En stimuleer ze om meer groente te eten? Misschien wil je het liefst elke dag verse sla uit eigen tuin op je bord en helemaal zelfvoorzienend zijn. Of vind je het vooral leuk als hobby en om lekker veel buiten te zijn? Welke reden jij ook hebt om een groentetuin te beginnen, geniet ervan!

Onze tips voor een moestuin

Als je begint met een moestuin realiseer je dan de volgende dingen!

 • Met plantjes beginnen is eenvoudiger dan met zaadjes. Het zorgt bovendien voor sneller resultaat.
 • Door planten te kiezen die weinig zorg nodig hebben maak je het jezelf ook gemakkelijker.
 • Een gewone moestuin vraagt om veel meer onderhoud dan een makkelijke groentetuin.
 • Lees je in en begin in een keer goed. Als de basis goed is (de plek, de grond, de indeling van de moestuin) is de kans van slagen een stuk groter.

Permacultuur moestuin

De makkelijke moestuin is een zogenaamde permacultuur moestuin. Permacultuur staat voor permanente agricultuur. Dat houdt in dat je niet gaat spitten, maar de bodem rustig laat zoals deze is (je hoeft dus ook niet constant onkruid te verwijderen) en de groentetuin ontwerpt voor de lange termijn. Zorg daarom voor supergoede grond en een gezond eco-systeem. Daarnaast draait het om diversiteit, ofwel; de ruimte voldoet ook aan de behoeften van nuttige insecten, kikkers, vogels e.d.

Ga je ook met een moestuin beginnen? Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. De makkelijke groentetuin is gelukkig een laagdrempelige manier om met moestuinieren te beginnen. Bij Westwing vind je bovendien alles voor je tuin, van gereedschap tot meubels en decoratie. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je moestuin van alle gemakken te voorzien.