Voortuin met bloemen en 2 ramen

Een voortuin is er in allerlei soorten en maten. Het is letterlijk het visitekaartje van je huis, want het is het eerste wat voorbijgangers en gasten zien. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je voortuin. Houd met het ontwerp rekening met de manier waarop je de tuin inricht. Integreer deze bijvoorbeeld op een stijlvolle manier met het exterieur van je huis. Je kunt allerlei stijlen doorvoeren. Afhankelijk van je wensen en hoe groen je vingers zijn. Inspiratie nodig? Hier vind je de leukste voortuin ideeën!

Stijlideeën voor je voortuin

Voordat je begint met het ontwerpen en inrichten van je tuin, stel jezelf onderstaande vragen. Zo kom je erachter wat voor jou belangrijk is.

 • Wat is de functie van de voortuin? Zet je er alleen de fietsen in? Staan de vuilnisbakken er? Zit je er graag?
 • Past de tuinstijl die je mooi vindt goed bij het huis?
 • Heb je voldoende ruimte om deze stijl toe te passen?
 • Heb je tijd en zin om je tuin te onderhouden?

Onderhoudsvriendelijke tuin met een mediterrane uitstraling

Deze voortuin is ideaal voor mensen die niet al te veel onderhoud aan hun tuin willen. Door allerlei rotsen in je tuin te leggen, creëer je een oase van rust. Houd in het ontwerp rekening met planten die je gemakkelijk kunt verzorgen, zoals vetplanten. Laat de kleur van de planten met elkaar matchen voor een rustig en strak geheel.

De klassieke voortuin

Een klassieke voortuin past bij klassieke, statige huizen. Deze tuin heeft een symmetrische indeling. Wat zeker niet mag ontbreken zijn; een smeedijzeren hekwerk, veel haagjes, buxussen die in bolvorm zijn gesnoeid en een klassiek accessoire, zoals een beeld of zonnewijzer.

Een romantische noot in je tuin

Deze tuin is op en top gezellig en kleurrijk! Ga voor planten die lang bloeien, zoals rozen, hortensia, lavendel, geranium, margriet en campanula. Zo heb je weinig onderhoud aan je tuin en bovendien trekken deze bloeiende blikvangers veel vlinders en bijen aan.

Ga voor modern

Veruit de populairste tuinstijl in Nederland. Een moderne voortuin kenmerkt zich door strakke, symmetrische en rechte lijnen. Een plantenbak gemaakt van stapelblokken past hier perfect. Vul met mooie bloemen en planten voor meer kleur of zet er leibomen in voor meer privacy.

Groen, groener, groenst

Ga voor veel verschillende planten, struiken en bloemen voor een groen en kleurrijk geheel. Houd alleen het (grind)paadje naar de voordeur vrij.

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Als je niet veel tijd aan je voortuin wilt besteden, houd hier dan met het ontwerpen rekening mee. Wat tips:

 • Gebruik materialen die lang meegaan, zoals betonnen en keramische tegels, polyester en cortenstalen plantenbakken.
 • Kies voor grote tegels in plaats van kleine klinkers. De voegen hebben in de loop van de tijd meer aandacht nodig omdat er onkruid en mos in groeit.
 • Wil je grind of houtsnippers gebruiken? Leg dan eerst een anti-worteldoek. Zo heb je minder last van onkruid.
 • Grote plantenbakken nemen een groot deel van de tuin in beslag. Vul ze met makkelijke planten, zoals siergrassen en lavendel.

Zo richt je een kleine voortuin in

In overleg met je buren kun je besluiten om de voortuin in gelijkaardige stijl in te richten. Zo lijkt de deze optisch groter. Effen kleuren geven ook een ruimtelijk effect: als de plantenbak antracietgrijs is, kies dan de tegels en het grind ook in een grijstint. Daarbij laten grote tegels je tuin groter lijken. Geen zin om te bestraten? Ga dan voor grind. Ook dit oogt ruimtelijk en is bovendien lekker goedkoop, ziet er luxe uit en je hebt het zo in de tuin gestrooid. Daarnaast laat grootse beplanting je voortuin groter lijken.

Veel kleine plantjes benadrukken dat de voortuin klein is. Ook leuk: hang verschillende plantenhangers op, bijvoorbeeld aan weerszijden van de voordeur. Deze hangers nemen geen ruimte in beslag. Of laat klimop of blauwe regen tegen de gevel aangroeien, ook dit neemt geen ruimte in beslag, maar geeft wel een heleboel kleur en knusheid aan je voortuin. Wat je niet moet doen in een kleine voortuin: de tuin opleuken met teveel accessoires. Zo oogt het al heel snel vol.

Tips voor decoratie in de voortuin

De juiste accessoires maken je (voor)tuin.

Hierbij de mooiste inspiratie op een rij

 1. Cijferbordje

  Vervang dat saaie zwart/witte cijferbordje voor een die in de stijl van je voortuin past. Zo zijn betonnen cijfers helemaal in, deze passen perfect bij een moderne voortuin. Portugese tegels met cijfers passen weer goed bij een Mediterrane voortuin.

 2. Verlichting

  Verlichting geeft niet alleen maar sfeer. Het draagt ook bij aan de veiligheid omdat de voordeur goed wordt verlicht. Bovendien sta je zo niet in het donker te zoeken naar je sleutels.

 3. Vogelaccessoires

  Vogeltjes brengen wat leven in de voortuin. Met hangende vogelvoeders en een vogelhuisje komen ze zeker een kijkje nemen.

 4. Plantenpotten

  Zet naast de voordeur plantenpotten in verschillende groottes bij elkaar. Dit geeft meer sfeer.

 5. Meubels

  Wanneer je niet zo’n grote achtertuin hebt of weinig zon hebt in de achtertuin, is het des te belangrijker om een zitje in de voortuin te creëren. Afhankelijk van de grootte, kun je een tuinbankje of een loungeset plaatsen. Ga voor kunststof exemplaren, deze zijn onderhoudsvriendelijker dan houten meubels die je elk jaar moet beitsen.

 6. Pergola

  Een pergola is een houten constructie die je tuin meer sfeer en warmte geeft. Laat er klimplanten als hedra of passiebloem tegenaan groeien.

 7. Border

  Een border is geschikt voor mensen die van veel groen houden. Maak de border langs de muren van je huis voor een gezellig en knus geheel.

 8. Schanskorven

  Dit zijn metalen rekken gevuld met stenen. Het is weer eens wat anders dan een houten of gietijzeren hek. Je bakent hiermee je tuin op een stijlvolle, moderne manier af.

 9. Een warm welkom

  Laat mensen die bij je op bezoek komen zich thuis voelen. Leg een deurmat neer in een leuk printje of met een leuke quote. Bezoekers kunnen meteen hun schoenen vegen waardoor je geen zand en straatvuil in de gang hebt.

Trendmaterialen in de voortuin

Bij het ontwerpen van de voortuin moet je ook beslissen welke materialen je wilt gebruiken. Of het nu gaat om houten vlonders, grind, metaal of hippe roestige accessoires, er is altijd wel een materiaalsoort die bij jouw stijl past. Leuk: mix en match verschillende materialen, dit maakt jouw ontwerp interessant. Houd het dan wel bij één kleur, anders wordt het te druk.

Creeër eenheid met kleur

Geen idee welke kleuren te kiezen in je voortuin? Je huis helpt jou! Als je een wit huis hebt, kies dan niet voor witte kiezels. Dit geeft geen contrast en laat zowel je huis als voortuin in het niet vallen. Heeft jouw huis een baksteenkleur? Dan past wit wel weer, net als grijstinten en aardetinten. En pas bijvoorbeeld de kleuren van de bloemen en planten aan op de kleur van de kozijnen. Zo zorg je voor meer eenheid.

Wil je je jouw voortuin onder handen nemen? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires en tuinmeubelen een prachtige voortuin te creëren!