Walk through the garden

Het tuinaanzicht is hartstikke belangrijk. Het is het eerste dat je ziet zodra je de woonkamer binnenloopt. Als je de tuin aan gaat pakken, is een tuinontwerp daarom een must. Dit is een schets waarin je precies aangeeft wat waar moet komen. Want waar komt je terras? En waar plant je de bloemen? Welke stijl ga je doorvoeren in je tuin? Welke tuinmeubelen kies je? Een goede basis is belangrijk. Je hebt dan meteen een goed overzicht van hoe de tuin eruit komt te zien en waar je rekening mee moet houden. Hieronder helpen we je op weg met het ontwerpen van je tuin.

Het ontwerpen van je tuin: zo begin je

Het creëren van een mooie tuin begint bij een goed ontwerp. Het is helemaal van nu om zelf je tuin te ontwerpen. Je weet zelf namelijk het beste wat je wel en niet wilt in je tuin.

Stappenplan

Volg onderstaand stappenplan om van start te gaan met het ontwerpen van je tuin.

 1. Wat wil je met de tuin?

  Bedenk wat je wilt met de tuin. Wil je een speelplek voor de kinderen? Een loungedeelte? Een moestuin? Een plek voor de barbecue? Een buitenkeuken? Een grasveldje? Heel veel borders? Zoals je ziet, kun je allerlei leuks doen met je tuin. Spreek met je partner en de kinderen, zo kan iedereen vertellen wat hij/zij wilt en wordt de tuin voor iedereen een fijne ruimte. Heb je meer inspiratie nodig? Maak dan een moodboard. Verzamel plaatjes uit woonmagazines, haal kleurstaaltjes en materiaalvoorbeelden in de winkel en plak op een groot stuk karton. Bepaal ook welke meubels je in de tuin wilt hebben. Samen met het moodboard krijg je hierdoor een beter beeld van de stijl van je tuin. Waarschijnlijk gaan niet alle ideeën in je tuin passen. Maar dat is niet erg. Kies de ideeën uit die het hoogste op jullie wenslijstje staan.

 2. Houd rekening met de zon

  De stand van de zon is belangrijk. Teken op het tuinontwerp waar het noorden, oosten, zuiden en westen is. Want op basis van deze informatie kan je je tuin indelen. Mocht je er de ruimte voor hebben, is het heerlijk om twee zitplekken te hebben: een in de zon en een in schaduw. Wil je bloemrijke borders? Deel deze dan in op een zonrijke plek. De meeste bloemen hebben namelijk minstens 6 uur zon per dag nodig.

 3. Maak een plattegrond op schaal

  Meten is weten: meet daarom goed de afmetingen van je tuin op en teken op basis daarvan een plattegrond van je tuin op schaal. Doe dit op geruit papier. Bijvoorbeeld: 4 vakjes is 1 meter. Je kunt dan controleren of alle tegels en tuinmeubelen passen. Teken hier ook de ramen en deuren in. Zo kun je de loop- en kijkrichting bepalen.

 4. Bepaal je terras

  Bepaal waar je het terras wilt hebben. Hoe groot moet deze zijn? Welke vorm moet hij hebben? De plek van het terras hangt af van de ligging van de tuin. Als je een tuin op het zuiden hebt, maakt het niet uit waar je een zitplek creëert. Je hebt namelijk overal zon. Maar als je een tuin op het westen of oosten hebt, moet je eerst bepalen op welk moment van de dag je het liefste zon op je terras wilt hebben. Wanneer je de meeste zonuren achterin de tuin hebt, wil je hier waarschijnlijk het terras maken.

 5. Deel de tuin in

  Deel de rest van de tuin in. Natuurlijk kun je van je tuin een groot grasveld maken, maar het is spannender en leuker om te spelen met de indeling. Deel je tuin op in meerdere vlakken en lijnen. Bepaal of je deze vlakken rond, vierkant, rechthoekig, ovaal, kruisend of diagonaal maakt. Als je meer eenheid in de tuin wilt hebben, moet het terras dezelfde vorm hebben als alle andere vlakken in de tuin. En combineer verschillende elementen met elkaar, zoals een terras, gazon, vijver, paadje en borders.

 6. Kleur de plattegrond in

  Door je plattegrond in te kleuren, krijg je een goed en levendig beeld van je tuinontwerp. In welk vlak komt gras? Teken dit groen. Kleur de bloemborders in met vrolijke kleuren. De houten vlonders krijgen een bruine kleur, de tegels een grijze tint enzovoorts.

 7. Bedenk een lichtplan

  Bij het ontwerpen van de tuin is het handig om rekening te houden met tuinverlichting. Dit moet meestal vooraf aangelegd worden, bedenk daarom waar je de lichtpunten wilt hebben. Teken deze op het ontwerp, zo weet de elektricien precies waar de lampen geplaatst moeten worden. Verlichting maakt je tuin sfeervoller en het zorgt ervoor dat je ook in de wintermaanden kunt genieten van je tuin. Betrek bijvoorbeeld de tuin bij de woonkamer door het lichtplan van binnen ook buiten door te voeren.

Tuininspiratie

De tuin is het verlengstuk van je woonkamer. Het is daarom superleuk om het tuinontwerp af te stemmen op de stijl van je interieur. Wat ideeën:

 • Moderne tuin: Deze tuin past bij een strak interieur dankzij zijn rechte, symmetrische belijningen. Ga in de tuin voor design tuinverlichting, grote tegels en stoere materialen, zoals betontegels en roestvrijstaal. Een pluspunt van een moderne tuin: hij is onderhoudsvriendelijk.
 • Tropische tuin: In deze tuin zie je heel veel groen en bloemen. Bedek de grond met een (kunst)grasmat en maak af met een strelitzia, waaierpalm of bananenplant. Deze planten zijn in allerlei maten verkrijgbaar, waardoor je ze in elke tuin, groot of klein, kwijt kan. Maak die tropical vibe compleet met felgekleurde accessoires, zoals een hangmat, potten en buitenkleed.
 • Boho tuin: Ga voor natuurlijke materialen, zoals houten vlonders en rotan meubelen. Maak het af met accessoires in zomerse sferen, zoals een leuke vlaggenlijn en een bontgekleurd buitenkleed met franjes.
 • Mediterrane tuin: Creëer een ontspannen vakantiesfeer in je tuin. Ga voor warme aardetinten en natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. Houd met het ontwerpen van je tuin rekening met veel ronde vlakken en asymmetrische lijnen. Benadruk dat Mediterrane sfeertje met olijvenbomen, citroenboompjes, oleander en jasmijn.
 • Landelijke tuin: Een landelijke tuin is warm en natuurlijk. Ga bij het tekenen van de plattegrond uit van een ronde of ovale vlakverdeling en kies veel houten elementen. Onmisbaar zijn weelderige bloemborders gevuld met lavendel, vrouwenmantel, rozen en hortensia’s. Een pergola met druivenstruik of passiebloem past ook perfect in een landelijke tuin.

Tips & tricks bij het ontwerpen van je tuin

Om rekening mee te houden bij het maken van het tuinontwerp:

 1. Worteldoek: Als je net een nieuwe tuin hebt aangelegd, wil je niet meteen al onkruid plukken. Een worteldoek met een laag zand onder de tegels voorkomt de groei van onkruid zo veel mogelijk.
 2. Gemak dient de mens: Echt gras is natuurlijk supermooi, maar tegenwoordig kan je echt gras bijna niet onderscheiden van kunstgras. Bovendien is het lekker makkelijk, want je hebt er geen onderhoud aan: je hoeft kunstgras nooit te maaien en er groeit ook geen onkruid in.
 3. Buitenkraan: Mocht het in je budget passen, kies dan voor een buitenkraan. Dat scheelt een hoop gesjouw met de gieter. En in de zomer is dat zwembadje dankzij een buitenkraan zo gevuld. Ga voor een exemplaar die je tijdens de vorst niet hoeft af te sluiten.

Bestrating uitkiezen bij het ontwerpen van je eigen tuin

Je hebt enorm veel keuze wat sierbestrating betreft: van beton tot baksteen, natuursteen, grind en hout. Wil je een kleur sierbestrating dat past bij de gevel van je huis of wil je juist iets dat contrasteert? Belangrijk is om niet teveel verschillende soorten tegels te kiezen, dat oogt onrustig. En wil je vlonders? Zorg er dan voor dat deze op een plek liggen waar de zon veel schijnt. Anders wordt het hout glad en slaat het groen uit. En als je voor grind gaat: kies dan voor fijn grind of split, dit loopt lekkerder dan grof grind. Leg het grind op honinggraatplaten, zo houdt je het grind op zijn plek.

Wil je je tuin aan gaan pakken? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires en tuinmeubelen je zelf ontworpen tuin tot leven te laten komen!