Ontdek onze interieur sale -70%!

Ontdek onze interieur sale -70%!

Walk through the garden

De tuin is het verlengstuk van je woonkamer. Een fijne familieplek waar je kunt genieten van de zomerzon. Maar ook in de winter is het heerlijk toeven in de tuin. Om het hele jaar door optimaal te genieten van je buitenruimte, is een goede indeling essentieel.

Waar komt het terras? Voor welke stijl kies je? En waar moet je rekening mee houden bij het inrichten van je tuin? Bij Westwing vind je niet alleen de mooiste tuinmeubels en –accessoires, maar ook voor tuinadvies en –inspiratie zit je hier goed. Onze experts vertellen je alles over het ontwerpen en inrichten van de perfecte tuin.

Tuinadvies: stap voor stap een tuin ontwerpen

Het inrichten van de tuin begint met een goed ontwerp. Dit is een schets waarin je precies aangeeft wat waar moet komen. Hierdoor krijg je gelijk een goed overzicht van hoe de tuin eruit komt te zien en waar je rekening mee moet houden. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je eigen tuin kunt ontwerpen.

Wat heb je nodig?

 • Potlood
 • Groot vel geruit papier
 • Groot vel blanco karton
 • Kleurpotloden
 • Meetlint
 • Liniaal
 • Interieurmagazines
 • Lijm
 • Schaar

Hoe werkt het?

 1. Plattegrond tekenen

  Meet de tuin op en teken de tuin op schaal na op geruit papier. Bijvoorbeeld: 4 vakjes is 1 meter. Door op schaal te tekenen weet je zeker dat alles straks past. Bovendien kan je dan goed uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt.

 2. Terras bepalen

  Bepaal nu waar je het terras wilt hebben, hoe groot deze moet zijn en welke vorm het terras moet hebben. Laat de locatie van het terras afhangen van de ligging van de tuin. Wanneer de tuin op het zuiden ligt, maakt het weinig uit waar je het terras creëert. Maar wanneer je een tuin op het westen of oosten hebt, moet je eerst bepalen op welk moment van de dag je het liefst zon wilt hebben op je terras. Teken het terras op het ontwerp.

 3. Indeling

  Deel nu ook de rest van de tuin in. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om van de tuin één groot grasveld te maken, maar het is spannender wanneer je het indeelt in meerdere vlakken. Bepaal of je deze vlakken rond, rechthoekig, ruitvormig, vierkant of diagonaal maakt. Zorg er wel voor dat het terras dezelfde vorm heeft als alle andere vlakken in de tuin. Zo ontstaat er eenheid.

 4. Inkleuren

  Nu kan je gaan kleuren! In welk vlak komt gras? Teken dit groen. Waar komen de bloemborders? Kleur deze in met vrolijke kleuren. Welke kleur krijgen de terrastegels? Of ga je voor een houten vlonder? Kleur het ontwerp waarheidsgetrouw in zodat je een goed beeld krijgt van het eindresultaat.

 5. Lichtplan

  Om ook in de wintermaanden te genieten van je tuin, is goede tuinverlichting essentieel. Omdat tuinverlichting meestal moet worden aangelegd, is het handig om tijdens het ontwerpen van de tuin te bedenken waar je de tuinverlichting wil. Teken deze lichtpunten op het ontwerp zodat de elektricien straks precies weet waar de tuinlampen geplaatst moeten worden.

 6. Moodboard maken voor de tuin

  Nu begint het leukste gedeelte: het maken van het moodboard. Verzamel plaatjes uit magazines, kleurstalen en materiaalsamples en plak deze op een groot vel karton. Bepaal ook welke meubels je in de tuin wilt en plak deze ook op het moodboard. Met het moodboard bepaal je de stijl van je tuin. Hieronder geven we je inspiratie voor verschillende tuinstijlen.

Tuininspiratie: moderne strakke tuin

Zoals gezegd: de tuin is het verlengstuk van de woonkamer. En dus ook het verlengstuk van je interieurstijl. Het is mooi om de stijl van je tuin af te stemmen op de stijl van je interieur. Heb je een strak modern interieur? Ga dan voor een moderne strakke tuin met rechthoekige vormen, design tuinverlichting en stoere materialen zoals betontegels en roestvrij staal. Ook wanneer je een kleine tuin hebt, kan je de strak moderne stijl doorvoeren door te kiezen voor één groot vierkant of rechthoekig terras met strak gesnoeide bomen aan de zijkant en een robuuste loungeset als statement.

Tuinidee: landelijke tuin

Heb je een landelijk interieur? Dan wil je die warmte en natuurlijke uitstraling ook terugzien in de tuin. Ga voor een ronde of ovale vlakverdeling en kies voor veel houten elementen in de tuin. Klassieke tuinverlichting is een mooie toevoeging aan een landelijke tuin. Onmisbaar zijn weelderige bloemborders gevuld met lavendel, vrouwenmantel, rozen, rododendron en hortensia’s. Een pergola met een druivenstruik voelt zich ook helemaal thuis in een landelijke tuin.

 • Kunstgras: dit hoef je nooit te maaien!
 • Anti-onkruiddoek: gebruik onkruiddoek onder je planten en tegels zodat je weinig last hebt van onkruid.
 • Automatische besproeiing: tegenwoordig zijn er apparaten verkrijgbaar waarmee je tuin automatisch wordt besproeid. Handig!
 • Schutting: kies voor een schutting in plaats van een heg. Deze hoef je nooit te snoeien!

Tip: een onderhoudsvriendelijke tuin wil niet zeggen dat je de hele tuin moet betegelen. Hierdoor kan het regenwater namelijk niet weglopen waardoor je ongewild een zwembad in de tuin krijgt.

Of je nu een bestaande tuin wilt veranderen, een hele nieuwe tuin wilt ontwerpen of een budgetvriendelijke tuin wilt creëren. Bij WestwingNow vind je alles om van je tuin een heerlijke buitenruimte te maken. Voor meer decoratie en inrichting inspiratie kan je onze andere artikelen bekijken. Heel veel plezier!