Ontdek onze interieur sale -70%!

Ontdek onze interieur sale -70%!

Romantische tuindecoratie Teatime met gedekte tafel en twee stoelen

Het is de droom van veel mensen en voor sommigen zelfs een absolute must naast een eigen huis: een eigen tuin. Net als voor je huis kun je je ook voor je tuin laten inspireren bij Westwing en de leukste ontwerpmogelijkheden ontdekken. Van meubilair tot tuindecoratie – in een handomdraai ontstaat een harmonieus en gezellig sfeertje. Wil je onze tuinideeën ontdekken?

Als je dit jaar je zomervakantie doorbrengt in eigen tuin, profiteer je nog meer van een harmonieus tuinontwerp. Laat je inspireren door de tips van onze interieurspecialisten! Kies uit onze talrijke tuinideeën de mooiste variant uit.

In onze online winkel op WestwingNow vind je prachtige tuindecoratie! Modern, luxueus, casual of kleurrijk – onze tuinaccessoires laten niets te wensen over. Een sfeervolle tuindecoratie omvat natuurlijk ook de bijpassende planten en een frisgroen gazon. Hoe je je gras goed onderhoudt en waar je in het algemeen op moet letten bij het onderhoud van je gazon, vind je in onze tuindecoratiegids. Wij wensen je veel plezier bij het bladeren, lezen en winkelen!

De beste tuinideeën

Als je je eigen tuin wil aanleggen of nadenkt over het ontwerp van de voortuin, zijn er verschillende ideeën mogelijk. Of het nu gaat om een Engelse, Japanse of Franse tuin, ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Even populair is een Feng Shui tuin die is gemodelleerd naar het voorbeeld uit het Verre Oosten. Hier kun je ook je eigen Zen-tuin creëren met een beetje kennis van zaken. Dit is niet alleen voor binnenshuis zeer populair. Combineer de shabby chic stijl waarin je gaat decoreren met de romantische stijl dankzij bijpassende tuinmeubels en betoverende accessoires.

Als je binnen wat ruimte over hebt, kun je ook een kleine binnentuin in de keuken creëren. In het algemeen heb je alle mogelijkheden die je hartje begeert voor de inrichting van je tuin. Het is wel verstandig om voor één stijl te kiezen, anders kan het geheel al snel te veel en overbelast lijken. Als je eenmaal een stijl hebt gekozen, ontbreekt alleen nog de juiste tuindecoratie.

Vooral in de zomermaanden breng je graag de warme avonden buiten door. Daarom moet je bij het ontwerpen van je tuin ook denken aan mooie tuinverlichting die in het donker voor warm licht zorgt. Of je nu de voorkeur geeft aan lantaarns, solar lampen of LED tuinlampen; de keuze is aan jou.

Onze ideeën voor tuindecoratie zijn net zo gevarieerd als de tuinen zelf. Of het nu gaat om glas, keramische objecten, metaal of massieve tuindecoratie van hout. Hier kun je uitzoeken welk materiaal het beste bij je past.

Tuindecoratie van glas

Tuindecoratie van glas is zeer duurzaam en zorgt voor een goede lichtreflectie in je tuin. Het materiaal is bovendien vorstbestendig, UV- en weerbestendig en gaat meestal langer mee dan natuurlijke materialen. Dus als je op zoek bent naar een echt kopstuk voor je tuin, is het de moeite waard om te investeren in glazen tuindecoraties.

Maak van je tuin een echt paradijs. Of het nu gaat om een glazen bloempot, gloeiende glazen lantaarns op het gazon of hangende lampjes in de boom – tuindecoratie van glas straalt in volle glorie. Bij het kiezen van een glazen tuindecoratie moet je ervoor zorgen dat het glas echt geschikt is voor buiten. Glazen tuinaccessoires zijn zeer stabiel dankzij hun speciale verwerkingsmethode die niet te vergelijken is met klassieke glasdecoratie.

Tuindecoratie van hout

Houten tuindecoratie voor buiten is erg populair. De natuurlijke en klassieke uitstraling van het materiaal geeft elke tuin de nodige charme. Het is niet alleen geschikt voor natuurlijke en romantische tuinontwerpen, maar ook voor moderne tuinen. Verschillende houten elementen zorgen voor een gezellige sfeer. Houten tuinaccessoires zorgen voor een mooie en interessante stijl. Creëer prachtige details met een houten tuinpad, diverse tuinfiguren en accessoires gemaakt van houten schijven of paletten.

Houten tuindecoraties zijn zeer gevarieerd en kunnen ook ideaal worden aangepast aan de verschillende seizoenen en feestdagen. Vooral in de herfst straalt een houten tuindecoratie een bijzondere warmte uit en geeft het een gevoel van veiligheid. Met zachte plaids, vele sierkussens en glinsterende kaarsen kun je de uitstraling versterken en een echte oase van rust in je eigen tuin creëren.

Metalen tuindecoratie

Iets moderner, maar niet minder populair, is de metalen tuindecoratie. Een breed scala aan mogelijke combinaties zorgen voor het nonchalante en industriële karakter. Dus als je een fan bent van rauwe industriële chique, dan is dit precies de tuindecoratie die bij jou past. Metaal pept donkere hoeken in je tuin op en is bovenal een zeer robuust materiaal, dat weerbestendig en gemakkelijk te onderhouden is. Tuindecoratie van metaal kan ook op vele manieren gebruikt worden! Het materiaal kenmerkt zich door zijn duurzaamheid en sterkte en kan creatief gecombineerd worden met hout, glas en steen. Om een harmonieus totaalbeeld te creëren, moet je de metalen tuindecoratie kiezen die bij je tuinmeubilair past.

Tuinversieringen met bewust aangebrachte gebruikssporen, zoals roest, zijn momenteel erg in de mode. Door het ruwe uiterlijk brengt roest veel gezelligheid en harmonie in de tuin. Tuindecoratie met roest gaat natuurlijk niet over oude voorwerpen die gewoonweg te lang buiten in de regen hebben gestaan. Tuinaccessoires met roest zijn meestal gemaakt van staal, dat op gecontroleerde wijze met zuur is behandeld en over een groot oppervlak roestbruin is geworden. Het optische effect is gewoonweg prachtig! Decoreren maar!

Maak je eigen tuindecoratie

Geef je tuin een persoonlijk tintje door eenvoudigweg zelf decoratie te maken. Je hoeft geen vakman te zijn om dat te doen. Het is leuk om het zelf te doen en een beetje creativiteit is genoeg om je op dit gebied te vermaken.

 • Variant 1: Kleine vazen met een paar takjes kunnen gemakkelijk zelf gemaakt worden. Uit glazen flessen, die je verfijnt met spuitverf in de kleur van je keuze, worden individuele decoratieve objecten gecreëerd.
 • Variant 2: Windlichten in blikken zijn ook een prachtige manier om de tafelversiering een persoonlijke noot te geven. Een stijlvolle tuindecoratie kan met weinig moeite worden gemaakt van oude voorwerpen voor dagelijks gebruik. De zogenaamde “upcycling”-trend kan perfect worden geïmplementeerd in de tuin. Zo profiteer je niet alleen van je tuin, maar ook van het milieu.

Onze mooiste tuindecoratie vind je hier:

De mooiste tuindecoratie voor kleine tuinen

Met de juiste tuindecoratie, tuinaccessoires en de juiste planten kun je zelfs de kleinste tuin decoreren en er heel royaal uit laten zien. Vooral in de stad is elke vierkante meter duur. Als je een van die gelukkige mensen bent die een tuin heeft, maak van deze groene ruimte dan een prachtig plekje en geef het de aandacht die het verdient. Ontdek de volgende tuinideeën.

Hoe zien kleine tuinen er groter uit?

 • Tip 1: Terrassen of kleine eilandjes met meubilair zijn perfect als centraal punt in je eigen tuin. Creëer open ruimtes die veel plaats bieden voor tuinmeubilair. Als je deze nu met elkaar verbindt, zal er optisch veel meer ruimte zijn.
 • Tip 2: In een kleine tuin zijn grote panelen niet bijzonder geschikt voor een terras, omdat ze de ruimte nog kleiner maken. Hout of kleine stenen zijn een slimme en vooral stijlvolle keuze voor de vloerbedekking, die ook gecombineerd kan worden met veel tuinmeubelen.
 • Tip 3: Creëer structuur en afwisseling door je tuin formeel op te delen in verschillende gebieden door paden of lage hagen.
 • Tip 4: Creëer een natuurlijke uitstraling met gebogen gazons en bedden. Soms komen ze dicht bij elkaar en divergeren ze dan weer. Op deze manier laat je de tuin er veel ruimer uitzien.
 • Tipp 5: Wil je je zichtbaar onderscheiden van de tuin van de buren? Een mix van lage planten op de voorgrond en hogere planten daarachter zorgt ervoor dat de grens van de buren tot jouw tuinruimte ver weg lijkt.

Mooie tuinplanten voor een vakantiegevoel

Naast de tuindecoratie en het bijpassende tuinmeubilair dragen ook de tuinplanten bij aan een ontspannen vakantiegevoel. Zelfs de eerste voorjaarsbloemen geven je oase van rust een kleurrijke sfeer die je uitnodigt om buiten te zitten. Grote bloembakken geven je planten een stijlvol thuis en maken het mogelijk ze op het terras te planten. De klassieke tuinplanten groeien meestal wat ruimer en hebben vaak speciale bodems nodig om goed te gedijen.

 • Een mooie tuinplant met iets extra’s, is bijvoorbeeld de rhododendron, een heideplant. Hij bloeit in vele kleuren en is vrij rijkelijk voorzien van talrijke bloemen. Hij groeit meestal het best in drassige, beboste gebieden, waar de pH-waarde van de bodem licht zuur is. De
  rhododendron heeft helderheid nodig, maar geen direct zonlicht.
 • Minstens zo mooi voor je tuin zijn de stokrozen. Het hoeft niet altijd een echte roos te zijn. De stokroos straalt ook een vleugje romantiek uit en heeft een betoverende kleur in combinatie met fijne bladeren. Je kunt in maart alvast beginnen met zaaien. In een klein kastje op de vensterbank plant je de eerste zaailingen. Tussen mei en juni kun je de zaden ook direct buiten zaaien.
 • Een echte klassieker in veel tuinen is de zure kers van de rozenfamilie. De zure kersenboom overtuigt met zijn looks. Bovendien is hij zeer gemakkelijk te onderhouden en wordt hij door zijn witte bloemen en mooie takken een sierlijke blikvanger in je tuin.

Dit is waar je op moet letten bij de verzorging van je gazon.

 • Feit 1: Regelmatig maaien is een must voor een mooi, goed onderhouden gazon. Daarnaast bevordert het continu maaien ook de dichte groei van de gazonplanten. Het is daarom het beste om je gazon vanaf april om de één tot twee weken te maaien. Je moet nog vaker naar de grasmaaier grijpen als je het gazon al eerder hebt bemest. Maar verkort het gras niet tot een paar millimeter – een grashoogte van drie tot vier centimeter is ideaal.
 • Feit 2: Je hebt een kale plek op het gazon gevonden? Zaai het regelmatig in en geef het gazonzaad goed water. Zeer belangrijk: maak de grond vóór het zaaien los met een hark en verwijder het onkruid. Dit biedt voldoende ruimte voor het daaropvolgende gras om te groeien!
 • Feit 3: Als de temperatuur op de thermometer in de zomer stijgt, moet het gazon ook met water worden bepsroeid. In principe geldt echter dat hoe droger de grassen in de loop van de tijd zijn, hoe sterker en dieper hun wortels zich zullen ontwikkelen.
 • Feit 4: Als je een nieuw gazon wilt aanleggen, moet je bij de keuze van de zaden op de juiste samenstelling letten. Gazonzaden bestaan altijd uit een mix van verschillende soorten en variëteiten. Deze zijn speciaal ontworpen voor Engelse tuinen.
 • Feit 5: Maaien is niet hetzelfde als maaien! Wat? De juiste techniek maakt het verschil. Rijd tijdens het maaien over je gazon in rechte lijnen. Verwijder vervolgens voorzichtig de losse plukken. Als je echter wilt ‘mulchen’ – de bodem rondom planten en struiken bedekken met organisch materiaal – kun je de resten achterlaten en opnieuw in een hoek van 90° over het groene gebied maaien.

De tuin is versierd en perfect gemaaid, de planten staan al in bloei. Het terras is ook ingericht met stijlvol meubilair en tuinaccessoires. Nu kan in stijl worden genoten van de warme dagen in de buitenlucht. Genietdankzij de juiste tuindecoratie van de zon, de rust en ontspan!