Vliegende vogels voor vogelhuis

Als je een gelukkige eigenaar bent van een tuin of een balkonnetje dan besteed je vast en zeker aandacht aan je buitenruimte. Een tuin heeft onderhoud nodig. Je maakt hem zomerklaar, winterklaar, je plant plantjes, legt een kruidentuin aan, bloemen, boompjes, heggen, je maait het gras, maakt de tegels schoon en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar om nóg meer de natuur je tuin in te laten is het leuk om vogels aan te trekken. Om die reden kun je een of meerdere vogelhuisjes ophangen. Deze kun je natuurlijk kopen, maar wist je dat je ze ook zelf kunt maken en dat dat bovendien helemaal niet moeilijk is? Ga je zelf een vogelhuisje maken? Neem dan deze tips mee. Welk hout je gebruikt, waar je het huisje plaatst en met welke zaken je rekening moet houden voor het aantrekken van specifieke vogelsoorten lees je hieronder.

Het ontwerp van een vogelhuisje

Hoe jouw vogelhuisje eruit komt te zien is natuurlijk aan jou, maar we hebben wel een aantal tips voor je. Zo raden we niet aan om voor felle kleuren te kiezen. Een vogelhuisje moet vogels aantrekken en geen andere (roof)dieren. Felgekleurde vogelhuisjes zullen bijvoorbeeld ook aangetrokken worden door katten en dat wil je eigenlijk juist niet als je op zoek bent naar vogels.

Kies liever voor subtiele, neutrale kleuren zoals houtskleur, groen, bruin of grijs. De plankjes moeten minimaal 1,5 cm dik zijn omdat het anders snel te koud kan worden of juist te warm. Bij het ontwerp moet je er daarnaast rekening mee houden dat het deurtje goed open kan om het schoon te maken én dat de invliegopening 3 tot 5 cm groot is in diameter zodat de vogels er eenvoudig in kunnen vliegen.

Een vogelhuisje of nestkastje zelf maken is een heel leuk idee. Je kunt ze bovendien ook cadeau geven aan andere mensen! Voor het aantrekken van vogels kun je het beste ook vetbollen (die kun je eventueel ook zelf maken) ophangen.

Wanneer en waar een vogelhuisje ophangen

Of je het vogelhuisje nu wilt plaatsen in de tuin of op je balkon, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Waar je het vogelhuisje het beste kunt ophangen hangt af van een aantal factoren.

 • Zo kun je het beste zorgen dat het vogelhuisje niet de hele dag in de zon hangt en dat je voorkomt dat er teveel regen in het huisje komt.
 • Je kunt het beste de invlieg opening naar het noord oosten of zuidoosten, de reden hiervoor heeft te maken met de windrichting.
 • Zorg ervoor dat de invlieg opening en ook de aanvliegroute niet belemmerd wordt. Denk hierbij aan takken, bomen, bladeren etc.
 • Zorg er ook voor dat katten (e.d.) niet bij het huisje kunnen komen.
 • Het beste moment voor het ophangen van het vogelhuisje is het najaar, of eind februari. Reden hiervoor, is dat de beestjes het huisje dan alvast kunnen gebruiken vóórdat ze gaan broeden in het voorjaar.
 • Hergebruik je een vogelhuis, maak het dan elk jaar in de winter helemaal leeg en schoon.

Voor welke vogels

Elke vogel is anders en heeft een voorkeur voor de plaats, de grootte van een vogelhuis en de maat van het vlieggat. Hier onder staat een overzicht van de verschillende afmetingen voor de verschillende vogels en vogelhuisjes.

 1. Koolmees

  Ze zitten het liefst niet te laag bij de grond. De ideale ophanghoogte is 2 tot 3 meter boven de grond. De koolmees heeft een invliegopening met een diameter van 3,2 cm nodig. Hang een vogelhuisje minimaal 10 meter uit elkaar.

 2. Pimpelmees

  De pimpelmees zit net zoals de koolmees niet graag laag bij de grond. Hang het vogelhuisje dan ook pas vanaf 2 meter boven de grond op. Voor de pimpelmees is dat een diameter van 2,8 cm.

 3. Gekraagde roodstaart

  De gekraagde roodstaart is niet gebonden aan een vaste broedplek en broedt op verschillende plekken in allerlei holtes. Ook broedt de gekraagde roodstaart graag in een vogelhuis. Hierbij dient het vlieggat ovaal te zijn met een minimale hoogte van 5cm en een breedte van 3,2cm.

 4. Roodborstje

  Ze hebben graag wat ruimte voor zichzelf en houden van privacy. Veel begroeiing rond het huisje is dus een goed idee. De diameter van de invliegopening dient 5 cm te zijn.

 5. Huismus

  Mussen broeden graag met velen bij elkaar. Hierbij kun je denken aan een grotere kast met bijvoorbeeld 2 invliegopeningen van 3,5 cm diameter. De huismus heeft een voorkeur voor een welke tegen een muur aanhangt. Zorg hierbij dat het vogelhuisje minimaal 2 meter boven de grond hangt.

 6. Spreeuw

  Van oudsher broeden spreeuwen onder de dakpannen van huizen, maar bij nieuwbouwhuizen is dit vaak niet mogelijk. Hiervoor is het ideaal om een ouderwets aardewerk spreeuwenpot tegen de muur te hangen. Indien je zelf een vogelhuis maakt voor een spreeuw dan dient deze tussen de 2 en 5 meter hoogte te hangen. Het vlieggat dient minimaal 4,5 cm te zijn.

Aan deze eisen moet een vogelhuisje voldoen

Hoe kun je nu zelf een vogelhuisje maken?

 1. De juiste vliegopening is van belang voor je van start gaat met het zagen van het hout. Dit zorgt er voor dat je de juiste vogels aantrekt voor het juist vogelhuis.
 2. Voor er gestart wordt met zagen van de planken dienen deze op de juiste maat afgetekend te worden.
 3. Start met zagen en zorg dat de zaagsneden goed worden afgewerkt met een glad schuurpapier.
 4. Boor vervolgens de invliegopening en let hierbij op dat het hout niet gaat splinteren.
 5. Monteer vervolgens de zijkanten van het vogelhuisje op de achterwand met schroeven en houtlijm. Boor vervolgens de gaten voor het ophangsysteem van het vogelhuis.
 6. Bevestig vervolgens de voorzijde met houtlijm en schroeven
 7. Plaats als laatste het dakje en de bodemplaat op de constructie met houtlijm en schroeven. Vergeet niet om een aantal gaten in de bodemplaat te boren voor het afvoeren van het regenwater.

Houd in elk geval rekening met de volgende eisen:

 • Zorg voor stevig weerbestendig hout en een stevige constructie
 • Gebruik hout van minimaal 1,5 cm dik
 • Maak het dak waterdicht
 • Gebruik een veilige haak om het kastje aan op te hangen
 • Zorg dat het kastje open kan voor een schoonmaakbeurt

Laat je inspireren

Ga je ook aan de slag om zelf een vogelhuisje te maken? Houdt rekening met een aantal zaken zoals de plek, het formaat, de invliegopening én het moment waarop je het huisje gaat ophangen. Daarnaast kun je, om meer vogels aan te trekken in je tuin, ook denken aan vetbollen en het plaatsen van kleine potjes (zoutarme) pindakaas in het vogelhuisje. Daar zijn de meeste vogels gek op!

Bij Westwing vind je daarnaast heel veel accessoires en decoratie om je tuin stijlvol én aantrekkelijk te maken voor de natuur, planten en dieren. Shop jouw tuindecoratie en tuinaccessoires bij Westwing én gebruik onze tips voor het maken van een vogelhuisje.