Boomsoorten een grote boom met wortels boven de grond met groen blad

Ga jij je tuin inrichten? Welke boomsoorten je in jouw tuin kunt neerzetten hangt van een heleboel factoren af. Is jouw tuin klein of groot, schaduwrijk of zonnig, nat of droog en wordt er veel gespeeld door kinderen of komen er alleen volwassenen? Hier vind je een heleboel tips voor het kiezen van geschikte bomen voor jouw tuin.

Planten en bomen je tuin in halen is een goed idee. Ze lokken vogels, zijn fijne beschuttingsplekken voor vogels en zijn belangrijke opvangers van fijnstof. Ze maken zuurstof, zorgen voor schaduw, zorgen voor een goede waterhuishouding én ze zijn natuurlijk ook gewoon mooi!

Boomsoorten en eigenschappen

Welke bomen je kiest hangt van veel factoren af waaronder de grond, de oppervlakte die beschikbaar is, hoe nat of droog het is en hoeveel zon en schaduw er zijn. Hieronder enkele mooie bomen uitgelicht.

 • De sierkers – Een bloesemboom die van oktober tot en met maart bloeit.
 • De Magnolia – Deze boom is een echte blikvanger. De bloesem is in de lente prachtig, kleurrijk. De bloemen gaan van wit naar rood, naar paars. Een volle boom die voor kleur zorgt.
 • Amerikaanse esdoorn – Deze boom is middelgroot en heeft prachtige bladeren. Deze bladeren worden in de herfst mooi rood.
 • Dakbomen zorgen voor veel schaduw. Dit is vooral fijn tijdens de zomermaanden. Zeker wanneer je spelende kinderen in de tuin hebt of zelf rustig in de schaduw wilt kunnen zitten. Bij dit soort bomen geldt: hoe groter de bladeren, des te meer schaduw.
 • Leibomen zijn perfect voor het creëren van afscheidingen. Zoek je een decoratieve beplanting die voor een stijlvolle afscheiding kan zorgen in je tuin? Kies dan voor leibomen. Plant meerdere exemplaren naast elkaar zodat er een soort heg kan worden gecreëerd.
 • Beveerde bomen, zijn lange smalle bomen, perfect geschikt voor kleine tuinen.
 • Tropische bomen? Kies voor een palmboom of olijfboom.
 • Daarnaast zijn fruitbomen erg leuk. Appelbomen, perenbomen, kersen. Ze geven heerlijk fruit, maar zorgen ook voor prachtige bloemen in de warme maanden. Je kunt ook een aparte fruitboomgaard maken waar je al je fuitbomen neerzet. Van dit fruit kun je dan weer jam, siroop, of appeltaart maken.

Dan heb je nog bomen die vogels aantrekken. Ben je dus specifiek geïnteresseerd in vogels in je tuin, kies dan bijvoorbeeld een meidoorn of moerbei. Vooral bomen met bloesem en besjes zijn aantrekkelijk voor vogels.

Wanneer en waar planten?

Denk eraan dat jonge bomen goed moeten wortelen. Het duurt wel twee of drie jaar tot een boom zich helemaal goed heeft ‘gezet’. Voor de zekerheid kun je voor die eerste jaren boomband of boompalen gebruiken om de boom extra stevigheid te geven.

Let op: plant nooit bomen tijdens de vorst!

Als je kiest voor planten en bomen die bij jouw tuin en jouw grond passen, is de kans op succes groot. De bomen worden dan gezonder.

 • Fruitbomen moet je planten wanneer ze in rust zijn. Dat betekent ergens tussen half oktober en half maart. Het beste moment is in november of december, omdat het dan (meestal) nog niet vriest en de bomen nog voor de kou nieuwe wortels kunnen aanmaken.
 • Zorg dat jonge planten of bomen genoeg ruimte hebben anders zullen ze elkaar gaan verdringen als ze groter worden.
 • Op schaduwrijke plekken kun je het beste planten en bomen zetten met een groot, dun blad. Deze boomsoorten verliezen namelijk veel water.
 • Op zonnige, warme plekken kun je beter kiezen voor planten en bomen met een klein, dik, leerachtig blad.
 • Check altijd eerst de grondsoort. Is je bodem vochtig of droog? Kijk ook even welke planten en bomen die er al staan, het goed doen en welke juist niet.
 • Bij elke boom of plant wordt meestal vermeld of deze schaduw nodig heeft of juist zon, een natte grond of juist een drogere, én hoeveel water ze moeten krijgen.

Maak een composthoop!

Het afval dat jouw tuin, bomen en planten creëren, kun je op een composthoop gooien. Composteren is eigenlijk het recyclen van organische producten. Dit heeft veel voordelen!

 • Dit bespaart een grote stroom aan afval
 • Dit verbetert de bodemstructuur van je tuin
 • Je verrijkt er zeer goedkope meststof mee

Vind jij het lastig om te kiezen welke boomsoorten voor jouw tuin geschikt zijn? Misschien heeft ons artikel je een beetje meer inzicht gegeven in welke soorten er geschikt zijn voor jouw tuin. Bij tuincentra kun je altijd alles vragen over de boom die jij graag zou willen planten. Ze kunnen je hier ook tot in detail vertellen hoe je het beste te werk kunt gaan bij het planten van een boom. Eén ding is zeker: diverse boomsoorten je tuin in halen is verstandig. Het is goed voor de schoonheid van je tuin én fijn voor de dieren, maar zorgen daarnaast voor zuurstof en een goede waterhuishouding.

Wil je de tuin verder aankleden? Op Westwing bekijk je onze tuinselectie.
We hebben hieronder alvast een klein voorproefje voor je. Mocht je nog behoefte hebben aan meer inspiratie? Onze andere artikelen vertellen je van alles over decoratie, interieur en DIY.