Sofa en bijzettafel in de wintertuin omringd door planten

Voor veel interieurliefhebbers is een moderne wintertuin een welkome afwisseling op het balkon of terras. Zoals de naam al doet vermoeden, is er vooral in de koude maanden veel vraag naar een wintertuin of serre. Als het buiten ijzig koud is, de eerste sneeuw valt of het stormt. Dan kan het binnen gezellig worden gemaakt. In de wintertuin hebben we nog steeds het gevoel in de natuur te zijn. Grote raampartijen, levendige planten en sfeervolle decoratie maken de serre of wintertuin tot een absolute must-have. Heb je ook een wintertuin, laat je dan inspireren door onze wintertuin ideeën! Onze interieurexperts hebben handige tips voor je.

Wintertuin inrichten – let hierop

  • Feit 1: Hoe wil je je wintertuin of serre gebruiken? Als tweede woonkamer, als fitnessruimte met een exclusief uitzicht naar buiten, of als een lichte werkkamer? Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, moet je het meubilair voor je wintertuin zorgvuldig kiezen.
  • Feit 2: Vergeet niet dat een serre vaak aan meerdere zijden glas heeft. Hierdoor heb je weinig mogelijkheden om meubels te plaatsen met een ondoordringbare achterwand. Vertrouw daarom voor de wintertuin op meubilair dat van alle kanten mooi is.
  • Feit 3: Bij je serremeubilair draait het om de details! Naast comfortabele meubels is ook de sfeerverlichting enorm belangrijk. Deze creëert een gezellige sfeer en geeft je wintertuin een stijlvolle charme.

Wintertuin decoreren? Bekijk deze wintertuin ideeën

Een wintertuin kan worden ingericht met prachtige accessoires die absoluut stijlvol zijn. Met het passende meubilair en de juiste decoratieve objecten kun je het karakter van je wintertuin persoonlijk maken. Rotan wintertuinmeubilair is ideaal voor een mediterrane uitstraling. Zelfs een luxe strandstoel zorgt direct voor een ontspannen vakantiegevoel. Als je wintertuin of serre groot is, kun je een hangmat ophangen. Zo creëer je altijd een fijne sfeer voor elk moment.

Geef je serre een maritieme flair met houten meubels, schelpen, netten en blauw en wit textiel. Als je je serre als tweede woonkamer gebruikt, kunnen gordijnen ook slim gemonteerd worden voor de grote raamfronten. De meestal niet nodig of gewenst, maar natuurlijk is dat in dit geval anders.

Tip: een wintertuin als studio! Door de goede lichtomstandigheden is een serre ideaal voor artistieke activiteiten. Met een schildersezel, een grote houten tafel en comfortabele stoelen kunt je hier je eigen persoonlijke studio creëren. En je kunt je kunstwerken in stijl presenteren.

Wintertuin ideeën: De beste planten voor de wintertuin

Privacy scherm van rotan wintertuin

Planten zijn onmisbaar voor een aangenaam binnenklimaat in serres. Daarnaast functioneren de groene planten ook uitstekend als afscherming die privacy biedt. Vooral voor serres worden potplanten aanbevolen. Veel palmsoorten, citroenbomen, vijgen of oleanders zijn geschikt voor een exotische flair. Afhankelijk van of je serre warm of koud is, moet je de planten goed kiezen. Als je niet veel ruimte hebt, kunnen kruiden, bloemen en planten als stijlvolle hangplanten aan het plafond worden bevestigd. Ook leuk is een kruidenbed, dat weinig ruimte in beslag neemt en dat ook nog eens goed van pas komt.

Wintertuin ideeën: de belangrijkste vragen

Onze interieurspecialisten hebben de meest gestelde vragen voor je beantwoord. Lees ze door en leer van de nuttige tips en tricks!

Welke locatie het meest zinvol is voor je wintertuin of serre hangt af van het persoonlijke gebruik. Een serre aan de noordkant van je huis wordt in de zomer niet te warm. In de herfst en winter kan het hier echter erg koud worden als je de serre niet extra wilt verwarmen. De oostkant is beter geschikt als je een beetje meer zon wenst. Perfect als je wilt ontbijten in de serre. Als je na het werk wilt genieten van de zon in je wintertuin, is een oriëntatie naar het westen ideaal. De zuidkant is de onbetwiste winnaar als je de wintertuin het hele jaar door wilt gebruiken. Om te voorkomen dat het hier in de zomer te warm wordt, is het raadzaam om ook een zonwering te installeren.
Of het nu gaat om hout, aluminium of kunststof; je kunt de serre of wintertuin naar eigen smaak inrichten. Hout is erg populair. Glulam (glued laminated timber) wordt meestal gebruikt voor een wintertuin. Dit hout wordt niet uit één stuk gekweekt, maar met dunne planken aan elkaar gelijmd. De houten balken zijn dus bestand tegen een hogere belasting. Bovendien isoleert hout perfect. Het enige nadeel is dat hout niet bijzonder weerbestendig is, vooral buitenshuis. En het heeft veel zorg nodig.

Een serre van aluminium is meestal elegant en heeft grote glazen oppervlakken. Kunststof profielen met een stalen kern zijn relatief goedkoop. Door het hoge eigen gewicht is deze constructie echter niet geschikt voor grote niet-gesteunde oppervlakken.

Ontdek onze wintertuin ideeën en ga aan de slag met het inrichten van de wintertuin. Deel je wintertuin ideeën met ons op Instagram en ontdek nog veel meer inrichtingtips- en decoratie-ideeën!