Coastal vibes in een Australisch beach interieur
Je hoeft niet in de buurt van de zee te wonen om thuis een relaxte, kustvibe te creëren. Je kunt deze stijl namelijk heel goed nabootsen, zelfs in de meest landelijke of stadse omgevingen. Een kustinterieur heeft natuurlijk als grote voordeel dat thuis als een oase van rust voelt. Rust, kalmte en eenvoud zijn dan ook terugkerende elementen in dit interieurtype. Benieuwd naar de andere key elementen in een beach interieur? Laat je dan inspireren door de styling tips van onze interieurspecialisten in dit artikel.

Je hoeft niet in de buurt van de zee te wonen om thuis een relaxte, kustvibe te creëren. Je kunt deze stijl namelijk heel goed nabootsen, zelfs in de meest landelijke of stadse omgevingen. Een kustinterieur heeft natuurlijk als grote voordeel dat thuis als een oase van rust voelt. Rust, kalmte en eenvoud zijn dan ook terugkerende elementen in dit interieurtype. Benieuwd naar de andere key elementen in een beach interieur? Laat je dan inspireren door de styling tips van onze interieurspecialisten in dit artikel.
Wat is een beach style interieur?
Zoals de naam al weggeeft, is een beach interieur geïnspireerd op het strand. Het gaat uit van natuurlijk licht, rustieke materialen en een subtiel kleurenpalet dat is gebaseerd op de lucht, zon, zee en zand.
Om het subtiele palet interessant te houden, speelt textuur gebruik een grote rol. Bovendien draagt een mix van structuren bij aan een natuurlijke strandsfeer. Verder is een lichte en ontspannen basis de sleutel tot het succesvol integreren van deze stijl. Denk aan luchtige meubels, veel natuurlijk lichtinval en een neutraal kleurenpalet met blauwe accenten.
Dus, houd bij het inrichten van deze look rekening met de volgende stijlkenmerken:
- Luchtig
- Fris
- Sereen
- Neutraal
- Natuurlijk
Materialen en kleuren in een beach look interieur
Een goede basis is ‘key’ voor een natuurlijke uitstraling waarin je buiten en binnen met elkaar verbindt. Zo zijn de materiaal- en kleurkeuze doorslaggevend voor wanneer je het strandgevoel in je interieur wil integreren. Hieronder gaan we dieper in op de materialen en kleuren in een ongedwongen strand look.
Materialen
De rode draad in deze interieurstijl zijn natuurlijke vezels, materialen en structuren. Zo zijn terugkerende materialen licht (verweerd) hout, riet, sisal, jute, linnen, katoen en bamboe. De luchtige en frisse basis wordt aangekleed met lagen van verschillende textiel texturen. Denk aan sisal vloerkleden, linnen kussens, zeegras manden en katoenen wandkleden. Door ook met zachte en aaibare materialen te werken, kun je een goede balans creëren tussen een ruige en serene beach vibe. Ook zorgt deze mix aan materialen en texturen voor een ruimtelijk effect en dat typische ongedwongen strandgevoel.
Kleuren
Het uitgebalanceerde kleurenpalet doet kalm en ontspannen aan. De kleuren zijn geïnspireerd op het strand, zowel op de zee, de lucht, strandhuisjes en het zand of de kiezels. Hierdoor ontstaat een gevarieerd palet aan kleuren. Denk aan zongebleekt wit, ijsblauw, kiezelgrijs, warm beige, geel en oranje. Door met kleuren te werken die zijn geïnspireerd op het strand, kun je succesvol de natuur in huis halen.
In een moderne strand look komen blauwe tinten terug in een subtielere vorm. Zo wordt de traditionele kust look gemixt met een elementen uit een rustiek interieur. Door het gebruik van verschillende natuurlijke materialen en blauwe accenten, ontstaat er een meer eigentijdse versie van de klassieke beach look.
3x tips om een op de kust geïnspireerd kleurenpalet te combineren
- Voor de basis gebruik je neutrale en rustige tinten zoals wit, beige of heel lichtblauw.
- Vervolgens kun je meer uitgesproken tinten blauw, zoals aquamarijn, toevoegen.
- Tot slot kun je als laatste nog wat warme kleuren toevoegen. Ga bijvoorbeeld voor tinten die zijn geïnspireerd op de zonsondergang, zoals geel, oranje en rood. Deze kleuren passen mooi in een warm interieur.
Wanneer je deze tips opvolgt, creëer je een kleurrijk interieur zonder die neutrale en serene strand vibe te verliezen. Overigens is het ene strand het andere niet. Zo vind je in een tropisch strand stijl fellere kleuren, en bij een Mediterrane stijl juist terracotta, zwarte accenten en veel ecru.
3 tips voor een beach interieur inrichten
Deze look in je eigen interieur integreren? Hieronder delen we drie tips voor het inrichten van een beachy woonruimte.
Tip 1: eenvoudige en simpele luxe
Ga voor een levendige ruimte met een open lay-out. Vul deze met luchtige meubels met een open design en waarbij comfort voorop staat. Wat betreft het lijnenspel, kies je voor een mix van strakke lijnen– geïnspireerd op de horizon– en organische lijnen– geïnspireerd op de bewegingen van golven en vormen van schelpen. Om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen, kies je voor luchtige ‘inbetween gordijnen’.
Tip 2: verfijnd en natuurlijk
Probeer een overdaad aan kust gerelateerde decoraties te vermijden, en kies liever voor een verfijnde benadering. Denk aan klassieke riet- en rotandetails, lichtblauwe tonen en heldere accenten. Voeg bijvoorbeeld natuurlijke elementen toe aan de hand van groene kamerplanten en/of een grote vaas met natuurgras. Wil je klassiek blauw-wit laten terugkomen? Doe die dan op een casual manier, bijvoorbeeld door geometrische kussens in blauw-wit.
Tip 3: mix beach en Scandi
Geen fan van klassiek blauw-wit? Maar toch een knipoog naar de iconische kustcharme in je interieur integreren? Kies dan voor een mix van een beach en Scandinavisch interieur met een ‘moody’ kleurenpalet. Denk aan een rustige basis met contrasterend zwart en ‘moody’ zeetinten in grijsblauw. Deze mix pakt al helemaal goed uit in de slaapkamer. De sobere kustkleuren combineren fijn met fris wit linnen beddengoed, een jute kleed en een zachte sprei.
Beach style interieur: de do’s en don’ts
-
Don’t: je huis inrichten als juttersmuseum
In deze interieurstijl spelen rust en eenvoud een belangrijke rol. Vermijd daarom een rommelig gevoel door een overdaad aan woonaccessoires. Houdt het liever rustig en puur. -
Do: Minimale styling
Stijl de oppervlakken minimaal, en gebruik verschillende texturen om dimensie toe te voegen en het visueel interessant te houden. -
Don’t: Strand versus maritiem
Verwar deze look niet met een maritieme stijl. In die stijl staan nautische, blauwe strepen en miniatuurschepen in flessen centraal. Ook zie je in de accessoires veel hints terug naar het maritieme leven. Denk aan een vuurtoren en anker print op kussens, en spiegels gedecoreerd als reddingsboeien. -
Do: gebalanceerd blauw
Toch wat marineblauw of blauw-wit toevoegen? Breng het blauw in evenwicht door neutrale, aardse zandtinten toe te voegen. Zo creëer je een tijdloos blauw-wit palet, met op de zee geïnspireerde accenten. Qua woonaccessoires kun je beter voor rustieke items gaan, zoals drijfhout, schelpen en (imitatie) koraal. -
Don’t: alles nieuwkopen
Vind je deze look helemaal fantastisch? Maar is je interieur nu nog ingericht volgens een totaal andere stijl? Dan wil je vast het een en ander omgooien. Toch is het vaak niet nodig om alles nieuw te kopen en huidige spullen weg te doen. Gelukkig maar, want dit kost niet alleen veel geld, maar is ook nog eens slecht voor het milieu. -
Do: upcyclen
Een leuke–en groene–manier om je huidige meubilair te voorzien van een strandlook, is door ze te upcyclen! Zo kan dat oude, donkere meubel bijvoorbeeld prima mee na wat schuurwerk en een likje lichte verf. Tip: wanneer je wat baking soda toevoegt aan verf, ontstaat er een korrelig effect wat te vergelijken is met terracotta aardewerk. Hiermee voeg je textuur toe en ziet het geheel er nonchalant en rustiek uit.
Meer wooninspiratie?
Gek op de neutrale tonen in deze interieurstijl? Dan is de Japanse badkamer ook iets voor jou. Mag het voor jou allemaal wat kleurrijker? Kijk dan eens naar een Marokkaans interieur. Klassieker? Dan liggen het Engelse interieur en de Italiaanse vintage woonkamer in jouw straatje.
Van jouw woonruimte je eigen ‘uitwaaiplek’ maken? Een oase van rust waar je helemaal tot jezelf kunt komen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de relaxte strand stijl in je eigen interieur te integreren.