witte marmeren badkamer met gouden spiegel en kraan

Italië is onlosmakelijk verbonden met creatief vakmanschap, de beste kwaliteit en hoogwaardige materialen. Geen wonder dus dat ‘la dolce vita’ bij uitstek geschikt is voor in de marmeren badkamer. Met marmer tover je namelijk zelfs de kleinste en meest eenvoudige badkamer om tot een waar palazzo. Deze natuursteen brengt sfeer, warmte, verfijning en luxe, en is bovendien tijdloos. Ook fijn aan dit materiaal: of je nu een klassiek, kleurrijk of een modern interieur hebt; het past bij alles. Laat je inspireren door onze interieurspecialisten die je helemaal bijpraten op het gebied van marmer in de badkamer.

Wat is marmer?

Marmer is een natuursteen dat vaak wordt gebruikt in keukens, badkamers, vloeren, vensterbanken en andere interieurtoepassingen. Het gesteente wordt gevormd uit kalksteen dat over een langere periode grote druk- en temperatuurverschillen ondergaat. Hierdoor ontstaan over verloop van tijd zichtbare fossielen en aders in het steen. Omdat het materiaal een natuurproduct is, verloopt dit proces bij elk marmerstuk anders. Het gesteente wordt in groeves als blokken gewonnen, en later als platen en/of tegels gezaagd. Deze blokken worden voornamelijk gewonnen in Italië, Spanje, Turkije en België.

Marmer uitvoeringen en toepassingen

Marmer is in verschillende variaties en kleuren te verkrijgen. Van ‘spierwit’ tot bruin, rood beige, taupe, zand en diepzwart. Het materiaal kan zowel in de basis van het huis worden toegepast, denk aan de trap, muren en vloeren, als in meubels in de badkamer en keuken. Ook is de natuursteen een populair materiaal in woonaccessoires. Denk aan lampenvoeten, kandelaars, schalen en vazen. 

Marmer door de jaren heen

De term marmer is trouwens afkomstig van het Griekse woord marmaros–dat glanzende steen betekent. In de klassieke oudheid werd het materiaal dan ook al volop gebruikt. Zo zag je het veel terug in architectuur, en later in de Baroktijd gebruikten de rijken het natuursteen voor hun trappen, muren, keukens, vloeren en tafelbladen. Een aantal historische plekken zoals het Franse Paleis van Versailles, het Griekse Akropolis en het Indiase Taj Mahal, kun je nog steeds bewonderen in hun originele marmeren bekleding. 

3x marmeren badkamer

 1. Muren en vloeren

  Kies voor grote tegels. Dan loopt het patroon zo natuurlijk mogelijk door en krijg je een mooi en authentiek effect. Alle muren iets te veel van het goede of qua budget niet haalbaar? Je kunt er ook voor kiezen om één muur te betegelen; een accentwand. Denk aan de wand achter het badmeubel of de doucheruimte. Zo heb je toch de luxe uitstraling zonder dat het overheersend wordt. Ditzelfde geldt voor de vloer. Je kunt bijvoorbeeld voor een ander materiaal kiezen in de douchevloer. 

 2. Badkamermeubel

  Erg populair in de badkamer zijn een marmeren wastafelblad en wasbak(ken). Dit biedt meteen een stijlvolle basis om verder in te vullen met jouw favoriete woonstijl. Bijvoorbeeld witmarmeren wasbakken met matzwarte kranen voor een urban interieur look, een bruin marmeren wastafel met gouden kranen voor een warme interieur look, of ton-sur-ton in licht beige voor een rustieke interieur uitstraling. 

 3. Badkameraccessoires

  Marmeren muren, vloeren en badkamermeubels kunnen vrij prijzig zijn. Als je toch graag echt marmer in je badkamer wil verwerken, kun je het materiaal ook verwerken in badkameraccessoires. Denk aan een zeepbakje of -pomp, trays, tissuebox, tandenborstelhouder, wattenpot en nog veel meer. Voor een chic en minimalistisch effect kies je voor accessoires in dezelfde kleur. Meer een maximalist dan een minimalist? Dan kun je natuurlijk ook voor verschillende kleuren kiezen voor een kleurrijke interieur look.   

Budgetproof: marmerlook tegels

Voor de rijke en luxe uitstraling van deze natuursteen, moet je wel diep in de buidel tasten. Al helemaal in de badkamer. Hier gaat het vaak om grote tegels voor muren en vloeren, of een op-maat-gemaakt meubel. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel marmer look producten. Dit is ontstaan door de enorme vraag naar betaalbare marmer. Deze marmer look items zijn vaak gemaakt van sterke materialen zoals Dekton, keramiek en composiet.   

Voordelen van marmerlook tegels

 • Gewicht: echt marmer is loodzwaar, al helemaal in vergelijking tot imitatie marmer. Wanneer je losse meubels van deze natuursteen wil plaatsen in de badkamer, is de imitatie variant een stuk fijner werken. Zo kun je deze meubels makkelijk verplaatsen–in tegenstelling tot echt marmeren meubels die je alleen met een paar man sterk kunt tillen.
 • Hufterproof: natuursteen is gevoelig voor vlekken en zuren en kan zijn glans verliezen als je het niet regelmatig behandelt. Imitatiemarmer is een stuk makkelijker in het onderhoud en behoeft over het algemeen geen speciale behandeling.
 • Prijs: we zeiden het al eerder, maar echt marmer is nu eenmaal vrij prijzig. Gelukkig zijn marmer look tegels en items een stuk betaalbaarder. Zo wordt die badkamerverbouwing al een stuk realistischer.

3 tips voor dof marmer glanzend maken

Voorkomen is beter dan genezen. Wel zo fijn daarom om eerst de oorzaak van dofheid te bespreken. Zo kun je hier in de toekomst rekening mee houden, en het dofheid proces vertragen of zelfs volledig voorkomen. 

Oorzaak dofheid in een marmeren badkamer

De reden voor dofheid komt vaak door vuil en zuur. Bij vuil kun je denken aan stof en zand wat per ongeluk van buiten naar binnen meekomt. Dit vuil werkt dan als het ware als schuurpapier, waardoor het steen na verloop van tijd zijn glans verliest. Door bij binnenkomst je schoenen uit te trekken, help je al om dofheid te voorkomen. Bij zuur kun je denken aan bijtende schoonmaakproducten. Veel van deze producten zijn zuur en/of bevatten azijn. Door hun hoge zuurgraad wordt de natuursteen aangetast. Wanneer je het materiaal gaat schoonmaken, doe je dit altijd met reinigingsproducten die speciaal zijn bedoeld voor natuursteen. Ook vermijd je schuursponsen, en gebruik je liever een zachte microvezeldoek.

Tip 1: gele was en terpentijn of olie

Maak de natuursteen weer glanzend door het oppervlak in te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn. Deze ingrediënten niet in huis? Je kunt marmertegels ook afwrijven met olie. Wel goed alles afnemen om slipgevaar door gevaarlijk gladde tegels te voorkomen.

Tip 2: groene zeep voor een glanzende marmeren badkamer

Je kunt de toplaag iets minder zacht en doordringbaar maken door het schoon te maken met groene zeep. Dit helpt niet alleen tegen besmettelijkheid, maar laat het oppervlak ook mooi glanzen–mits je het goed afdroogt met een zachte doek!

Tip 3: polijsten van je marmeren badkamer

Krijg je de doffe plekken écht niet meer glanzend met milde reinigingsproducten of bovenstaande tips? Dan is het tijd voor het ‘zware werk’: polijsten. Door de tegels te polijsten kun je oppervlakkige beschadigingen verwijderen en geef je het materiaal direct een opfrisbeurt. 

Op zoek naar meer badkamer inspiratie? Kijk dan ook eens naar ons artikel over de Japanse badkamer.

Ook ‘la dolce vita’ ervaren in je eigen badkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om chique marmer in je badkamer te integreren.