een keuken met tegels op de achterwand

Een authentieke uitstraling, dromerige patronen en eindeloos veel kleurmogelijkheden: we hebben het natuurlijk over de vrolijke Portugese tegel. Geïnspireerd op traditioneel vakmanschap, brengt de ‘azulejo’ direct sfeer in je interieur. Niet alleen is het aanbod van tegels breed en gevarieerd, de toepassingen in huis zijn ook nog eens eindeloos. Zo richten we ons in dit artikel specifiek op de keuken. Denk aan vloeren, muren en tegels keuken achterwand. Dus, staat een toepassing van de Portugese tegel al jarenlang op je wishlist? Laat je dan inspireren door onze interieurspecialisten. Zij vertellen je hoe je deze stijlvolle tegels in je eigen keuken kunt integreren.

Portugese tegels keuken: soorten en kleuren

Portugal staat al eeuwenlang (!) bekend om zijn tegel met patroon, ook wel de ‘azulejo’ genoemd. De techniek hierachter werd ooit door de Mooren naar Portugal gebracht. En nu, honderden jaren later, is de tegel nog steeds geliefd onder de velen. De tegels zijn gemaakt van cement en beschikbaar in eindeloos veel kleuren, patronen en kleurencombinaties. 

De Portugese keuken combineert prachtig met originele details, ramen en luiken. Maar ook in strakke, moderne woningen komt de deze keukenstijl goed tot zijn recht. Dit allemaal dankzij zijn speelse en frisse uitstraling. Als je gek bent op contrasten–denk ultramodern versus warm, rustiek en nostalgisch–kun je bijvoorbeeld een volledig witte keuken inclusief strak aanrecht, combineren met handgemaakte ecru tegels met subtiele print. Het subtiele kleur thema wat terugkomt in verschillende materialen, versterkt in dit geval de eenvoudige keuken en geeft het een flinke dosis authenticiteit. Meer kleur toevoegen? Denk dan aan een keuken met tegels op de achterwand met blauwe accenten en een hoogwaardig aanrechtblad van natuursteen of hout. 

Portugese tegels keuken: wat zijn de mogelijkheden?

Een goede keuken bestaat uit een zorgvuldige balans tussen vorm en functie. Zo wil je enerzijds meubels en items die visueel interessant zijn, maar anderzijds een leefbare en comfortabele ruimte. Functionaliteit en stijl in evenwicht dus. Bij de Portugese keuken hoef je niet te kiezen tussen vorm of functie. De typische tegels zijn namelijk zowel een praktische als sfeervolle toevoeging voor je keuken. Hoe je de tegels kunt toepassen in je eigen keuken, lees je hieronder.

Vloer

Beschik je over een kleine keuken met standaard meubels en apparatuur? En nu op zoek naar een echte eyecatcher? Ga dan voor patroontegels op de keukenvloer. Met dit bijzondere designelement maak je een statement, zonder dat je ruimte verliest. Heb je een open keuken? Dan werkt een betegelde vloer ook fijn om de ruimte af te bakenen.

Muur

Voor veel mensen is de keuken het hart van het huis. De plek waar veel tijd wordt gespendeerd en waar je samenkomt met vrienden en familie. Extra leuk daarom om een vrolijke noot aan deze ruimte toe te voegen door middel van een betegelde muur. De subtiele patronen en gekleurde tegels brengen een en al vrolijkheid in de keuken. 

Backsplash

Als je de tegeltrend fantastisch vindt, maar ‘m toch niet all-the-way wil integreren in je eigen keuken, kun je ook voor een kleiner oppervlak kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een backsplash achter het fornuis in de keuken in plaats van tegels over de hele achterwand. Niet alleen een praktisch, maar ook een perfecte manier om het dagelijkse koken op te fleuren. Een andere manier voor een subtiele aanpak, is door de tegels te verwerken in nissen of vensterbanken.

Keukeneiland

Wanneer je beschikt over een keukeneiland kun je ervoor kiezen om de zijkant(en) van het eiland te betegelen. Zet er twee barkrukken aan zodat je het eiland ook als ontbijtbar kunt gebruiken. Zo wordt de ruimte meteen gevoelsmatig verdubbeld, én start je elke dag met een vrolijk en sfeervol uitzicht.

Wil je je keuken een liever nog vandaag dan morgen een make-over geven? Maar zijn je huidige keukenmeubel en -kasten nog in goede staat? Dan is het zonde om deze weg te doen. Gelukkig kun je veel meubels pimpen met verf, handgrepen of knoppen. Gaat het om een lage kast? Dan kun je er ook voor kiezen om de top te betegelen. 

3x Portugese tegels in verschillende woonstijlen

  1. Scandinavisch

    De Scandi woonstijl straalt rust en kalmte uit. Denk aan een keuken met lichtgekleurde werkbladen en kasten, en greeploze deuren en lades. In deze stijl ligt de schoonheid in zijn eenvoud. Maar zelfs, of juist, om deze eigenschappen, kan de ruimte wel wat speelsheid gebruiken. Handgemaakte tegels passen daarom perfect in deze woonstijl. De tegels voegen charme toe aan de minimalistische keuken, en voorkomen een kille of onpersoonlijke vibe. 

  2. Mediterraans

    In de Mediterrane woonstijl draait het om een rustig kleurenpalet en het gebruik van natuurlijke materialen. Kan je keuken wel wat warmte gebruiken? Voeg dan gouden details toe. Zoals een gouden kraan, zeeppompje of handgrepen op de kastjes. Ga je liever voor een statement? Kies dan een accentmuur uit die je betegelt met warme, goudkleurige tegels.

  3. Eclectisch

    Natuurlijke materialen en onverwachte kleuren: de Portugese keuken is uniek. Geen wonder dus dat die zo goed blend in een eclectisch interieur. Ga voor gedurfd en kies voor kleurrijke patronen. Is de rest van je keuken al vrij aanwezig en gekleurd? Kies dan voor patroontegels op de vloer in een subtiele, lichte teint. 

Tegels keuken achterwand onderhouden

Dat we de Portugese tegel vaak op en in intensief gebruikte ruimtes terugzien, heeft een reden: het materiaal is ijzersterk én bestendig tegen de tand des tijds. De cementtegels worden voor gebruik eenmalig behandeld met een impregneermiddel. Dit zorgt ervoor dat het indringen van vuil en vocht wordt geminimaliseerd. Zelf kun je de tegels onderhouden door ze wekelijks te reinigen met een milde zeep. Iets geknoeid? Ook dat is geen ramp. Tenminste, als je het niet dagen laat liggen natuurlijk. Het impregneermiddel zorgt er in ieder geval voor dat de vlek minder snel in het oppervlak zal trekken, maar het beste is natuurlijk om de vlek meteen met een schone doek af te nemen. 

Ben je op zoek naar andere ideeën voor de achterwand in je keuken? Wat dacht je van behang? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over dit onderwerp.

Meer inspiratie opdoen op het gebied van werelds wonen? Neem dan ook eens een kijkje bij een Italiaanse vintage woonkamer of marmeren badkamer, een Australisch beach interieur of een Mexicaans kleurrijk interieur.

Wat kleur, vakmanschap en sfeer toevoegen aan je eigen keuken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de Portugese look in je keuken te integreren.