Gereedschap aan de wand

Ben jij een handige harrie, een klusjesman óf gewoon iemand die het leuk vindt om zelf te klussen? Dan komt een werkbank voor jou goed van pas. Er zijn heel veel werkbanken te koop, maar je kunt ook een werkbank zelf maken! Dit is niet alleen leuk, het kan ook handig zijn wanneer jij je werktafel graag in bepaalde afmetingen, van bepaald materiaal of in een bepaalde vorm wilt hebben. Bovendien zijn werkbanken erg duur en is het veel minder prijzig om er een zelf te maken. Hoe je zelf een werkbank kan maken ontdek je hier!

Werkbank maken? Stel jezelf deze vragen

 • Met welk doel maak jij een werktafel?

Met welke materialen werk je veel? Maak je producten van hout of ben je meer bezig met metaalbewerking?

 • Hoe groot moet de werktafel worden?

De grootte hangt af van je doel én ook van de plek waar de werkbank komt te staan. Werk je met enorme objecten, dan moet de werktafel erg groot zijn. Ben je meer bezig met kleine items of heb je weinig ruimte beschikbaar dan ga je beter voor een kleiner exemplaar.

 • Waar komt je werktafel te staan?

Misschien heb je ruimte in de schuur over, heb je een kelder waar je klust of dient de werkbank een plekje te vinden in jouw werkruimte. De plaatsing is belangrijk voor het ontwerp. Misschien wil je wel dat je je werkbank eenvoudig kunt verplaatsen?

Stap voor stap een werktafel maken

 1. De afmetingen

  Een van de eerste dingen die je moet doen als je een werkbank gaat maken, is de beschikbare ruimte opmeten en bepalen hoe groot je werkbank moet worden. Een werkbank heeft meestal een diepte van 80-130 cm. Het kan handig zijn om ervoor te kiezen achter de werkbank ruimte vrij te houden zodat je daar spullen aan de muur kunt hangen. Qua hoogte kun je uitgaan van ongeveer 80 cm. Dit is afhankelijk van jouw eigen lengte en wat je prettig vindt werken. Voor de breedte kun je het beste kiezen voor minimaal 150 cm. De afmetingen die bij jou passen zijn afhankelijk van wat je voornamelijk zult gaan doen met de werkbank.
 2. Bepaal het materiaal

  Het materiaal dat je kiest voor de werkbank hangt af van wat jij voor klussen wilt gaan doen. Eén ding is zeker, kies altijd voor een werkbank die zwaar is. De werkbank mag namelijk absoluut niet gaan schuiven als je hier aan het werk bent. Zal je bijvoorbeeld veel gaan lassen, dan kun je het beste kiezen voor een werkbank van metaal. Hout is over het algemeen het meest voordelige en functionele materiaal.
 3. Bepaal het ontwerp

  Je kunt natuurlijk kiezen voor een grote zware tafel als model van je werkbank. Maar je kunt er ook voor kiezen deze rond te maken of meer als een kast te gebruiken door onder het werkblad planken te maken. Ook kun je ervoor zorgen dat de werkbank beweegbaar en verplaatsbaar is door er wielen onder te plaatsen. Dit is ideaal wanneer je hem om verschillende plekken wilt gaan gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de wielen op een rem gezet kunnen worden en heel wat gewicht aankunnen.
 4. Aan de slag

  Nu kun je aan de slag. Zorg dat je het hele ontwerp hebt uitgetekend en haal alle materialen in huis. Begin met een stevig frame en zware schroeven. Zorg echt dat het frame veel gewicht aankan en zeer stevig en sterk is. Daarna kun je aan de slag met het werkblad. Het werkblad moet altijd dikker dan 5 cm zijn en kan in principe van elk gewenste materiaal gemaakt zijn. Wat elke werkbank ook moet hebben, zijn bankschroeven. De meeste werkbanken hebben er een, maar als je een grote werkbank maakt, kun je ook voor twee bankschroeven kiezen.

Ideeën voor een werkbank

 • Opvouwbare/inklapbare werktafel- handig voor kleine ruimtes
 • Ronde werktafel
 • Simpele rechte werktafel
 • Werktafel met kastruimte
 • Werktafel met laden
 • Verstelbare werktafel
 • Van hout en metaal
 • Op wielen

Bovendien kan het handig zijn om je werktafel heel netjes te organiseren zodat je precies weet waar je schroefjes, zagen, verf, boortjes e.d. kunt vinden. Dit maakt het werken een stuk eenvoudiger!

Ga je ook een werkbank maken voor jezelf? Of maak je er een voor je man, buurman, vriend, opa of vader? Hopelijk hebben wij je kunnen laten zien dat het maken van een werktafel helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Als je niet alles zelf kunt, kun je de hulp inschakelen van een timmerman, maar dit is vaak niet nodig. Omdat je wel met veel gewicht werkt wanneer je een werkbank maakt, kan het handig zijn om af en toe een assistent bij de hand te hebben die kan helpen met sjouwen. Veel succes!

Heb je nog meubels en accessorises nodig voor in de werkkamer? Schrijf je in op Westwing en mis geen exclusieve interieur deals. Hieronder hebben we alvast een voorproefje voor je van de Westwing collectie. Mocht je behoefte hebben aan meer DIY, interieur of decoratie inspiratie? Bekijk dan eens onze andere artikelen.