witte Inbouwkast met een ronde tafel en zwarte stoelen

Ruimte besparen is vooral in kleinere woningen een must. Echter kan het ook in grotere huizen fijn zijn om het huis opgeruimd en overzichtelijk te houden. Inbouwkasten zijn ideaal voor een opgeruimde look én voor het besparen van ruimte. De inbouwkast is er in diverse soorten en maten. Denk maar eens aan een hoek kledingkast of een kledingkast op maat in de slaapkamer. Hier lees jeer alles over!

Wat zijn de voordelen van een inbouwkast?

Een inbouwkast is een wandkast die is ingebouwd, hij is omsloten door het plafond en de muur. Hierdoor wordt de kast netjes weggewerkt in het interieur en neemt hij weinig ruimte in. De kast moet bijna altijd op maat gemaakt worden, aangezien geen plek exact hetzelfde is. Met een inbouwkast kun je bijvoorbeeld een ruimte onder een trap of in een ruimte met schuine wanden perfect benutten. Dit is fijn wanneer je weinig ruimte tot je beschikking hebt of de ruimte ten volle zou willen benutten.

Inspiratie voor woning inrichten

Ben je op zoek naar iets anders dan inspiratie voor de inbouwkast? Gelukkig hebben we bij Westwing ook andere artikelen vol met tips en ideeën. Check de tips voor het inrichten van een studio of van de zolderkamer. Ook leuk zijn de tips voor het inrichten van de vakantiewoning.

De voordelen

Er zijn diverse voordelen te noemen van een inbouwkast.

 • Elke ruimte perfect benut.
 • Inbouwkasten zorgen voor een opgeruimde look.
 • Inbouwkasten besparen ruimte.
 • Kan op maat gemaakt worden.
 • Mogelijkheid an gepersonaliseerd worden.

Opties voor jouw inbouwkast

Voor jouw inbouwkast kun je uit diverse opties een keuze maken. Zeker wanneer je ervoor kiest om de kast op maat te laten maken. Bedenk waar je kast moet komen te staan. Wordt het bijvoorbeeld een hoek kledingkast of een wandkast voor boeken? En realiseer je wat jouw doel met de kast is; kleding, boeken, opslag of voorraad? Gelukkig kun je elke kledingkast op maat laten maken en zijn er diverse opties voor jouw eigen kast. Bekijk de vragen hieronder en stel jezelf deze wanneer je begint met het selecteren van de mogelijkheden voor jouw inbouwkast.

 1. Waar komt de inbouwkast te staan?
 2. Wat is jouw doel met deze inbouw? Moet het een hoek kledingkast worden of wordt het een wandkast voor de keukenvoorraad?
 3. Moet het een open of gesloten kast worden?
 4. Komen er planken in de kast, laden of een rek?
 5. Wil je een kast met schuifdeuren, draaideuren of openslaande deuren?
 6. Moet er een spiegel in de kast komen en waar?
 7. Van welk materiaal wil je dat jouw kast gemaakt wordt?

Waar moet je aan denken bij het inrichten van een inbouwkast?

Als je een inbouwkast gaat inrichten zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Een inbouwkast is namelijk net anders dan een gewone kast.

 • Open kast – Wanneer je kiest voor een open kast, kan er sneller stof op je spullen komen. Bij de keuze voor een open inbouwkast, zal er sneller zonlicht op de spullen komen. De open kast ziet er bovendien minder strak uit dan een kast die je kunt afsluiten. De open kast dien je dus altijd netjes te houden.
 • Gesloten kast – Bij de keuze voor een gesloten kast komt de keuze voor deuren naar boven. Er zijn diverse mogelijkheden met elk voor- en nadelen. Door schuifdeuren te kiezen verlies je geen ruimte en je kunt de schuifdeuren van glas (laten) maken, waardoor je een ruimtelijk gevoel creëert. Het nadeel van schuifdeuren is dat je de deuren nooit allemaal tegelijk kunt openen. Draaideuren zijn populair en ze sluiten de kast goed af. Het nadeel is dat voor draaideuren meer ruimte nodig hebt.
 • Een mooie tussenweg is de keuze voor gordijnen ter afsluiting van de inbouwkast. Dit geeft bovendien veel sfeer aan de ruimte. Kies je voor verschillende losse gordijnen, dan kun je ook makkelijk verschillende delen open en dicht houden.
 • Bedenk goed waar je (eventueel) een spiegel plaatst. Door het plaatsen van een spiegel aan de buitenkant lijkt de ruimte optisch groter doordat er licht in weerkaatst. Je kunt een spiegel ook juist aan de binnenzijde van de kast plaatsen. Ook aan een draaideur kan een spiegel bevestigd worden.

Bijzondere opties voor de inbouwkast

Met een inbouwkast kun je meer dan alleen spullen opbergen. In zo’n kast kun je bijvoorbeeld ook een bed wegwerken. In de logeerkamer, die tegelijkertijd een werkkamer is, kan zo’n optie ideaal zijn. Je kunt dan ook kiezen voor een gehele inbouwwand, waarin kasten, vakken, laden én het bed verwerkt zijn. Ook is het mogelijk om op deze manier een bureau te verwerken in de inbouwkast.

Een andere leuke optie is om de inbouwkast niet helemaal tot aan het plafond te maken. Dan kun je de ruimte bovenop de kast namelijk nog voor iets anders gebruiken. Denk aan een hoogslaper op de inbouwkast. Dit is ideaal in kleine ruimtes of ruimtes die multifunctioneel zijn.

Je kunt de deuren van de inbouwkast ook schilderen, decoreren of behangen. Op deze manier kun je echt een geheel maken van de wanden en vallen de deuren veel minder op.

Onze inspiratie voor een inbouwkast

De inbouwkast kan in allerlei stijlen worden toegepast. Zo is er voor elke look een passend exemplaar te creëren.

 • De moderne inbouwkast is strak en minimalistisch. Hij is vaak gemaakt van gelakt hout, MDF, kunststof of melanine en stijlvol verwerkt in de wanden, waardoor hij niet opvalt.
 • In klassiekere interieurs kan de inbouwkast worden gemaakt van hout en worden versierd met leuke knoppen en een sierlijke afwerking. Gordijnen voor de kast passen ook goed bij de klassieke stijl.
 • In een Scandinavisch interieur past de houten inbouwkast perfect. Deze beslaat idealiter een volledige wand, tot aan het plafond. De afwerking is minimalistisch en de natuurlijke houtnerf komt mooi naar voren.

Bovendien kan een de inbouw in elke kamer van pas komen. In de slaapkamer kun je denken aan een kledingkast. In de keuken kunnen de keukenkastjes, maar ook de vaatwasser en oven er mooi in verwerkt worden. Ook in de werkkamer kan een inbouwkast prachtig zijn. Bewaar achter een stijlvolle kastenwand bijvoorbeeld al je administratie netjes en geordend.

Inbouwkasten bij Westwing

Wil je een kledingkast op maat laten maken? Er zijn diverse opties. Als je kiest voor een inbouwkast dan zorg je voor een mooi afgewerkte, strakke look die er opgeruimd uitziet en inzetbaar is in elke kamer van je huis. Voor het maken ervan zijn diverse opties. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je inbouwkast compleet te maken.