woonkamer in landelijjke stijl met gewei boven de bank en rieten mand met blokken hout

De landelijke stijl is al jaren favoriet bij veel interieurliefhebbers. Ook bij ons! Stiekem verlangen we allemaal naar de eenvoud van het boerenbestaan en de romantiek van het platteland. Bovendien is de stijl veelzijdig. Je kunt ‘m op allerlei manieren toepassen en zo je eigen twist er aan geven. Vooral in de woonkamer is de landelijke stijl favoriet. En dat is te danken aan de gezelligheid en huiselijkheid die de stijl met zich meebrengt. Of je nu klein woont in een stadsappartement of een hele boerderij tot je beschiking hebt – de landelijke stijl is voor elk huis geschikt. Onze interieurexperts inspireren je graag met ideeën en voorbeelden over hoe jij je woonkamer een landelijke look geeft.

Landelijke kleuren

Typisch voor een landelijke woonkamer is het kleurengebruik. Vaak wordt wit als basiskleur gebruikt omdat deze kleur past bij de eenvoud en luchtigheid van deze stijl. Aanvullend worden er natuurlijke kleuren gebruikt zoals groen, beige, bruin, taupe, Provençaals blauw en lavendelpaars. Felle kleuren zie je niet terug in een landelijke woonkamer.

Door een kleurenpalet samen te stellen van natuurlijke kleuren krijgt de woonkamer die aangename, gezellige sfeer waardoor we allemaal zo’n fan zijn van de landelijke stijl.

Trend: de taupe tint maakt de laatste jaren zijn opmars. Taupe is een warme bruingrijze tint die je in verschillende nuances kunt toepassen. Ook de woonkamer in natuurlijk groen verovert de laatste jaren het hart van elke interieurliefhebber.

Materialen in een landelijke woonkamer

Materialen spelen een belangrijke rol in de landelijke stijl. Om de natuurlijke look te waarborgen, wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De volgende materialen zie je vaak terug in een landelijke woonkamer:

 • Hout: bijvoorbeeld een (oude) houten vloer, maar ook houten meubels zoals kasten, stoelen én een extra grote houten familietafel natuurlijk.
 • Rotan: rotan gevlochten manden zijn een prachtige toevoeging aan een landelijke woonkamer. Net als rotan fauteuils en poefs.
 • Linnen: linnen heeft een uitgesproken natuurlijk karakter en zorgt voor een nonchalante twist dankzij de luchtigheid van de stof. Linnen gordijnen, maar ook een linnen tafelkleed staan fantastisch in een landelijke woonkamer.
 • Natuursteen: natuurstenen plavuizen, graniet en oude bakstenen geven je woonkamer een pure en ongepolijste uitstraling
 • Wol: wol staat symbool voor warmte en gezelligheid en is dus onmisbaar in een landelijke woonkamer. Denk aan een wollen plaid, vloerkleed en kussens.

Landelijke accessoires

Om je woonkamer warm en sfeervol aan te kleden, zijn er een paar woonaccessoires die eigenlijk niet mogen ontbreken:

 • Robuuste kandelaren: in een landelijke woonkamer heb je genoeg kaarslicht nodig om ook in de avonduren voor gezelligheid te zorgen. Zet daarom (houten) kandelaren neer op de schouw, eettafel, salontafel, het dressoir en de buffetkast.
 • Geurkaarsen: geur speelt een belangrijke rol in het creëren van sfeer. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich direct thuis voelt, kan je geurkaarsen branden. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de welkomsthal. Er bestaan allerlei huiselijke geuren zoals cederhout, dennen en kaneel.
 • Manden: manden zijn niet alleen praktische opbergers voor speelgoed in jouw speelhoek in de woonkamer, schoenen, sjaals, tijdschriften, kranten en meer, maar voegen ook nog sfeer toe aan de ruimte.
 • Decoratieve ladder: een decoratieve houten ladder voelt zich helemaal thuis in een landelijke woonkamer. Hieraan kan je bijvoorbeeld tijdschriften hangen, maar ook planten of plaids.
 • Planten: natuurlijke kunnen planten niet ontbreken in een landelijke woonkamer waarin de natuur de hoofdrol speelt! Hangt ze op in macramé hangers en zet een paar planten op de vloer en in de vensterbank.
 • Kroonluchter: het is een klassieker: de kroonluchter. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele varianten waardoor je niet standaard hoeft te kiezen voor de kitscherige kroonluchter vol glimmende kristallen. Een houten kroonluchter is bijvoorbeeld een mooi alternatief.
 • Aardewerk servies: robuuste aardewerk borden en bekers zijn een modern alternatief voor het klassieke boerenbontservies. Handgemaakt aardewerk is robuust en heeft een natuurlijke look. Niet alleen mooi voor op de houten tafel, maar ook voor achter de glazen deuren van een landelijke buffetkast!

Naast deze landelijke woonkameraccessoires, zijn er natuurlijk nog veel meer items die je ruimte sfeervol aankleden. Omdat wij net als jij fan zijn van de landelijke stijl, vind je bij Westwing regelmatig sales vol landelijke accessoires voor je woonkamer.

Tip! Lees ook alles over de mooiste woonkamerdecoratie!

3x anders: de landelijke woonkamer in verschillende varianten

De landelijke stijl kan op allerlei manieren worden toegepast zodat jij je eigen stijl creëert. Vind je de klassieke landelijke stijl te romantisch? Geef het dan je eigen stoere of moderne twist. Onze interieurexperts inspireren je graag!

Klassieke landelijke woonkamer

De klassieke landelijke stijl is de meest romantische variant. Hier is de buffetkast gevuld met boerenbont en bloemmotieven. De tafelpoten zijn sierlijk uit hout gesneden en in de zithoek staan twee klassieke oorfauteils en een riante bank.

In het midden van de woonkamer hangt een weelderige kroonluchter en naast de stoel staat een vloerlamp met klassieke kap. Het geheel is aangekleed met zachte kussens, plaids en een hoogpolig vloerkleed zodat het aan comfort en warmte nooit ontbreekt.

Industriële landelijke woonkamer

Het tegenovergestelde van de klassieke landelijke stijl is de industriële landelijke look. Om je ruimte stoer te maken, voeg je er robuuste, ruwe materialen aan toe zoals onbewerkt hout, metaal, staal en beton. Zolang comfort, hout en natuurlijke kleuren de hoofdrol blijven spelen in je woonkamer, behoud je de landelijke look. Lees hier alles over de industriële stijl.

Moderne landelijke woonkamer

Een moderne landelijke woonkamer is strakker dan de klassieke variant. Hier zie je vooral rechte lijnen en ranke vormen. Kies in plaats van een robuuste houten eettafel, bijvoorbeeld voor een glad geschuurde eettafel met slanke poten. Gebruik wit als basiskleur en voeg slechts een paar subtiele kleuraccenten toe.

Wat betreft de landelijke woonkameraccessoires: hou het rustig. Beperk je tot een paar mooie accessoires die iets bijdragen aan de landelijke stijl, zonder dat het tuttig oogt.

Westwing: alles voor je landelijke woonkamer

Als lid van Westwing ontvang je dagelijks de beste deals. Elke dag starten er nieuwe sales vol meubels en accessoires om van je huis een stijlvol thuis te maken. Voor elke smaak en stijl bieden we de mooiste items, van de beste merken én tegen scherpe prijzen. Bij Westwing is het namelijk altijd sale.

Wil jij je landelijke woonkamer in stijl aankleden? Hou je mailbox in de gaten! En ben je nog geen lid? Meld je dan vandaag nog aan bij Westwing aan.