Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
raamdecoratie in vensterbank

Het is meestal niet het eerste waar aan wordt gedacht bij het inrichten van de woonkamer. Toch is raamdecoratie erg belangrijk voor de sfeer, warmte en stijl van de ruimte. Besteed aandacht aan de raamdecoratie of raambekleding in je woonkamer. Deze is er bovendien in heel veel soorten, maten en stijlen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. In dit artikel vind je veel woonkamer inspiratie en lees je alles over raamdecoratie voor de woonkamer!

Raamdecoratie voor ultieme sfeer

Raamdecoratie is, als je het ons vraagt, een van de belangrijkste elementen in een woonkamer die voor sfeer kunnen zorgen. ’s Avonds geven dikke gordijnen de ruimte warmte en knusheid. Overdag kun je met plisségordijnen perfect reguleren hoeveel zonlicht er binnenkomt. Raamdecoratie kan ook je stijl extra benadrukken of voor bijzondere decoratieve accenten zorgen.

Raamdecoratie in de woonkamer: Waar moet je rekening mee houden?

Als je raamdecoratie gaat uitzoeken voor de woonkamer zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo speelt het soort woning, het type ramen, het formaat van de ramen en de hoogte van de ruimte mee. Maar ook de stijl van het interieur, het kleurgebruik en het doel dat je hebt met de raambekleding zijn van belang.

 • Soort woning (een coole loft, een landelijke boerderij etc.).
 • Het soort ramen (kleine ramen, grote ramen, openslaande deuren, hoge raampjes etc.)
 • De hoogte van de ruimte (hoge ruimtes kunnen bijvoorbeeld met lange gordijnen een extra luxe sfeer krijgen)
 • De stijl va je interieur (landelijk, romantisch, chic, modern etc.)
 • Het kleurenpallet en de hoeveelheid licht in de ruimte. Is jouw interieur vooral groen? Kies dan niet voor blauwe gordijnen. Grijs is een veel gekozen kleur voor raamdecoratie. Het is licht en past overal bij.

De praktische aard van raamdecoratie

Raamdecoratie is dan wel decoratief, het heeft zeer zeker ook een praktische bijwerking. Zo regel je met raamdecoratie de lichtinval, je bepaalt hoeveel privacy gewenst is op een bepaald moment, het werkt isolerend én je kunt je weren tegen de zon. Vaak kiezen mensen dan ook voor een combinatie van verschillende soorten raamdecoratie.

Soorten raamdecoratie voor de woonkamer

In de woonkamer kun je voor allerlei soorten raamdecoratie kiezen. Van gordijnen tot jaloezieën en rolgordijnen. Voor elk soort raam en elk soort ruimte bestaan er passende opties.

 1. Gordijnen

  Dikke gordijnen weren zoveel mogelijk licht en geven de ruimte warmte, dunne gordijnen zijn echt decoratief en laten ons maximaal genieten van het natuurlijke licht buiten. Dikke gordijnen kunnen bovendien tocht tegengaan.
 2. Rolgordijnen

  Eenvoudige, minimalistische gordijnen met een minimalistische uitstraling. Door het rolgordijn hoger of lager te rollen bepaal je zelf de lichtinval. rolgordijnen zijn er in allerlei stoffen. Van verduisterend tot transparant en licht-doorlatend.
 3. Vouwgordijnen

  Voor een romantische sfeer zijn vouwgordijnen een goede optie. Vouwgordijnen worden gemaakt van stof en hebben een geluidsabsorberende werking. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, van transparant tot verduisterend.
 4. Plisségordijnen

  De gevouwen stof van plisségordijnen typeert dit type gordijnen. Deze gordijnen worden gemaakt met een of twee lagen stof en hebben een geluiddempende en energiebesparende werking doordat ze kou tegenhouden. Plisségordijnen kunnen zowel van boven als van onder geopend worden. Beschikbaar in verschillende stoftransparanties.
 5. Horizontale jaloezieën

  Ze geven een moderne look aan je woonkamer. Met jaloezieën filter je het daglicht en zonlicht waardoor je zelf de gewenste hoeveelheid licht bepaald. Ze worden gemaakt van aluminium, kunststof en van hout. Houten jaloezieën geven de ruimte een natuurlijke touch.
 6. Duo rolgordijnen

  Deze rolgordijnen hebben twee soorten stof die in banen langs elkaar lopen. Dat zijn dichte en transparante banen. Met dit gordijn kun je dus exact de juiste hoeveelheid licht binnen laten.

Tip: Als je kiest voor gordijnen die tot op de grond hangen, dan accentueer je de hoogte van de ruimte.

Ideeën voor raamdecoratie in de woonkamer

 • Minimalistisch en onopvallend? Kies voor dunne lichte gordijnen. Ze bieden privacy en bescherming tegen zonlicht, maar zorgen voor maximaal uitzicht en vallen niet op.
 • Bijzondere accenten? Kies voor opvallende raamdecoratie wanneer je juist graag een blikvanger wilt maken van je raamdecoratie. Kies voor dikke, zware gordijnen van velours of een rolgordijn met elegante print.

Raamdecoratie in de woonkamer per stijl

Voor elke stijl is passende raamdecoratie te vinden. Hier hebben we een lijstje gemaakt met diverse woonstijlen en daarbij passende opties voor raamdecoratie.

 • Modern – Aluminium jaloezieën zijn licht en dun en nemen dus minder ruimte in. Ze bestaan in eindeloos veel kleuren. Het materiaal maakt ze strak en perfect passend bij moderne interieurs. Lamellen passen ook goed in moderne of design interieurs.
 • Natuurlijk – Houten jaloezieën vormen een natuurlijke en elegante keuze als het gaat om raamdecoratie. Houten jaloezieën geven de woonkamer een warme en luxe uitstraling. Bamboe jaloezieën zijn ook erg populair. Dat is niet alleen vanwege hun natuurlijke uitstraling. Bamboe is duurzaam en dus een keuze die je met een gerust hart kunt maken.
 • Scandinavisch – Dunne witte gordijnen zijn een goede keuze wanneer je een Scandinavisch interieur hebt in de woonkamer. Hiermee heb je maximaal daglicht en toch voldoende privacy.
 • Landelijk – Houten jaloezieën benadrukken de natuurlijke sfeer in een landelijk interieur. Transparante vouwgordijnen staan ook prachtig in landelijke interieurs. Ze zorgen voor veel licht en een ruimtelijk gevoel.
 • Klassiek – Dikke, zware, luxe samengebonden gordijnen geven het klassieke interieur warmte en enorm veel sfeer.

Combineer raamdecoratie in de woonkamer

Kies voor een combinatie van verschillende soorten gordijnen in de woonkamer. Vaak worden lichte, transparante gordijnen, rol- of vouwgordijnen dan gecombineerd met dikkere, verduisterende gordijnen. Dat zorgt voor veel sfeer en biedt alle voordelen van raambekleding. Privacy, zonwering, geluiddemping en isolatie.

Het is mooi om qua kleuren te kiezen voor verschillende schakeringen van dezelfde tint zodat een elegant geheel ontstaat.

Creëer eenheid met raamdecoratie

Met raamdecoratie kun je je stijl echt afmaken. Je kiest voor een stijl en bepaalde kleuren, daarnaast combineer je meubels, lampen, decoratie en wanddecoratie die op elkaar zijn afgestemd. Door ook je vensterbank decoratie en raamdecoratie harmonieus te laten samenwerken met de rest van je interieur, zorg je voor een woonkamer die in balans is.

Bij Westwing weten we veel over inrichting, interieur en styling van elke ruimte in je huis. Zoek je meer inspiratie over specifieke onderwerpen? Neem dan eens een kijkje bij onze andere artikelen over het inrichten van grote en kleine woonkamers.

Laat je inspireren door Westwing! Meld je aan en mis geen enkele deal voor de prefecte raamdecoratie voor je woonkamer!