Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
woonkamer met zwart dressoir en gekleurde spiegels in verschillende vormen

Wanddecoratie in de woonkamer zorgt voor gezelligheid in huis. Je kunt de wanden in je interieur op allerlei manieren verfraaien: behang, muurverf, foto’s, wandprints of collages. Het is afhankelijk van jouw smaak en stijl welke wanddecoratie voor jouw huis geschikt is. Onze interieurexperts inspireren je met leuke DIY-tips en originele voorbeelden om die saaie witte muren om te toveren tot ware kunstwerken.

Wanddecoratie woonkamer: behang

Wil je je woonkamer relatief eenvoudig een compleet nieuwe look geven? Haal dan je behangkwast maar tevoorschijn. Behang geeft sfeer en karakter aan de ruimte. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten behang. Naast weelderige bloemmotieven en opvallende prints bestaat er ook effen behang of behang met subtiel patroon. Zo is er voor elke stijl wel een geschikt patroon te vinden. Zelfs voor een moderne woonkamer bestaat er behang dat past bij het strakke lijnenspel.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen papier- en vliesbehang. Voor papierbehang heb je een behangtafel nodig. Je smeert het papier op de tafel in met lijm en plakt het vervolgens op de muur. Vliesbehang is eenvoudig aan te brengen. Dit is steviger dan papierbehang waardoor het niet snel scheurt. Bovendien breng je de lijm op de muur aan waardoor je geen behangtafel nodig hebt.

Accentmuur creëren met verf

Met een accentmuur in de woonkamer maak je een opvallend statement. Een accentmuur is een muur is een contrasterende kleur. Zijn de wanden in je woonkamer bijvoorbeeld wit? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om één muur groen te verven. Een woonkamer met groen accent is de trend van dit moment. Groen is een neutrale, natuurlijke kleur die frisheid uitstraalt.

Voor een groene accentmuur kan je bijvoorbeeld een houten bank of stoel zetten en een vaas gevuld met (kunst)bloemen of palmgras. Uiteraard kan je je accentmuur ook in een andere kleur verven of behang gebruiken om een statement te maken.

Tip! Ook achter het hoofdeinde van het bed is het mooi om een accentmuur te creëren als wanddecoratie voor de slaapkamer.

DIY: Wolken muur

Houten wanddecoratie voor de woonkamer

Een woonkamer met natuurlijke look is dé trend. Daar hoort ook houten wanddecoratie bij. We geven je graag wat inspiratie:

Wandplanken

De ouderwetse houten boekenplank is terug van weggeweest. Maar alleen boeken op de plank, is een beetje saai. Zet daarom ook een paar leuke accessoires of souvenirs op de plank. Ook leuk: een hangplant die over de rand van de wandplank hangt. In dit artikel vertellen we je alles over planten in de woonkamer.

Wandrek

Hang een paar houten wandrekken aan de muur en vul deze met mooie woonkamerdecoratie in de stijl van de rest van je interieur. Zet ook een paar plantjes in leuke potten in het wandrek om het natuurlijke effect te versterken.

Houten object

Hou de Westwing shop goed in de gaten en ga op zoek naar een bijzonder houten object dat je aan de muur kunt hangen.

Wanddecoratie woonkamer: foto’s en wandprints

Een andere manier om je woonkamer meer karakter te geven is door foto’s en/of wandprints aan de muur te hangen. Maak bijvoorbeeld een collage van vakantiefoto’s, gezinsfoto’s, oude foto’s, bijzondere ansichtkaarten en wandprints. Zo maak je de wand in de woonkamer uniek en persoonlijk. Hoe je zo’n fotocollage maakt, leggen we je hieronder uit:

Benodigdheden:

 • Fotolijstjes in verschillende maten
 • Foto’s van vroeger
 • Bijzondere vakantiefoto’s
 • Gezinsfoto’s
 • Ansichtkaarten
 • Wandprints
 • Zelfgemaakte tekeningen/kunstwerken
 • Spijkers
 • Hamer
 • Eventueel verf en verfspullen
 1. Verf de muur. Kies een muur in de woonkamer die je wilt pimpen en schilder deze in een kleur naar keuze. Je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon wit laten.
 2. Foto’s verzamelen. Verzamel alle foto’s, kaarten, wandprints en (zelfgemaakte) kunstwerken en maak vervolgens een selectie. Probeer beelden te zoeken die mooi bij elkaar passen zodat de wand straks niet te druk wordt.
  Tip! Zwart-wit foto’s zorgen ook voor rust. Wissel deze daarom af met kleurfoto’s.
 3. Inlijsten. Lijst alle geselecteerde foto’s, kaarten, wandprints en tekeningen in. Gebruik voor elk beeld een ander lijstje. Je kunt verschillende soorten fotolijsten gebruiken voor een speels effect, maar wanneer je het liever wat strakker houdt, kies je voor dezelfde soort lijstjes (eventueel wel in verschillende maten).
 4. Compositie bepalen. Leg nu alle lijstjes op de vloer en verschuif ze net zolang totdat je de ideale compositie hebt gevonden.
 5. Ophangen maar! Nu kan je de fotolijsten gaan ophangen in de compositie zoals je die van tevoren hebt bepaald. Een leuk fauteuiltje ervoor, vloerlamp ernaast et voilà: jouw nieuwe favoriete plek in huis is klaar!

In plaats van allerlei foto’s aan de muur hangen, kan je ook een collage maken van mooie natuurlijke prints en ingelijste gedroogde bloemen. Prachtig in een landelijke woonkamer.

Andere wanddecoratie ideeën voor de woonkamer

Naast verf, behang en foto’s kan je nog veel meer dingen aan de muur hangen om de woonkamer gezelliger te maken. We hebben onze favorieten voor je verzameld:

DIY: Geometische muur

Memobord

Deze creëer je door bijvoorbeeld een groot metalen rooster aan de muur te hangen en deze vol te hangen met leuke briefjes, foto’s, tekeningen en bijzondere vondsten. Wanddecoratie van metaal geeft je interieur een stoer accent. Leuk voor in een industriële woonkamer.

Spiegels

Een spiegel siert niet alleen de wand, hij laat je woonkamer ook nog eens groter lijken. In plaats van één vierkante of rechthoekige spiegel, kan je ook drie of vijf organische of ronde spiegels aan de muur hangen. De ronde vormen geven de woonkamer een zachte uitstraling.

XL-prikbord

Bevestig aan extra groot prikbord aan de wand en prik hier leuke foto’s, herinneringen, tekeningen, inspirerende tekst op.

Krijtbordverf

Beschilder een muur in de woonkamer met krijtbordverf. Deze verf is verkrijgbaar in allerlei kleuren. En maak vervolgens je eigen kunstwerk op de muur met krijt of laat je kinderen lekker tekenen.

Magneetverf

Een alternatief voor krijtbordverf is magneetverf. Je kunt ook beide verven over elkaar heen gebruiken! Eerst magneetverf, daarna krijtbordverf. Magneetverf is, jawel magnetisch, waardoor je dingen aan de muur kunt hangen met magneten. In combinatie met krijtbordverf, kan je ook nog eens iets op de wand schrijven. Bijvoorbeeld een leuke comment bij een foto.

Wandkleed

Vroeger werd er vaak een kleed op de wand aangebracht. Dat zie je niet meer zo vaak, maar een vloerkleed aan de wand past wel helemaal in het hedendaagse interieurbeeld. Zeker in een Scandinavische woonkamer is een vloerkleed met grafisch patroon een fantastische toevoeging.

Westwing: wanddecoratie online kopen

Als lid van Westwing ontvang je dagelijks de beste deals van bekende interieurmerken. Bij ons shop je alle meubels en accessoires altijd in de sale.

Ook voor wanddecoratie voor de woonkamer zit je hier goed. Nog geen mlid? Meld je vandaag nog bij Westwing aan.