Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Werkplek woonkamer_1

Een aparte werkkamer, niet iedereen heeft daar zomaar ruimte voor. Een werkplek in de woonkamer is een prima alternatief voor de dagen waarop je thuiswerkt. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je alles over je werkplek inrichten. We staan ook even stil bij de valkuilen die een werkplek in de woonkamer met zich mee brengt, maar maak je geen zorgen: die zijn allemaal op te lossen!

De voordelen van een werkplek in de woonkamer

Laten we eerst eens even kijken naar de voordelen die een werkplek in de woonkamer heeft, want daar zijn er een heleboel van. Misschien vind je het verrassend, maar het is helemaal geen slecht idee om een bureau in je woonkamer te zetten. We zetten de grootste voordelen even op een rijtje:

 • De woonkamer is eigenlijk altijd de grootste ruimte in je huis. Dat betekent niet alleen dat je er de meeste ruimte hebt om een extra meubel zoals een bureau in te zetten, maar dat je ook meer mogelijkheden hebt om te spelen met de inrichting. Door twee aparte hoekjes te maken in je woonkamer, creëer je een fijn thuiskantoor zonder de gezellige sfeer van je zithoek te beïnvloeden.
 • Ook niet onbelangrijk: de woonkamer is een vertrouwde omgeving voor je. Je zit er waarschijnlijk veel, waardoor het een ruimte is waar je je op je gemak voelt. Dat is een goede sfeer om in te werken. Een veilige plek waar je ongestoord en geconcentreerd kan werken én waar het koffiezetapparaat (of de waterkoker) onder handbereik is. Een ideale combinatie!
 • Voor veel mensen is thuiswerken een laptop op de keukentafel. Dat is natuurlijk prima, een laptop is nu eenmaal ideaal om snel een werkplek mee in te richten. Maar het kan een stuk beter! Een laptop op de keukentafel moet tijdens de lunch opgeruimd worden en het zorgt ook voor een slechte verdeling tussen werk en privé. Eten, werken en borrelen aan dezelfde tafel is niet de allerbeste combinatie. 

Een werkplek in de woonkamer: voor

Westwing Studio laat je hieronder een voorbeeld zien van hoe je een werkplek in een ruime woonkamer kan integreren.

Een werkplek in de woonkamer: na

Werkplek woonkamer: zijn er ook nadelen?

Genoeg voordelen dus om meteen je woonkamer uit te breiden met een werkplek. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen waar je even bij stil moet staan? Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een nieuw bureau bestelt. 

De woonkamer is een ruimte die vooral gezellig is. Dat is niet altijd goed voor de werksfeer, vooral niet als er nog andere mensen (zoals je kinderen) in de woonkamer zijn. Dat maakt het moeilijk om te concentreren op je werk. En het werkt ook andersom: misschien ben je bang dat een bureau de gezellige sfeer van je woonkamer teniet doet.

Gelukkig is dat gewoon op te lossen, door duidelijke gebieden in te richten in je woonkamer. Zorg voor duidelijke grenzen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een kamerscherm, maar ook met meubels of planten. Dat vraagt om prachtig interieurontwerp. Het is sowieso een goed idee om lekker veel planten in de buurt van je werkplek te zetten, want dat is goed voor je! Kijk voor inspiratie eens naar onze blogs over het inrichten van een smalle woonkamer of de inrichting van je woonkamer. We hebben ook inspiratie voor je werkkamer

Tips voor de balans tussen werkleven en privéleven

Misschien nog wel belangrijker is de balans tussen je werkleven en je privéleven. Om goed te kunnen ontspannen na het werk, is het belangrijk om die balans goed in de gaten te houden. Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel last je ervan hebt om in je woonkamer ook te werken, maar het is voor iedereen belangrijk om aan het eind van de dag ook écht klaar te zijn met werk. We hebben we twee tips voor je om het thuiswerken in de woonkamer een succes te maken. 

 1. Vermijd overwerken. Omdat je in de woonkamer zit, ga je na de werkdag niet echt naar huis, waardoor het makkelijk is om nog even te blijven zitten. Overwerken is niet alleen onprettig, het is ook nog eens slecht voor je productiviteit. Lekker die laptop uitzetten dus!
 2. Opruimen doet wonderen. Ken je die uitdrukking, ‘uit het oog, uit het hart’? Dat geldt ook voor je werkspullen. Als je werkt tot 17.00 uur, neem dan een paar minuutjes extra de tijd om alle spullen netjes op te bergen. Zo kijk je niet de hele avond tegen je laptop aan en kom je ook niet in de verleiding om nog naar je to-do lijstje te kijken.

Lijkt het je toch geen goed idee om een werkplek in je woonkamer te creëren? Misschien is de zolder dan een goede tweede optie. In onze blog zolderkamer inrichten lees je er alles over!

Wat heb je allemaal nodig voor een werkplek in je woonkamer?

Nu je weet waar je op moet letten, is heet tijd om werk te maken van die werkplek in de woonkamer! Dan is het wel handig om even stil te staan bij alle spullen die je nodig hebt. We hebben een lijstje gemaakt van de basisbenodigdheden voor het ideale thuiskantoor. 

 1. Een goede bureaustoel. Deze is nog belangrijker dan een bureau, omdat een goede zithouding onmisbaar is. 
 2. Een bureau met opbergruimte. Een bureau is leuk, maar zonder opbergruimte ben je nergens. Zorg daarom voor laatjes, vakjes en kastjes zodat je alles kwijt kan. 
 3. Een bureaulamp (of verlichting in de buurt van je bureau). Werken met te weinig licht is erg onprettig. Als het niet lukt om je bureau in de buurt van het raam te zetten, is het slim om een lamp in de buurt te hebben.

Meer dan dat is het niet! Je bent natuurlijk nog niet klaar met een bureau en een stoel, maar deze drie dingen zijn absoluut onmisbaar. Accessoires zijn vooral handig om erbij te nemen: een prikbord, een oplaadstation voor je telefoon, een agenda, noem het maar op. En vergeet de aankleding van je werkplek ook niet, want het moet wel een fijne plek worden. 

Werkplek woonkamer: hier moet je op letten bij een werkplek inrichten!

Bij het inrichten van een werkplek in de woonkamer zijn er een paar van die kleine dingen waar je misschien niet aan denkt. Dingen waarvan je naderhand denkt, had ik dat maar geweten. Om van jouw werkplek een fijne én productieve werkplek te maken, noemen wij even wat kleine dingen die héél vervelend zijn om te vergeten. 

 • Voldoende stopcontacten. Een verlengsnoer of contactdoos is natuurlijk zo in huis, maar het is wel vervelend om er te laat achter te komen dat je beeldscherm en laptop niet tegelijkertijd aan de stroom kunnen.
 • Een LAN-poort voor het internet. Waarschijnlijk is Wifi voldoende, maar het kan nooit kwaad om beschikking te hebben tot bekabeld internet. 
 • Voldoende beenruimte onder je bureau. Er is niets vervelender dan steeds je knieën stoten of je benen niet kunnen strekken. Check het even voordat je het nieuwe bureau helemaal geïnstalleerd hebt.
 • Voldoende ruimte voor je stoel. Dit is bijna net zo vervelend als de beenruimte, want je wilt niet de hele tijd tegen kastjes aanstoten. 

Het zijn misschien open deuren, maar je kunt er maar beter rekening mee houden als je een fijne werkplek in de woonkamer wilt maken. Ben jij ook van plan om binnenkort een werkplek in te richten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale voor de mooiste accessoires voor jouw thuiskantoor!

We hopen dat we je geïnspireerd hebben met onze tips en ideeën voor en werkplek in de woonkamer. Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten. Veel plezier, jouw Westwing team!

banner westwing studio interieuradvies boeken